skip to Main Content
Alicante is de provincie waar het aantal inwoners het meest is gedaald in 2017

Alicante is de provincie waar het aantal inwoners het meest is gedaald in 2017

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

ALICANTE – Het aantal inwoners van de provincie Alicante in de deelstaat Comunidad Valenciana is achteruit aan het gaan. Er zijn in 2017 voor het vierde opeenvolgende jaar veel inwoners uit de provincie vertrokken. In 2017 daalde het aantal geregistreerde inwoners met 11.127 personen maar over de laatste vier jaar is dat aantal gestegen naar ongeveer 120.000 inwoners. Een van de redenen is dat er steeds minder buitenlanders naar Alicante komen om te wonen, er steeds meer vertrekken en dat er minder kinderen worden geboren.

In 2017 vertrokken er duizenden inwoners uit de provincie Alicante en kwamen er weinig nieuwe inwoners bij waardoor het saldo is blijven steken op 11.127 inwoners minder op 1 januari 2018 dan op dezelfde datum in 2017. Alicante lijkt minder interessant te zijn voor buitenlanders om zich definitief te vestigen, of in ieder geval om zich in te schrijven bij de gemeente. Enkele voorbeelden zijn de gemeente l’Alfa’s de Pi waar het afgelopen jaar meer dan 3.000 inwoners vertrokken, Torrevieja met 1.000 inwoners minder, Rojales met een verlies van 1.400 inwoners of Calpe waar de afgelopen jaren al meer dan 10.000 inwoners vertrokken.

Volgens de Universiteit van Alicante zijn de gevolgen van de Brexit nu al te merken in de provincie Alicante waar steeds minder Britten bijkomen en er meer vertrekken. Gedurende het eerste halfjaar van 2017 schreven 15.898 buitenlanders zich uit en vertrokken zij uit de provincie Alicante waarbij de grootste groep de Britten waren met 4.682 personen. Cijfers over het tweede halfjaar van 2017 zijn nog niet bekend. Ondanks de dalingen is de provincie Alicante met 1.825.332 inwoners nog steeds de vijfde dichtstbevolkte provincie van Spanje, achter Madrid, Barcelona, Valencia en Sevilla.

Maar het vertrek van de buitenlanders uit de provincie is niet de enige oorzaak want er worden ook steeds minder nieuwe inwoners geboren in Alicante. De laatste gegevens zijn van 2016 maar laten zien dat er 15.259 kinderen werden geboren in dat jaar terwijl dat er in 2015 nog 15.904 waren en in 2014 nog 15.980. Gedurende de laatste acht jaar zijn de geboortes in de provincie Alicante aan het dalen.

Daarnaast is er een negatief cijfer wat betreft geboortes en overlijdens, te weten in het eerste half jaar werden er 7.062 kinderen geboren maar overleden er 8.134 personen.

Het probleem in de provincie Alicante (en vele andere toeristische regio’s) is dat veel buitenlanders, en dan met name die uit de Europese Unie komen, zich niet laten inschrijven bij de gemeente in Spanje. Hierdoor kloppen vaak de echte cijfers die de het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE) registreert niet met de echte cijfers. Gemeenten hebben er echter wel baat bij dat buitenlanders zich inschrijven bij een gemeente want hoe meer inwoners hoe meer economische hulp ze ontvangen. Veel toeristische gemeenten zijn dan ook al begonnen met campagnes om de buitenlanders ver te halen zich te laten inschrijven bij de gemeente.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 11 reacties
 1. Als ik zo de commentaren lees wordt het hoog tijd voor belastingharmonisatie in de EU; gewoon overal dezelfde belasting en een eerlijker verdeling van het geld.
  Lieve mensen, belastingen zijn nodig om een staat in stand te houden en mensen die helemaal niets hebben toch medische verzorging te kunnen bieden en een menswaardig bestaan.
  In Spanje hebben mensen die geen baan hebben of gehandicapt zijn het zeer zwaar. Wat hier wel redelijk is geregeld dat ze toegang hebben tot goede medische verzorging; dat is tegenwoordig voor de armsten in Nederland wel anders.
  Ik zou zeggen, wees blij dat je belasting kunt betalen en anderen daarmee nog een kans van leven geeft.
  We willen hier toch geen situatie zoals in de VS van Amerika, waar 40% van de bevolking de dokter niet kan betalen en als ze pech hebben maar gewoon moeten sterven omdat ze geen geld hebben. Waar de armsten (minder geschoolden) zich werkelijk rot werken bij een of meer bazen voor een schandalig laag loon en dan nog niet het hoofd boven water te kunnen houden, terwijl de rijken van gekkigheid niet weten wat ze met al hun geld moeten doen.

  1. een mooi ideaal maar onze beleidsmensen kennen er wat van die belastingen te verbrassen aan onnodige zaken ,prestige projecten hun eigen- en de partijzakken.
   Ze leven meestal in een ivoren toren en weten NIET wat er onder de bevolking leeft. Dit geldt zowat in de ganse EU . De dag dat iedereen er genoeg van heeft zullen ze zich de vraag stellen waarom de mensen NIET meer akkoord zijn

 2. Ik woon sinds 2000 al in de regio Alicante en het is vergeleken met andere delen van Spanje gewoon enorm veel duurder geworden, daarnaast is er niet veel werk meer te vinden en zijn de huren abnormaal hoog. Alles is duurder aan de Costa Blanca dus ook de benzine wat wel 10 cent per liter verschilt met de andere delen van Spanje. Hier in mijn omgeving dus ook al erg veel mensen weg en veel huizen leeg aangezien die te duur zijn. Hier zit ik er ook aan te denken meer naar het zuiden te gaan wonen waarbij je al bijna de helft goedkoper uit bent met de vaste lasten en daarnaast de winkels en horeca ook goedkoper zijn.

  1. Desalnietemin worden er vele supergrote bouwprojecten opgezet! O.m. El Raso – Guardamar del Segura. Wordt dit weer de nieuwe zeepbel?!

 3. Laat me niet lachen . De vermogensbelasting hier is nog steeds een schijntje van die in Nederland. En ook de inkomstenbelasting is veel lager.
  De vrijstelling van Portugal wordt door de NL fiscus NIET geaccepteerd. Dat mogen ze ook doen, omdat het belastingverdrag uitgaan van te vergelijken belastingstelsels. Daar is met 100% vrijstelling geen sprake van. Kan je alsnog in NL aftekenen, ondanks dat je in Portugal woont. Hoe deze feiten t.o.v. België liggen weet ik niet. Wellicht dat iemand dat nog even kan verduidelijken.

  1. België heeft geen vermogensbelasting, en iemand die resident is in een ander EU land (Portugal bijvoorbeeld) betaalt ook geen belasting op zijn inkomsten uit België. Want voor België is dat een aangelegenheid van het woonland. Mooi meegenomen als Portugal dat dan ook niet belast natuurlijk. Ik hoor van Duitse buren in Spanje hetzelfde verhaal.

 4. Op 6 jaar is de vrijstelling op de erfbelasting van 99% vrijgesteld gegaan naar 75% en nu naar 50%. En bovendien is de vermogensbelasting terug ingevoerd waarvan gezegd was dat het voor 1 of 2 jaar was dat die terug kwam. Maar die ondertussen telkens wordt verlengd. Al mijn buren die voordien ingeschreven waren in Spanje zijn er nog steeds maar hebben zich allemaal al laten uitschrijven en wonen officieel terug al in een ander land. Als de vermogensbelasting niet snel afgeschaft wordt en de erfbelasting niet terug daalt zal dit de Spaanse economie enorm veel geld gaan kosten want zowat iedereen laat zich uitschrijven en “vertrekt officeel”. Er zijn zelfs verschillende buren die een appartement in Portugal gehuurd hebben en zich daar hebben ingeschreven. Portugal biedt geen vermogensbelasting, geen erfbelasting en 10 jaar vrijstelling van belasting op alle inkomensten van buitenlandse oorsprong. Spanje moet zich hoogdringend fiscaal interessanter in de markt zetten want nu jagen ze mensen met geld het land uit, terwijl ze die net nodig hebben.

  1. In Spanje zijn de inkomsenbelastingen zeer hoog. In ons geval, met een klein pensioentje uit Belgie, betalen we in Spanje een smak belastingen terwijl we in Belgie niks hoeven betalen. De vrijstellingen in Belgie zijn namelijk veel hoger dan in Spanje. En daarbovenop ken ik persoonlijk heel veel mensen die zich uit Spanje uitgeschreven hebben na invoering van het modelo 720. En gelijk hebben ze. En dan heb je natuurlijk nog de vele andere taksen en belastingen om de buitenlanders weg te pesten.

   1. Als ik je zo hoor zou ik ook snel terug gaan. Terug in het donker en de regen zitten van januari tot december. U blauw betalen aan verwarming. Terug ziekenfonds , ziekenhuis en dokters betalen. En de wachttijden zijn er even lang als hier.Wegenbelasting en verzekeringen bijna onbetaalbaar. Dagelijks in de file gaan staan en als je mag rijden is het bijna overal tegen 30 per uur.En durf dit niet in te halen daarna, want dan staan er flitspalen ( die wel werken) Bijna alles is er duurder, van brood tot water.
    Jij mag gaan , maar ik blijf toch.

    1. Of je blijft gewoon lekker in Spanje maar woont officieel terug in België, Duitsland, etc. Enkel je belastingbrief ligt in de kou hoor. Zelf heel weinig last van. Alleen ontvangt Spanje dan niets.

    2. Rik, ik heb nog nooit zoveel onzin gelezen in een paar regels dan van jou. Al hetgeen jij zegt is net het omgekeerde van de werkelijkheid lol

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken