skip to Main Content
Na 42 jaar en 2.176 uitgebrachte tijdschriften stopt het Spaanse Interviú

Na 42 jaar en 2.176 uitgebrachte tijdschriften stopt het Spaanse Interviú

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De eigenaar van het meest innovatieve tijdschrift van Spanje Interviú heeft besloten na 42 jaar bestaan te hebben ermee te stoppen. Na jaren van verliezen en afgenomen verkochte exemplaren van het op papier gedrukte tijdschrift wat bij alle kappers, tandartsen etc te vinden is in Spanje heeft de druk van de internet publicaties voor een vroeg einde gezorgd van het tijdschrift wat gedurende al die jaren 2.176 keer is uitgebracht.

Ooit werden er meer dan één miljoen exemplaren van het tijdschrift Interviú verkocht en was het na het tijdperk van Franco een van de enige manieren om op de hoogte te blijven van nieuws en wetenswaardigheden die niet in de normale kranten te lezen waren. De naam interviú is een Spaanse verbastering van het Engelse interview (het wordt op dezelfde manier uitgesproken). Het tijdschrift werd het jaar na Franco’s dood in 1976 opgericht en wordt nu 42 jaar later in 2018 opgeheven.

Een van de meest opvallende aspecten van het wekelijkse tijdschrift was dat er op de voorpagina vaak semi-naakte vrouwen te zien waren, iets wat in de jaren 70 in Spanje vlak na de dictatuur niet normaal was. Zo stonden er op de covers internationale persoonlijkheden zoals Sabrina, Madonna, Claudia Schiffer, Pamela Anderson, Samantha Fox maar ook veel bekende Spaanse vrouwen. Er stonden echter ook (maar heel weinig) semi-naakte mannen op de cover zoals in het eerste jaar 1976 Marcelino Camacho.

Naast de foto’s die de aandacht trokken van de voornamelijk mannelijke lezers werden er ook verhalen, informatie, reportages en interviews gepubliceerd waarvan enkele voor aardig wat commotie zorgden en getuigde van journalistieke ambities daar waar de kranten dit niet publiceerden omdat ze dat niet wilden of niet mochten.

Tijden zijn echter veranderd en in plaats van papieren tijdschriften lezen wordt er steeds meer op internet gelezen en dat gevecht heeft Interviú verloren. De laatste vijftien jaar werd er alleen maar verlies geleden maar wilde de uitgever Zeta de handdoek nog niet in de ring gooien. Minder geld door reclame inkomsten is minder budget voor werknemers en nog belangrijker om de modellen voor de beruchte covers, een van de handelskenmerken van het tijdschrift, te kunnen betalen. De laatste jaren was het aantal medewerkers al gedaald van ruim 100 in de hoogtijdagen naar nog maar 15 redactieleden.

Naast Interviú stopt de Zeta uitgever ook met een ander mythisch tijdschrift in Spanje, Tiempo de hoy, waarmee men in 1982 startte en wat een tijdschrift is met actueel nieuws en achtergrondverhalen.

Foto: El Confidencial

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken