skip to Main Content
Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie naar het buitenland met als stijger Spanje

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie naar het buitenland met als stijger Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Uit een onderzoek van NBTC-NIPO blijkt dat ruim 13 miljoen Nederlanders in 2017 een of meerdere keren op vakantie is geweest, ruim 250.000 meer dan in 2016. 82% van de bevolking boekte wel eens een vakantie naar het buitenland waarbij bestemmingen als Duitsland, Frankrijk en vooral Spanje erg populair zijn. Griekenland lijkt ook weer in de lift te zitten maar met Turkije als vakantiebestemming gaat het nog steeds niet goed.

In totaal werden er in 2017 maar liefst 36,7 miljoen vakanties geboekt door ruim 13 miljoen Nederlanders, 3% meer dan in 2016. Meer dan de helft van deze vakanties hadden als bestemming het buitenland, een stijging van 7% ten opzichte van 2016. De meest populaire bestemmingen in het buitenland zijn naast Spanje ook Duitsland, Frankrijk en Griekenland waar weer meer Nederlanders naartoe gaan. Uit het onderzoek blijkt dat de vakanties naar Turkije nog steeds niet storm lopen.

Spanje stijgt

Uit de onderzoeksgegevens blijkt dat de meeste groei in buitenlandse vakanties te vinden is in Spanje waar het aantal vakantiegangers voor het vierde opeenvolgende jaar steeg, in 2017 was dat 9% meer dan in 2016. Tussen 1 oktober 2016 en 30 september 2017 werden er 2.380.000 vakanties geboekt naar Spanje terwijl dat er in 2016 nog 2.180.000 waren.
Naast Spanje steeg het aantal vakanties naar Griekenland met 40% naar 710.000 geboekte reizen terwijl Turkije voor het eerst sinds jaren niet meer in de top 10 van meest geboekte bestemmingen voorkomt omdat het aantal reizen met 40% daalde in de onderzoeksperiode. De meeste vakanties werden echter nog steeds geboekt naar Duitsland met 3.460.000 reizen (-2%) gevolgd door Frankrijk met 2.710.000 reizen (+7%).

Bestedingen

In totaal hebben de Nederlanders ook meer geld besteed tijdens hun vakanties in het buitenland waarbij dat bedrag op 13,8 miljard euro is geëindigd. In totaal was dat bedrag 16,8 miljard waarvan 3 miljard in eigen land werd uitgegeven en de overige 13,8 miljard in het buitenland of aan buitenlandse reizen.

Positieve verwachtingen voor 2018

Mede op basis van grootschalig onderzoek naar de vakantie-intentie van Nederlanders verwacht NBTC-NIPO Research voor 2018 een verdere groei van het aantal vakanties. De sterk groeiende economie kan daarbij als belangrijkste verklaring worden gezien. Geopolitieke spanningen en (angst voor) terreuraanslagen kunnen het positieve gevoel wellicht nog wat temperen, maar de consument gaat graag op vakantie en zal kiezen voor bestemmingen die als veilig worden ervaren.

Het ContinuVakantieOnderzoek (CVO) is een grootschalig consumentenonderzoek naar het vakantiegedrag van de Nederlandse bevolking. Het CVO is een onderzoeksproject van NBTC-NIPO Research. In het CVO wordt onder een vakantie verstaan: een verblijf buiten de eigen woning voor ontspanning of plezier met ten minste een overnachting. Het gaat daarbij zowel om binnen- als buitenlandse vakanties. Het onderzoeksjaar van het ContinuVakantieOnderzoek 2017 liep van 1 oktober 2016 t/m 30 september 2017.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken