Aantal corona-doden in bejaardencentra daalde in 2021 door vaccins naar vijf keer minder dan in 2020

Aantal corona-doden in bejaardencentra daalde in 2021 door vaccins naar vijf keer minder dan in 2020
Beeld: 123rf

Aantal corona-doden in bejaardencentra daalde in 2021 door vaccins naar vijf keer minder dan in 2020

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Dat 2021 het jaar van het corona-vaccin is wisten we al maar waar dat speciaal te merken is, is bij de ouderen in Spanje. Volgens de cijfers van IMSERSO zijn in 2021 in bejaarden- en verzorgingshuizen 5.083 ouderen door of met Covid-19 overleden. Dat is nog steeds een hoog aantal maar wel vijf keer minder dan de bijna 26.000 corona-doden in bejaarden- en verzorgingshuizen in het eerste corona-jaar 2020.

Om te achterhalen of een inwoner van een bejaarden- en verzorgingshuizen is overleden door Covid-19 moet dat bewezen worden door een Covid-test met positieve uitslag of moeten de symptomen compatibel zijn met die van het coronavirus. Met die gegevens concludeert IMSERSO dat er 30.880 ouderen in bejaarden- en verzorgingshuizen zijn overleden in 2020 en 2021. 

De ‘Instituto de Mayores y Servicios Sociales’ (IMSERSO) heeft naar de corona-doden gekeken en geconcludeerd dat in 2020 er 25.797 ouderen in bejaarden- en verzorgingshuizen overleden en dat dit aantal, mede door de succesvolle Covid-vaccinatie, daalde naar 5.083 corona-doden in bejaarden- en verzorgingshuizen. 

Over 2020 wordt gesproken over 20.388 overledenen die positief testen op Covid-19 terwijl bij 10.942 corona-doden in bejaarden- en verzorgingshuizen symptomen werden vastgesteld die overeenkomen met die van het coronavirus.

In 2021 is het aantal corona-doden in bejaarden- en verzorgingshuizen gedaald naar 5.083 met een duidelijk effect van de Omicron-variant tegen het einde van het afgelopen jaar. Het aantal corona-doden daalde gedurende de zomermaanden maar vanaf november 2021 steeg dat weer van 18 naar 50 corona-doden in de week van 27 december 2021 tot 2 januari 2022.

Wat betreft het aantal positieve coronatesten in bejaarden- en verzorgingshuizen is dat ook gedaald naar 34.748 in 6.471 bejaarden- en verzorgingshuizen. Ook bij de coronatesten is het effect van de Omicron/variant te merken want in de laatste weten van 2021 stegen de positieve coronatesten bij inwoners van bejaarden- en verzorgingshuizen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.