Search
menu
Search

De spoorsnelweg Algeciras-Zaragoza zal duizenden vrachtwagens van de weg halen in 2024

De spoorsnelweg Algeciras-Zaragoza zal duizenden vrachtwagens van de weg halen in 2024
Beeld: Canva

De spoorsnelweg Algeciras-Zaragoza zal duizenden vrachtwagens van de weg halen in 2024

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ZARAGOZA – De Spaanse overheid zit op dezelfde lijn met de regionale overheden in Aragón en Andalusië wat betreft een baanbrekende infrastructuur in Spanje. Het gaat om een 1074 kilometer lange spoorlijn die ook wel als ‘spoorsnelweg’ wordt omschreven om het vrachtvervoer tussen de haven van het Zuid-Spaanse Algeciras makkelijker en sneller te maken met het centraal geleden Zaragoza in Aragón.

Deze ‘autopista ferroviaria’ tussen Algeciras en Zaragoza moet in 2024 een realiteit zijn en beheerd worden door Rail & Truck Strait Union. De ‘spoorsnelweg’ zal in staat zijn om jaarlijks 48.000 vrachtwagens van de weg te halen omdat het transport via het spoor gebeurt en daarmee 9000 ton CO₂-uitstoot per jaar vermeden wordt. Het hele project zal een investering zien van 469 miljoen euro. 

48.000 vrachtwagens die van de weg verdwijnen zijn er heel veel maar niets vergeleken met de ruim 600.000 vrachtwagens die jaarlijks vanuit Algeciras naar de rest van Spanje en Europa rijden. Er zijn dus volop groeimogelijkheden voor deze spoorsnelweg.

Algeciras in Andalusië wordt gezien als een van de belangrijkste havens voor goederentransport terwijl Zaragoza in Aragón gezien wordt als het logistieke hart van Spanje. In 2024 moet er dagelijks een konvooi van minstens 30 opleggers in elke richting gaan rijden om de 1074 kilometer afstand af te leggen. Het idee is echter om elke dag drie treinen te laten rijden waardoor het totaal jaarlijks kan stijgen naar 800 treinritten.

Rail & Truck Strait Union heeft in oktober 2022 al voor 120 miljoen euro 11 locomotieven, waaronder 7 elektrische, en 150 wagons besteld om de treinen samen te kunnen stellen. Verder zal in Algeciras een perceel van 11.400 vierkante meter omgebouwd worden tot de Terminal 2 van de haven.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?