skip to Main Content
Minister-president Rajoy vraagt aan de Spanjaarden te sparen voor een pensioen

Minister-president Rajoy vraagt aan de Spanjaarden te sparen voor een pensioen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Tijdens een bijeenkomst van het Foro ABC heeft de Spaanse minister-president Mariano Rajoy geopperd dat de Spanjaarden, nu het weer beter gaat met de economie, moeten beginnen met sparen voor een pensioen en voor de studie van de kinderen. Hij kondigde tevens aan dat het in de toekomst mogelijk moet worden om een pensioenfonds al na 10 jaar te kunnen gebruiken.

Met een “real decreto” ofwel een koninklijk besluit wil Mariano Rajoy een impuls geven aan de private pensioenfondsen om mensen in de gelegenheid te stellen al na 10 jaar sparen het geld gedeeltelijk of alles te gebruiken. Daarnaast verwacht Rajoy dat de commissies die de spaarders moeten betalen aanzienlijk omlaag zullen gaan waardoor pensioenfondsen en spaarplannen aantrekkelijker moeten worden.

Deze mededeling komt slechts drie dagen nadat de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OCDE in het Spaans) haar aanbevelingen heeft gedaan waarin onder andere staat dat er een uitgebreide hervorming van het huidige pensioensysteem moet komen. De hervorming zou nodig moeten zijn om het huidige distributiesysteem, dat momenteel 96% van het totale bedrag dat door gepensioneerden in Spanje wordt betaald, aan te vullen met een private of particulier systeem.

Rajoy herinnerde iedereen eraan dat het pensioensysteem gegarandeerd is door de staatskas maar dat door overleg met onder andere de overige politieke partijen men tot verbeteringen moet komen om de pensioenen in de toekomst ook te garanderen. Volgens Rajoy is hij bereid om het gebruik van de particuliere pensioenfondsen te stimuleren maar dat is altijd als extra op het publieke systeem van pensioenen.

Lees ook: Spaanse regering wil berekening van pensioenen veranderen

2017 is afgesloten met 19.455.384 mensen die werken en ingeschreven staan bij de Sociale Zekerheid in Spanje. Daarnaast heeft Spanje 8.705.707 pensionistas ofwel gepensioneerden waardoor er op dit moment 2,23 werkers nodig zijn om de kosten van elke gepensioneerde te betalen.

Personen die tenminste 36 jaar en 6 maanden hebben gewerkt kunnen in 2018 met 65 jaar en 6 maanden met pensioen gaan om zo 100% uitkering te ontvangen. Diegene die meer dan 36 jaar en 6 maanden gewerkt hebben kunnen al met 65 jaar met pensioen gaan en 100% uitkering verwachten.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Eerst jaren achtereen miljarden uit de pensioen verkwanselen en dan aan de mensen vragen om zelf een voorziening voor je pensioen te regelen, het moet niet gekker worden.
  Maar hoor je daar een Spanjaard over? ja thuis of op café aan tafel met vrienden en familie, maar dat schiet natuurlijk niet op.
  Zoveel misstanden, neem bijvoorbeeld, de ratje toe aan de hoogte van pensioenuitkeringen per provincie verschillend met uitschieters van € 400, de energie prijzen en de willekeur aan prijsstijgingen in deze sector, het frustreren van particuliere energie opwekking , zonbelasting, corruptie, absurd hoge bekeuringen ( het zonder vergunning kappen van één boom in Madrid incl. rente nu inmiddels € 140.000, urineren in zee € 120 en ga zo maar door, maar bij verkiezingen zie je die onvrede van de bevolking niet uitgedrukt in verlies voor de hiervoor verantwoordelijke partijen, dus ja……………..

 2. We mogen niet vergeten dat de mentaliteit in Spanje is dat iedeeen een eigen huis moet hebben (of meer dan een). Als het even kan, ook nog zonder hypotheek.
  Onroerend goed is ook een vorm van hypotheek. 83 van de Spanjaarden heeft een eigen huis. En Nederland 67 procent…

 3. Anton74 : Helemaal gelijk !!! Als je uit een spaarpot gaat lopen rauzen, valt er niets meer uit te keren. Daarom zullen de envelopjes voor de bestuurders altijd onder de tafel toe geschoven blijven om zich zelf te vrijwaren van hun politieke onkunde. Regeren was toch vooruitzien ???

 4. Ik kom al sinds 1967 naar Spanje en heb nog maar zéér weinig spanjaarden legaal weten werken (bouwsector, horeca en voeding). Bijna altijd in het zwart. Als je niets afgeeft aan de staat dan kan men ook niet vragen voor een pensioen uitkering zo simpel is het. De Spaanse staat is decenia lang veel te laks geweest met hun “gedoogbeleid” aangaande zwartwerk.

  1. Zo simpel is het niet. Ga eerst kijken wat er achter gebeurd. Spanjaarden werken zwart om te kunnen overleven, want met een loon van 800 euro is het niet mogelijk huur, vaste lasten en eten te betalen. En als de kas leeg is is dit niet de schuld van de zwartwerkers die eten op tafel proberen te verdienen maar meer van al de corrupte politieke pieten die miljoenen en miljoenen gejat hebben en daar geen last van hebben. Opineer niet waar u de achtergrond niet van weet. Spanje is geen paradijs en we moeten heel hard werken voor weinig.

   1. Toevallig ken ik de achtergrond redelijk goed, in 50j bouw je wel een grote vriendenkring uit. Tot begin de jaren 80 hadden de Spanjaarden het redelijk moeilijk, nu zie ik wat ik zie: de meesten hebben 1 of meerdere eigendommen, rijden met moderne wagens (de wrakken waar iedereen mee reed is verleden tijd), ze gaan zeer veel op restaurant (wel cultuurgebonden)… Wat de meesten wel vergeten is dat je (zwart)werk niet eeuwig kan doen want je wordt ouder, daarom gaat men in een moderne samenleving met pensioen. Voor een pensioen moet je wel afgedragen hebben. Als de halve samenleving niets afdraagt kan er ook niet uitgekeerd worden. In België heeft men de voorbije 30j het zwartwerk in de horeca, voeding en bouwsector zo goed als uitgeroeid. Ik werkte in deze sectoren. Vroeger zei men steeds dat ze de kip met gouden eieren aan het slachten zijn (horeca) en inderdaad heeft bvb de horeca wel wat klappen gehad maar alles stabiliseert zich wel (of verschuift naar andere sectoren). Al bij al is België toch wel een modelstaat geworden waar men recht heeft op een redelijk pensioen in verhouding tot de carrière. Je kan natuurlijk het ene land moeilijk vergelijken met een ander maar waar ik naartoe wil is dat het huidige structuurmodel van Spanje niet kan blijven bestaan. Ik denk dat Spanje zich nóg maar eens zal moeten optrekken tov andere landen, verhogen vd uurlonen bvb brengt met zich mee dat alles in verhouding ook duurder wordt, dat er ook meer belasting wordt betaald maar dit wil ook zeggen dat de staat meer inkomsten genereerd en er bvb ook verbeterde uitkeringen aan gekoppeld kunnen worden. Het is niet eenvoudig en dus zal het ook niet gemakkelijk zijn en tijd vergen. Ik wens Spanje het allerbeste…

 5. Hierachter gaat een verkapte privatisering van de pensioenen schuil. Voor banken was de publieke pensioenspaarpot een doorn in het oog, een aantrekkelijk snoepje die ze zelf wilden beheren. Daarop leegde Rajoy langzaamaan dat spaarpot waardoor de pensioenen nu met bankleningen gaan worden betaald, oftewel de spaarpot is nu een schuld aan de banken geworden. Dat is al winst voor de banken al willen ze dus echt zelf de pensioenen beheren, vandaar alle promotie voor privépensioenen. Ook het koopkrachtverlies van de pensioenen (stijgen elk jaar met slechts 0,25%) past daarin. De overheid dwingt dus de mensen om zich particulier bij te verzekeren. Fiscale kortingen op pensioenen daar doen ze niets aan, dus het is puur dwang. Het gemiddelde loon in Spanje ligt erg laag waardoor er geen fiscale redenen zijn om pensioen op te bouwen. Daar zouden ze wat aan moeten doen, maar zo privatiseren kan ook en het kost geen publiek geld. Van het loon kunnen mensen al amper rondkomen laat staan dat ze zouden overwegen om een privépensioen op te bouwen. De bevolking is (alweer) de dupe van een zwakke politiek die voor elke lobbyist met een envelopje of met een leuk baantje als belofte zwicht.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken