menu: rubrieken, zoeken & meer

Vanaf donderdag 10 februari eindigt de mondkapjesplicht in de openlucht in Spanje

Vanaf donderdag 10 februari eindigt de mondkapjesplicht in de openlucht in Spanje
Beeld: 123rf

Vanaf donderdag 10 februari eindigt de mondkapjesplicht in de openlucht in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanaf donderdag 10 februari komt er een einde aan de mondkapjesplicht in de buitenruimtes en openlucht in Spanje. Op dinsdag 8 februari is dat tijdens de wekelijkse ministerraad officieel bevestigd waarna dit op woensdag 9 februari gepubliceerd wordt in de staatscourant BOE en de maatregel de dag daarna op donderdag 10 februari van kracht wordt. Er zal ook geen mondkapjesplicht meer gelden voor alle schoolkinderen tijdens de pauze op de speelplaats.

Het dragen van het mondkapje in de openlucht en buitenruimtes is vanaf donderdag 10 februari alleen nog aangeraden maar is niet meer verplicht. Sinds 24 december 2021 was het vanwege de Omicron-variant weer verplicht om altijd een mondkapje te dragen, ongeacht waar en ongeacht of de anderhalve meter afstand gehandhaafd kon worden. Het ging om een tijdelijke corona-maatregel die dus vanaf donderdag 10 februari niet meer geldt.

Het mondkapje is nog altijd verplicht in de binnenruimtes . Het dragen van mondkapjes in buitenruimtes wanneer de anderhalve meter afstand niet gehandhaafd kan worden is ook niet meer verplicht maar wordt wel aangeraden door de Spaanse regering en het Ministerie van Volksgezondheid. Studenten en schoolkinderen mogen, net zoals ouders en docenten, het mondkapje tijdens de pauze op de speelplaats ook afzetten.

Het mondkapje is nog wel verplicht bij grote evenementen in de buitenlucht omdat gedurende een langere periode de anderhalve meter afstand niet gehandhaafd kan worden als de aanwezigen moeten staan en/of zitten. Als de 1,5 meter afstand wel mogelijk is hoeft het mondkapje niet op.