skip to Main Content
Overstromingen Aragon zorgen niet alleen voor materiële schade maar ook veel dode dieren

Overstromingen Aragon zorgen niet alleen voor materiële schade maar ook veel dode dieren

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

dieren2ZARAGOZA – De laatste dagen/weken heeft de hoge waterstand in de Ebro rivier met name in de regio Aragon voor heel veel overlast gezorgd. Zo moesten er complete dorpen worden ontruimd omdat de huizen compleet waren ondergelopen en werden ook twee wijken in de stad Zaragoza onbereikbaar door het almaar stijgende water. Niet alleen de mens is echter de dupe, ook de dieren hebben behoorlijke gelden en er zijn bijna 10.000 dieren die hun leven zijn verloren.

Het immer stijgende water had ervoor gezorgd dat complete boerderijen niet toegankelijk waren voor de boeren en de dieren die daar verbleven eigenlijk aan hun lot werden overgelaten. Zo zijn er duizenden schapen, geiten, varkens, koeien en pluimvee die zijn verdronken door het stijgende water. Naast de dieren op de boerderijen zijn er ook nog eens honderden paarden overleden en wie weet hoeveel honden en katten die door het water uit de Ebro werden verrast.

Volgens de autoriteiten heeft men met man en kracht gewerkt om de dode dieren zo snel mogelijk op te ruimen om eventuele ziektes te voorkomen. Toch zeggen de boeren dat dit niet op een correcte manier is gedaan en men vreest dan ook dat er nog gevolgen zullen komen en overige dieren besmet zijn geraakt. Volgens de autoriteiten zijn er slechts nog in de plaats Remolinos, een van de zwartste getroffen dorpen, nog 300 koeien die opgeruimd moeten worden.

Bijna alle opgeruimde 9.000 dode dieren waren te vinden in de dorpen Gallur, Boquiñeni, Remolinos, Nuez de Ebro, Villafranca de Ebro, Alfajarín en Alfocea. De boeren hier weten net wat er nu gaat gebeuren want ze zijn alles kwijtgeraakt. De enige overlevingskans die hun bedrijven hebben is de financiële hulp van de Spaanse regering, iets wat president Rajoy wel al heeft toegezegd maar wat door de getroffen boeren als niet te vertrouwen wordt gezien. Er zijn nog steeds boeren die hun compensatie niet hebben ontvangen na de vorige zware overstromingen.

Het water uit de Ebro is inmiddels aan het zakken en veel van de eerder genoemde dorpen zijn weer bereikbaar. Wat de inwoners aantreffen zijn huizen die tot bijna het dak toe in het water stonden en veel rotzooi en schade. Inwoners zijn praktisch alles zijn praktisch alles kwijtgeraakt – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken