skip to Main Content
Heeft de Podemos partij een interne crisis?
Foto: 20 Minutos

Heeft de Podemos partij een interne crisis?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Foto: 20 Minutos

Foto: 20 Minutos

MADRID – Diverse Spaanse kranten wijzen op het feit dat de Podemos partij een interne crisis lijkt te hebben. Deze geruchten kwamen naar buiten nadat de regionale secretaris voor de partij in Madrid, Emilio Delgado, opstapte omdat hij zeer ontevreden was over de houding van de Madrid-baas Luis Alegre. De kranten wijzen echter op een diepere kloof tussen hoge medewerkers in de Podemos partij.

De stugge houding van Podemos leider Pablo Iglesias wat betreft het negatief stemmen voor een nieuwe coalitie regering aangevoerd door de socialist Pedro Sánchez heeft hem schijnbaar geen windeieren gelegd. Media wijzen op een verschil van menig tussen de nummer een, Pablo Iglesias, en de nummer twee, Iñigo Errejón. Uiteraard moeten deze nieuwsberichten voorzichtig worden gelezen aangezien de pers al langer bezig is om de nieuwe politieke partij Podemos te ondermijnen en zwart te maken.

Met geen enkele politieke partij die genoeg zetels heeft om alleen te regeren en er hoe dan ook een coalitie gevormd moet worden, heeft de PSOE partij geprobeerd een deal te sluiten tussen de PSOE, Podemos en Ciudadanos maar helaas werd die deal afgeslagen door Podemos vanwege het feit dat zij andere meningen hebben die men niet wil wijzigen. Ook kunnen de Podemos leider Iglesias en de Ciudadanos leider Rivera niet echt goed met elkaar overweg. De PSOE leider Sánchez heeft al aangegeven open te staan voor nieuwe onderhandelingen maar er zijn zaken die ongewijzigd blijven en niet voor onderhandeling vatbaar zijn, zoals een referendum in Catalonië waar Podemos achter staat.

De Spaanse media zegt dat er Podemos politici zijn die liever een coalitie aangaan met de PSOE en Ciudadanos dan de PP de kans geven om groter te worden bij mogelijke nieuwe verkiezingen in juni. Ook zou een eventuele coalitie leiden tot een regering, iets waar Spanje behoefte aan heeft. Met de nee-stemming van vorige week heeft Podemos volgens de socialistische PSOE leider de PP meer macht gegeven en is er niets opgelost.

Podemos moet nu gaan beslissen of ze met de PSOE en Ciudadanos in zee willen. De gesprekken lopen tot nu toe echter op niets uit maar wie weet, wellicht worden deze partijen het toch nog eens door water bij de wijn te doen en het land te gaan regeren. Men heeft nog tot begin mei de tijd om een coalitie te vormen, een coalitie waarbij, als het aan deze partijen ligt, de Partido Popular (PP) geen deel van uitmaakt. Een rare situatie want dit was met 7,7 miljoen stemmen de grootste partij bij de laatste verkiezingen. Er waren echter meer dan 18 miljoen stemmers die niet voor de PP kozen maar hun stem verdeelden onder de andere partijen waardoor er nu een versnippering is ontstaan – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken