skip to Main Content
Oppositiepartijen willen commissie om illegale financiering regeringspartij PP te onderzoeken

Oppositiepartijen willen commissie om illegale financiering regeringspartij PP te onderzoeken

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Vaak zijn de politieke partijen in Spanje het niet met elkaar eens maar in dit geval hebben de oppositiepartijen PSOE, Unidos-Podemos, Ciudadanos en diverse andere kleinere partijen de handen in elkaar geslagen om een onderzoekscommissie in te roepen. De partijen willen daarmee een onderzoek instellen naar de vermeende illegale financiering van de regerende Partido Popular (PP) partij.

De politieke partijen PSOE, Ciudadanos en Unidos-Podemos kunnen normaal gesproken niet met elkaar door dezelfde deur maar deze woensdag hebben Antonio Hernando (PSOE), Irene Montero (Unidos-Podemos) en Juan Carlos Girauta (Ciudadanos) samen een verzoek ingediend bij het registratiekantoor van het congres om een onderzoekscommissie in het leven te roepen. Deze is dan bedoelt om de vermeende illegale financiering van de Partido Popular (PP) te onderzoeken.

Volgens velen, inclusief enkele rechters en de Spaanse politie, heeft de PP gedurende jaren zwart geld ontvangen waarmee ze verbouwingen aan het hoofdkantoor hebben gedaan, betalingen van de rekeningen van partijcongressen en verkiezingscampagnes hebben betaald en zelfs enveloppen met zwart geld hebben uitgedeeld. Dat geld was dan afkomstig van zakenmensen van bouwondernemingen en grote bedrijven om zo bepaalde voorkeuren te hebben wat betreft werkzaamheden en opdrachten. Omtrent deze illegale financiering is enkele jaren geleden al een inval geweest in het partijgebouw van de PP maar een onderzoek is door de Spaanse politici nooit afgedwongen.

De drie grootste oppositiepartijen hebben nu de handen in elkaar geslagen om alvast een onderzoekscommissie in het leven te roepen omdat ze niet willen wachten op de rechters. De PP moet en zal de verantwoordelijkheid voor een vermeende illegale financiering moeten nemen en daarvoor dient dit binnen het parlement opgelost te worden.

De onderzoekscommissie zou moeten bestaan uit vijf leden van de PP, vier van de PSOE, vier van Unidos-Podemos, drie van Ciudadanos en dan nog een van de PNV, een van de ERC en twee van de gemengde groep. Men meent dat binnen zes maanden de onderzoekscommissie een conclusie kan trekken en een antwoord kan geven waarna eventuele conclusies getrokken kunnen worden en politici hun verantwoordelijkheden moeten nemen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken