skip to Main Content
Catalaanse belastingdienst heeft 3,2 miljard euro opgehaald in 2017

Catalaanse belastingdienst heeft 3,2 miljard euro opgehaald in 2017

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De meeste belastinginkomsten in Spanje gaan naar de Spaanse kas en worden daarna weer verdeeld over de diverse autonome deelstaten waaronder ook Catalonië. De regio’s kunnen diverse belastingen echter zelf ook direct incasseren waarbij deze niet afgedragen hoeven te worden aan de centrale regering. In Catalonië wist men via de Agéncia Tributària de Catalunya (ATC) het afgelopen jaar meer dan 3,2 miljard euro op te halen.

In totaal spreken we hier over 3.254.000.000 euro wat dus 3,254 miljard euro is, een stijging van 12,35% ten opzichte van 2016 en een 5,2% meer dan wat men gedacht had in de autonome deelstaat.

Het grootste deel van de opgehaalde belastingen was afkomstig van de impuesto de transmisiones patrimoniales y actas jurídicas documentadas (ITPAJD) ofwel belasting op eigendomsoverdrachten en gedocumenteerde rechtshandelingen welke een stijging van 17,9% mee heeft gemaakt het afgelopen jaar en goed was voor 1.948.700.00 euro. De vermogensbelasting was goed voor 511 miljoen euro en de successie- en schenkingsbelasting voor 459 miljoen euro.

De belastingen met betrekking tot het spel (gokken) stegen naar 212 miljoen euro vanwege de toegenomen activiteit bij de spel- en kansspelmachines. De toeristenbelasting leverde de Catalaanse belastingdienst een bedrag op van 52,5 miljoen euro, een 10,19% meer dan in 2016. De belastingen op grote commerciële vestigingen daalde echter naar 14,8 miljoen euro.

De grote belastingen zoals loonbelasting, BTW, accijnzen etc. worden geheven door de centrale overheid en worden daarna verdeeld volgens het financieringsmodel voor de autonome deelstaten. Gedurende 2017 kreeg Catalonië van de Spaanse overheid een 11,9% meer terug uit de staatskas wat goed is voor 18.201.000.000 euro (18,2 miljard euro dus), een van de hoogste bedragen in vergelijking tot andere autonome deelstaten.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Ze zijn ook goed bezig de buitenlanders te kontroleren op de inkomsten en die goed te belasten, ze zijn begonnen met 2013, dus we mogen ons verwachten aan de volgende jaren ook een herziening

  2. Makkelijke bron van inkomsten. Je koopt als buitenlander een appartement in Spanje en de overheid zegt dat het meer waard is dan het betaalde bedrag en laat je over het verschil 10% betalen. In beroep gaan heeft volgens de advocaat geen zin. Je bent machteloos en kunt gewoon betalen. De betaalde prijs is op het moment van overdracht marktconform.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken