skip to Main Content
Men maakt zich in Spanje geen zorgen meer om Catalonië maar wel over corruptie en werkloosheid

Men maakt zich in Spanje geen zorgen meer om Catalonië maar wel over corruptie en werkloosheid

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Volgens de laatste gegevens van de barometer van het Sociologisch Centrum voor Onderzoek (CIS) maken de Spanjaarden zich veel minder zorgen over de situatie in Catalonië en maken ze zich weer meer druk om de werksituatie en de fraude en corruptie in het land. De situatie in Catalonië zorgt niet meer voor zoveel kopzorgen bij de meeste Spanjaarden aangezien dat met maar liefst bijna 20% gedaald is.

Na het illegale referendum op 1 oktober 2017 steeg de bezorgdheid onder de Spanjaarden tot percentages die bijna hoger waren dan de bezorgdheid over de fraude. Na 1-O was de bezorgdheid over Catalonië nog 29% maar is dat nu in februari gedaald naar nog maar 11,3%. De hele Catalonië kwestie kan de meeste Spanjaarden niet zoveel meer interesseren blijkbaar en na het invoeren van artikel 155 door de Spaanse regering om controle te krijgen over de rebellerende deelstaat daalde de bezorgdheid over de Catalonië problematiek met bijna 20%.

Volgens de februari barometer van het Sociologisch Centrum voor Onderzoek maakt men zich in Spanje wel drukker over de fraude en corruptie in het land. Dat is deels te danken aan de veroordeling in Catalonië in het geval “caso Palau” en deels aan de ontwikkelingen in de fraude en corruptie wat betreft illegale partijfinanciering bij de Partido Popular (PP) in de Comunidad Valenciana en de fraude en corruptie weer binnen de PP in de Comunidad de Madrid. In januari was de bezorgdheid over fraude en corruptie nog 35,1% maar dat is in februari gestegen naar 38,7%. Overigens maakt men zich over de politiek in het algemeen zorgen genoeg met 24,2%.

Maar men maakt zich nog steeds de meeste zorgen over de werkloosheid en het werkloos worden wat goed is voor 65,5%.

Er hebben aan deze enquête die gehouden werd tussen 1 en 12 februari voor de barometer van februari 2.486 mensen van 18 jaar of ouder deelgenomen, afkomstig uit 253 gemeenten in 47 provincies en verdeeld over de 17 autonome deelstaten.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Beheersing van de spaanse taal is een groot goed. In vele gevallen kan je al aan de toon en de onderlinge gebaren merken waar het onderwerp over gaat . Bepaalde woorden zijn goed te volgen als er over politiek gesproken wordt.
  De bekende vloek en scheld woorden . Aan de gezichten te zien die spreken boekdelen.
  Het wordt hoog tijd dat de bezem opgepakt wordt en de politieke rotzooi gaat schoon vegen.
  Voor mijn gevoel is het al als buitenstaander slecht laat staan voor de gemiddelde spanjaard.
  Weg met al die corrupte politici zo wordt Spanje slechter en komen er weer grotere problemen waar niemand die Spanje lief heeft op zit te wachten.

  Stop al die onzin en gun een ander ook een plezierig leven.
  2018 en nog steeds geen stabiele regering .
  Wanneer gaat het gezonde verstand regeren . Nog steeds staat hebberigheid op de eerste plaats en nooit genoeg hebben.

  Lachwekkend en triest.

 2. Tja, de PP staat voor corruptie, zware criminaliteit, en beroving van het volk. Toch zijn ze reeds vele jaren aan de macht, verkozen door datzelfde volk, dus wat valt er dan te klagen?

  1. Die hele separistische clan hebben de pp wel al ingehaald op dit vlak!

   1. Een vraagje Vlaming hoe weet je zo goed dat de (separistische )clan de PP hebben ingehaald ?

 3. Het zou fijn zijn als iedereen weer een beetje normaal gaat doen.
  Laat de echte Spanjaard maar weer op staan.

 4. Kijk en dit nieuws geloof ik nu 100% Ook gewoon omdat het dagelijks praat voer is onder de Spanjaarden. Er gaat geen dag voorbij en beide onderwerpen komen wel langs in de gesprekken en dan lopen vaak de emoties hoog op, het zit diep.

  1. Je moet het voor het moment maar positief zien Leo.
   Het feit dat mensen zich zo druk over de fraude en corruptie maken, komt mede omdat er nu veel aandacht voor is in de pers en dat komt weer omdat er een begin is gemaakt met er wat aan te doen.

   Het grappige is dat veel mensen in alle reacties die over Catalunya gaan maar schreeuwen over de corruptie binnen de PP en nergens anders naar kijken. Ook de scheiding tussen staat en rechtspraak is een onderdeel van grote, met name Vlaamse, spot, verwijten en conclusies zonder bewijzen.

   Het feit dat er nu zoveel over gesproken wordt en veel zaken onder de rechter zijn en komen, geeft in mijn ogen wel degelijk aan dat het openbaar ministerie, de rechters etc. dus wel degelijk apart werken van de politiek. Want was dat niet zo, dan zouden niet hoge kopstukken van ook de PP, PSOE en anderen aangepakt worden.

   Dus nogmaals, want mijn naam wekt bij bepaalde figuren altijd als een lap op een rode stier, ik zie deze ontwikkelingen vooral als positief Leo. Zelfs Rajoy zal niet ontkomen aan het zich verantwoorden van de zaken waarin zijn naam genoemd is of zal worden. En dat is een goede zaak. Niemand in Spanje staat boven de wet! Niet Rajoy, niet de Indeps, niemand!

   De werkloosheid is altijd onderdeel van gesprek, omdat iedereen wel mensen in de familie, vriendenkring of buurt heeft wonen die geen werk heeft en het daardoor niet al te best heeft. Zelfs in Nederland waar het nu de goede kant op gaat met de werkloosheid cijfers is het nog een dagelijks item bij vele gesprekken.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken