skip to Main Content
Rechter laat kandidaat voor regiopremierschap Catalonië Jordi Sánchez niet vrij (UPDATE)

Rechter laat kandidaat voor regiopremierschap Catalonië Jordi Sánchez niet vrij (UPDATE)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Voor komende maandag 12 maart staat een parlementaire zitting gepland in het Catalaanse Parlement waar, mocht uiteindelijk een akkoord bereikt worden tussen de drie separatistische partijen JxCat, ERC en CUP, men de in voorlopig hechtenis vervlijvende ex-ANC leider en nummer twee van de JxCat partijlijst Jordi Sánchez wil inlijven als nieuwe regiopremier van Catalonië. Rechter Pablo Llarena laat Jordi Sánchez echter niet vrij waardoor deze niet aanwezig kan zijn en hij ook niet gekozen kan worden.

Rechter Pablo Llarena van het Spaanse Hooggerechtshof (Tribunal Supremo) heeft deze vrijdag de gevraagde vrijheid van Jordi Sánchez ontkend. Ook heeft Sánchez geen speciale toestemming gekregen om tijdelijk naar het Parlement van Catalonië te gaan voor de inhuldigingsceremonie die gepland staat voor deze maandag 12 maart. De rechter handhaaft de voorzorgsmaatregel van voorlopige hechtenis zonder borgtocht voor de regiopremierskandidaat Sánchez.

Herhaling

In een rapport van 24 pagina’s baseert de rechter zijn beslissing op het risico van criminele herhaling. “Het onderzoek toont aan dat de deelnemers aan het misdrijf ermee instemden hun tactiek te handhaven” schrijft de rechter en herinnert aan de recente integratie van Sánchez in een verkiezingskandidatuur terwijl Sánchez zich verzet tegen elke andere vorm van politiek dan die van het uitroepen van een republiek.

Rechter Llarena schrijft daarnaast dat bij de verkiezingen van 21 december 2017 Jordi Sánchez reeds in de gevangenis zat en hij zijn kiezers niet het leiderschap aanbood maar dat Carles Puigdemont de kandidaat was, de vluchtende politicus die zich recent “tijdelijk” heeft teruggetrokken als kandidaat voor het regiopremierschap om zo de weg vrij te maken voor een andere kandidaat.

Rechten

Na het ontkennen van de vrijheid van Jordi Sánchez heeft de parlementaire voorzitter Roger Torrent aangegeven dat hij de zaak naar Straatsburg naar het Europees Hof voor de rechten van de mens gaat brengen om zo de democratische rechten van Jordi Sánchez te verdedigen. Voorlopig wil de voorzitter de parlementaire zitting van maandag 12 maart nog niet opschorten.

UPDATE: De parlementaire zitting voor maandag 12 maart is door de voorziter Roger Torrent voorlopig afgeblazen. Diezelfde maandag zal hij een klacht indienen in Straatsburg waarna moet blijken wat er gaat gebeuren.

Foto: El Independiente

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 31 reacties
 1. Het plaatsen van reacties is stopgezet. Er wordt zoals altijd bij Catalonië verhalen weer teveel over en weer verweten door aanhangers en tegenstanders.

 2. Oh, maandag pas gaat TeamIndeps (weer) naar Straatsburg, zonder eerst alle rechtsmiddelen te hebben uitgeput in Spanje. Als ze al een klacht gaan indienen gaat het stuk vod waarschijnlijk linea directa in de papiervernietiger.

  Nu maar wachten op de mediastunt van TeamIndeps met het indienen van een klacht bij het Internationaal Strafhof in Den Haag voor de genocide op TeamIndeps, misdaden tegen de menselijkheid door het toepassen van (grond)wetten en oorlogsmisdaden door de Guardia Civil en Policia Nacional.

 3. Waarschijnlijk is ook dit niet echt ‘een goede nieuwsbron’ in vergelijking met het zonder twijfel ‘neutrale’ en absoluut ‘niet gerichte’ SpanjeVandaag. Toch ga ik bij het lezen van bijgevoegd artikel serieus twijfelen aan de beslissingen van rechter Pablo Llarena. Een en ander past toch wel heel erg in het kraam van Rajoy. En…. eigenlijk twijfel ik toch ook wel een beetje aan de maagdelijkheid van deze redactie. INSpanje lijkt me een ietsepitsie minder bevooroordeeld. Oordeel zelf: https://inspanje.nl/algemeen/10187/twijfel-over-rechterlijke-onafhankelijkheid-in-spanje/

 4. In geen enkel democratisch land wordt iemand maandenlang opgesloten zonder enige vorm van proces en zeker niet voor ‘misdrijven’ als het organiseren van een referendum of het toespreken van manifestanten. Het is m.i. vrij duidelijk dat het de bedoeling is de separatistische beweging te onthoofden en vervolgens nieuwe verkiezingen te organiseren tot het gewenste resultaat wordt bereikt. Typisch de handelswijze van een autoritair regime maar dan onder het mom van een democratie. Ik citeer uit bijgevoegd artikel: “…Wie beweert dat Spanje nog steeds een normale democratische rechtsstaat is, die kent ofwel het dossier niet, of die is ter kwader trouw. Men mag het eerste hopen, maar moet in veel gevallen het tweede vrezen.” https://doorbraak.be/democratische-rechtsstaat-spanje/

  1. Tuurlijk, doorbraak.be, niet echt een goede nieuwsbron he. Als de rechter meent dat er kans is op voortzetting van de strafbare feiten mag en kan iemand wel langer vastgehouden worden. Het is een rechter van het Hooggerechtshof en die laat zich echt niet beïnvloeden door de PP of Rajoy of wie dan ook. Er zijn strafbare feiten gepleegd en daar moet men de verantwoordelijkheid voor nemen en dan niet na afloop zeuren dat het ondemocratisch is etc. Ze hebben zich niet aan de grondwet gehouden, ze hebben uitspraken van rechters naast zich neer gelegd en wisten dus op voorhand dat ze illegaal bezig waren. Dan moet men niet achteraf beginnen met zeuren. Daarnaast is Sanchez nooit gekozen tot regiopremier of kanshebber, hij was op een lijst gezet terwijl hij al in de gevangenis zat. Er zijn genoeg andere kanshebbers voor deze baan. De rechter heeft daarnaast waarschijnlijk veel belastbaar materiaal wat wij nog niet gezien hebben en misschien ook nooit zullen zien.

   1. U reageert als redactie en benadrukt dat doorbraak.be geen goede nieuwsbron is….
    Ik ben van mening dat u reageert op iemand die anders denkt dan u. Dat is natuurlijk te respecteren, maar denk dat u dat moet doen als Remco en niet als redactie.

    Waarom is doorbraak.be geen goede nieuwsbron? Omdat ze niet denken als u?

    Ik vind dat u zich als redactie onpartijdig op dient te stellen en ook personen, zal geen namen noemen, tot de orde dient te roepen.

    Wanneer u een nieuwsbron wil zijn voor PP en C’s, en iemand die anders denkt het niet langer dan twee weken uithoud door aanvallen van Juan74 en vrienden, dan denk ik dat het “Spanjevandaag” niet goed tot zijn recht komt.
    Maar dit is mijn mening… (Okay, laat maar komen…. ik ben benieuwd naar de reacties)

  2. U verwijst naar een artikel van “professor” bart maddens, een vlaams nationalist die (hoe bestaat het) als internationale waarnemer (??? van een illegaal referendum???) aanwezig was in een school te Barcelona tijdens 1-10, hij stond daar aan de zijde van de organisators/seps (volgens eigen zeggen kon hij niet anders) en werd door de politiediensten “hardhandig” uit de menigte getrokken. Écht neutraal kan je hem niet noemen. En doorbraak.be? Is wel héél erg ‘gericht’ met hun berichtgeving vind ik.

  3. Doorbraak.be., N-VA, Vlaamse Volksbeweging, Vlaamse Beweging allemaal een pot nat.
   Vergelijkbaar met cataloniatoday.cat, PDeCat, CDC van TeamIndeps.

 5. Bij al dat gesteggel over een nieuwe regiopremier vraag ik me af, wie intussen Catalonië bestuurt. Bij de ontbinding van het oude bestuur eind oktober stuurde Rajoy zijn vicepremier daarheen als waarnemer. Zit die er nog steeds? En hebben de Catalanen dan geen haast om van haar af te komen?

  1. Regio wordt NIET bestuurd door de Centrale regering, er zit een team die louter en alleen de inkomsten en uitgave gecontroleerd. Dus het gemaakte regio beleid wordt gewoon uitgevoerd door de regio (top)ambtenaren, maar nieuw of wijziging van beleid, regio wetten is bevroren door art. 155.
   Voorlopig wordt toezicht gehouden dat de regio haar (financiële) verplichtingen nakomt

 6. Het feit is dat HEEL die Spaanse en Catalaanse elite immens corrupt zijn en dat de mensen echt niet meer weten wie of wat ze moeten geloven.
  Dus over het verhaal van de splinter en de balk discussieren in deze is een beetje onzinnig.
  Het feit hier is dat deze rechter de heer Sanchez nog steeds in de gevangenis houdt en zoals ik voorheen aanhaalde dit buiten elke proportie is om iemand meer dan 150 dagen reeds op te sluiten 600 km. van huis.
  Weer een gemiste kans om het debat hier open te breken. de Spaanse rechter trekt hiermee zeker de lont niet uit het vat.
  De Catalaanse bevolking wordt altijd maar nijdiger ( hatelijker voor de één, geirriteerder voor de ander)door deze houding van de rechter en hieraan gelinkt de Spaanse regering.
  Dat is nu eenmaal de perceptie.

  1. De rechter heeft anders een heel gefundeerde beslissing genomen. Maar wees gerust want straatsburg gaat zich erover buigen, hopelijk heb je dan meer vertrouwen in de objectiviteit van deze rechter. Niet dat rechters altijd objectief zijn (met name omdat de wet dusdanig geschreven is dat bepaalde lieden ermee wegkomen en burgers boeten, maar dat hebben de rechters niet in de hand).

   1. Anton 74

    Vind u dat gefundeerd? Criminele herhaling ??????? Het uitroepen van een zelfstandige Catalaanse Staat ??????? Criminele herhaling?????

    1. ja, dat was een criminele actie want dat is tegen de grondwet …. is dat nu zo moeilijk te begrijpen. Er is een grondwet, er is een uitspraak van het Grondwettelijk Hof en dan toch overal tegenaan schoppen dan ben je dus crimineel en strafbaar bezig. En dat wisten ze van te voren, voordat ze met alles begonnen wisten ze dat ze fout bezig waren. De separatisten hadden echter gehoopt dat heel Europa en de hele wereld de Spaanse staat zou aanvallen maar tot nu toe is er allee een Vlaamse partij die achter Puigdemont en de zijnen staat. Sanchez in dit geval wordt onderzocht voor zijn betrokkenheid bij acties voor de dag van het illegale referendum en op de dag van het referendum. Er zijn videobeelden, telefoongesprekken en vele documenten die wijzen naar zijn betrokkenheid. Dat wordt nu onderzocht door de rechter en die meent dat mocht Sanchez vrijkomen hij gewoon doorgaat want Sanchez heeft nooit gezegd dat hij dat niet zal gaan doen.

     1. Redactie: jammer genoeg zijn er 2 vlaamse partijen die het handje van rebel peeke vasthouden.

    2. NOGMAALS: de wens van de seps én het recht op vrije meningsuiting geeft hun niet het recht om de wet te overtreden.

 7. Al die losse flodders die hier opnieuw afgeschoten worden over Franco, dictatuur, enz….;die plaat begint me te vervelen…en meer dan een beetje!!
  We wisten reeds lang dat mensen kort van geheugen zijn maar sla er nog eens “Spanje Vandaag ” op na van 7/4/18. Het roemrucht voorval waarbij de Mossos duizenden documenten poogden te verbranden over de onfrisse praktijken van de separaristen. Gelukkig werden die documenten gered door de Policia National (allemaal Franco-aanhangers zeker?). De voorgeschiedenis van de “omwentelingspoging” bulkt van Catalaanse corruptie, abnormale zelfverrijking van Catalaanse “politici”, enz….Niet ik zeg dat maar Catalaanse rechters in Barcelona. De vuile Catalaanse was moest en moet verdoezeld blijven en daar lukken ze een beetje in; bij navraag weet de gewone Catalaanse sterveling nog niet voor de helft welk vuil politiek spelletje opgevoerd wordt door de separaristen.
  Momenteel zitten er op de Plaça Catalunya in Barcelona kampeerders die u hartelijk welkom heten in de republiek Catalonie. Als schapen lopen ze in de uitgezette vallen en ik hoop dat de echte politici, én in Barcelona, én in Madrid het schip op de rechte koers kunnen houden.
  Onafhankelijkheid zou het failliet betekenen waarbij een situatie zou ontstaan van “no winners, all losers”…..zo een beetje de situatie waar het Verenigd Koninkrijk op afstevent met de Brexit, zeg maar……Het hart laten spreken is ok, maar de dagelijkse realiteit is veel meer dan dat. De “nieuwe Catalaanse elite” heeft daar uiteraard geen oren naar en met nietszeggende slogans wordt de gewone burger in de mist geduwd…….Niets nieuws onder de zon. De Fransen zeggen : “L’histoire se répète toujours……” en dat is hier helaas ook het geval.

 8. Helemaal top!
  En die TeamIndep maar blèren democratie, gekozen door het volk, politieke recht en nog meer van die prullerij. Die opruiende Jordi’s hadden voor 21D – oftewel toen zij al achter tralies zijn gezet – geen van beide een politieke ambt.

 9. Democratie: wie verkozen wordt, zal ons vertegenwoordigen.
  Vrije meningsuiting, vrije politieke overtuiging, spreekrecht van de bevolking om op een vraag te antwoorden, en die antwoorden te tellen …. Klopt er op !

 10. Dus de rechterlijke en de wetgevende macht zijn niet gescheiden en dus ondemocratisch. Dictatoriaal. Rechter Llorena, nou ja rechter, eerder handpop van de PP en van Rajoy en Saenz de Maria. Torrent haalt terecht verhaal bij het Europees Hof voor de rechten van de mens.

 11. De Spaanse regering gaat hier na de gemiste kans bij het referendum in Catalonië hier duidelijk terug de mist in en volhard in hun dictatuur.

 12. Waardering voor Spanje Vandaag!! Zeer informatief!!
  De reacties van steeds dezelfde personen op alle artikelen geven de indruk van internationale ,,politici,, met een ,,juridische,, achtergrond.

 13. Uiteraard de juiste beslissing van Llarena. Sanchez toestemming
  geven en dan nog eventueel regiopresident in voorhechtenis.
  Zou Torrent nu echt gedacht hebben dat het kon lukken. Gaat nu
  de boel aanvechten in Straatsburg. Gekker kan niet.

  1. Ach, zo krijgen ze weer internationaal wat meer bekendheid, de vraag is of je bekend wil zijn vanwege al zaken die ze steeds verliezen. Straatsburg gaat uiteraard echt niet bepalen dat iemand de gevangenis uit mag omdat hij verkiesbaar is, dat weten ze zelf ook. Pure marketing… voor een achterhaalde en prehistorische ideologie.

  2. Gekker kan niet? Dat zeiden we ook in de vorige eeuw toen stemrecht voor vrouwen ter sprake kwam!

   1. Oh, is het stemrecht gekomen dankzij vrouwen die daarmee een gevangenisstraf en rechtsvervolging probeerden te ontkomen?

    Goh, met het herschrijven van de geschiedenis gaan sommigen wel heel erg ver… Het blijft niet bij soevereiniteit verzinnen maar nu gaat het ook nog over het ontstaan van vrouwenrechten. Alsof vrouwen tegenwoordig niet naar de gevangenis gaan?

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken