UPDATE 10: 29 coronavirus doden en +1.200 besmettingen in Spanje

UPDATE 10: 26 coronavirus doden en +1.050 besmettingen in Spanje
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Sinds onze laatste berichtgeving over de coronavirus crisis in Spanje op zondag is het aantal besmettingen explosief gestegen van 600 naar meer dan 1.200 maandagmiddag. Daarnaast zijn er ook 11 nieuwe COVID-19 doden bijgekomen waardoor dat aantal is gestegen van 17 op zondag naar 29 op maandag. In alle gevallen van de overledenen gaat het om personen ouder dan 70 jaar met aandoeningen terwijl er slechts een klein deel van de besmette personen slecht aan toe is.

Terwijl er ogenschijnlijk in China steeds minder mensen besmet raken met het coronavirus is de crisis wat betreft COVID-19 in Italië flink groter geworden. In Spanje is het nog niet zo erg als in Italië maar ook in Spanje is het aantal besmettingsgevallen en doden door/met het coronavirus gestegen de laatste twee dagen. De cijfers van Italië heeft Spanje echter nog lang niet gehaald en dat wil men zo houden in Spanje.

Overledenen

Van de 1.200 geregistreerde gevallen zijn er op het moment van schrijven 1.017 actief, zijn er 32 mensen gezond verklaard en zijn er 29 personen aan/met het coronavirus overleden in Spanje. 16 van deze overledenen zijn geregistreerd in de Madrid regio gevolgd door 6 in Baskenland, 2 in Aragón, 3 in Catalonië en 1 in de Valencia regio.

In het geval van de overledenen gaat het om personen die allemaal ouder zijn dan 70 jaar en al ziek waren voordat ze besmet raakten met het COVID-19 virus waardoor hun gezondheidssituatie achteruit ging. 

Besmettingen

De regio Madrid heeft de meeste besmettingsgevallen met 469 gevolgd door Baskenland met 148, La Rioja met 81, Catalonië met 78, Andalusië met 54, de regio Valencia met 46, Aragón met 30, Castilië en León met 30, Castilla-La Mancha met 26, Canarische Eilanden met 22, Cantabrië met 12, Navarra met 12, Balearen eilanden met 11, Asturië met 10, Extremadura met 7, Galicië met 6 en Murcia met 5 (waaronder een baby van vijf maanden waarvan moeder ook besmet is). Ceuta en Melilla zijn de enige regio’s in Spanje waar geen besmettingen zijn gemeld.

Op het moment van schrijven liggen 11 personen op de intensive care afdelingen van diverse ziekenhuizen, hoofdzakelijk in de Madrid regio, Baskenland en de Valencia regio. Van 12 personen weet men niet waar het virus vandaan komt terwijl in 92% van de gevallen de personen besmet zijn geraakt via Italië waarbij men spreekt over een geïmporteerd virus.

Maatregelen

Het grootste aantal besmette personen op een en hetzelfde moment werd geregistreerd bij een begrafenis enkele weken geleden in Vitoria waar 60 personen bij aanwezig waren maar waar meer dan 40 personen besmet raakten met het coronavirus, met name inwoners van de gemeente Haro en Casalarreina in La Rioja en in de provincie Álava. De autoriteiten hebben de inwoners van het dorp Haro (onder protest) in quarantaine gesteld terwijl politieagenten de wacht houden om te voorkomen dat de inwoners hun huizen verlaten.

Uit voorzorg en om verdere besmettingen te voorkomen heeft de regio Madrid 213 dagcentra voor ouderen gesloten. Diverse besmettingen en een dode zijn direct te linken met een ouderen opvangcentrum in en rond de Spaanse hoofdstad. Het gaat niet om bejaardentehuizen maar om zogenaamde ‘hogares y clubes’ waar ouderen overdag bijeen komen om activiteiten te ondernemen.

In Madrid is men op maandag in een spoedvergadering bijeen gekomen om te besluiten of men verdere maatregelen moet nemen om het aantal besmettingen te voorkomen. Madrid is de regio waar de meeste besmettingen en doden zijn geregistreerd.

In het Baskenland heeft de regionale overheid besloten om de scholen gedurende 15 dagen tot 23 maart gesloten te houden om te vermijden dat het coronavirus zich verspreidt onder de scholieren. Op een school is het virus vastgesteld bij een lerares. Het Baskenland is op Madrid na de regio waar de meeste mensen zijn besmet met en overleden zijn door het coronavirus.

De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft aangekondigd met economische hulp en maatregelen te komen maar heeft nog niet bekend gemaakt wat deze maatregelen inhouden en wie daar profijt van zal hebben.

UPDATE: De regio Madrid heeft na spoedoverleg besloten net zoals het Baskenland de scholen gesloten te houden waardoor 1,2 miljoen kinderen niet naar school gaan. Dat zal gebeuren vanaf woensdag 11 maart en dan 15 dagen lang. Daarnaast wil het Spaanse ministerie van Volksgezondheid dat de voetbalwedstrijden in de Spaanse La Liga competitie zonder publiek gespeeld worden. Het is nog niet zeker of dat ook gaat gebeuren.

Even wat feiten

Ter vergelijking: in 2019 waren er 525.300 gewone griep besmettingen waarbij er 6.300 personen om het leven kwamen. Dat is dus in één jaar tijd in Spanje al meer doden als gevolg van de gewone griep dan alle doden aan het gevreesde Covid-19 (corona) virus wereldwijd tot nu toe (op dit moment meer dan 2.800).

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gemeld dat het sterftecijfer voor coronavirus tussen 2 en 4% ligt in Wuhan (China) en ongeveer 0,7% buiten Wuhan. In China zijn er volgens de laatste gegevens meer dan 2.800 doden gevallen van in totaal iets meer dan 79.000 geregistreerde gevallen (3,4% van het totaal). Met andere woorden, ongeveer 97% van degenen die besmet zijn met coronavirussen genezen zonder problemen.

De meeste mensen die in China door een longontsteking veroorzaakt door het coronavirus stierven waren zeer oude mensen of hadden een aantal eerdere pathologieën. Net als bij griep en andere ziekteverwekkers kan het virus zich verspreiden naar mensen van alle leeftijden maar het treft met name mensen met een grotere zwakte in hun gezondheid en is ernstiger wanneer het samenvalt met andere ziekten (zoals astma, diabetes of hartaandoeningen).

Wat te doen in Spanje

Als er sprake is van onderstaande symptomen dan kun je bellen naar 112 (het liefst niet) of 061 (of in Andalusië 955 545 060 of Canarische Eilanden 900 112 061 of Madrid regio 900 102 112 en Valencia regio 900 300 555). 

Er wordt aangeraden om NIET naar een ziekenhuis of medisch centrum te gaan want dat is met een mogelijke coronavirus in verband met besmetting niet aan te raden.

  • Tos seca – droge hoest
  • Fiebre y fatiga – koorts en vermoeidheid
  • Disnea – ademnood

Voorkomen

Het gebruik van een maskertje wordt niet aangeraden en is niet noodzakelijk want daar voorkom je in principe een besmetting niet mee. Wat je wel kunt doen is:

  • Was je handen regelmatig (kijk hieronder hoe dat moet)
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes

Meer informatie in het Nederlands is HIER na te lezen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.