menu: rubrieken, zoeken & meer

Moeten eigen vervoer reizigers van Spanje naar Nederland ook een verplichte coronatest hebben?

Moeten eigen vervoer reizigers van Spanje naar Nederland ook een verplichte coronatest hebben?
Beeld: Freepik

Moeten eigen vervoer reizigers van Spanje naar Nederland ook een verplichte coronatest hebben?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de Nederlandse pers is de kans groot dat eigen vervoer reizigers zoals die personen die vanuit bv. Spanje met de auto of kampeerauto naar Nederland reizen binnenkort ook de resultaten van een negatieve coronatest bij zich moeten hebben. Dat zou volgens o.a. Nu.nl en het AD.nl blijken uit een Kamerbrief van Hugo de Jonge en een voorstel om de Wet publieke gezondheid te wijzigen.

Dit nieuws is nog niet bevestigd en er is ook geen datum bekend.

Tot nu toe moeten alleen reizigers die met het vliegtuig of vaartuig vanuit een hoog risicogebied naar Nederland reizen de negatieve testresultaen laten zien van een PCR-test (max. 72 uur voor aankomst Nederland) en een negatieve antigeensneltest (max. 4 of 24 uur voor vertrek naar Nederland). LET OP: de 4 uur is recent veranderd naar 24 uur LEES HIER.

Uit de nieuwe informatie zou dus moeten blijken dat er geen onderscheid meer gemaakt gaat worden wat betreft het vervoersmiddel waarin een Nederlander terugkeert naar eigen land of een buitenlander Nederland binnen wil komen.

Reizigers zouden steekproefsgewijs gecheckt worden op de negatieve coronatest-uitslag. Reizigers zouden daarnaast ook een verklaring bij zich moeten hebben waarin ze aangeven dat ze in quarantaine zullen gaan na thuiskomst, een zogenaamde quarantaineverklaring.

De negatieve coronatest-uitslag zou maximaal 72 uur voor binnenkomst in Nederland moeten zijn uitgevoerd. Uit het voorstel van De Jonge zou moeten blijken dat met deze 72 uur de eigen vervoer reizigers genoeg tijd zouden moeten hebben om via een plaats voor binnenkomst in Nederland een test te laten afnemen.