Negatieve antigeensneltest-eis wordt van 4 naar 24 uur verlengd in Nederland

Negatieve antigeensneltest-eis wordt van 4 naar 24 uur verlengd in Nederland
Beeld: 123rf

Negatieve antigeensneltest-eis wordt van 4 naar 24 uur verlengd in Nederland

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In een brief aan de Tweede Kamer heeft de demissionaire minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge geschreven dat de negatieve antigeensneltestuitslag voor reizigers uit hoog risicogebieden (zoals Spanje) uitgebreid kan worden van 4 naar 24 uur voor aanvang van de reis naar Nederland.

Op dit moment staat er voor de verplichte negatieve antigeensneltestuitslag voor vertrek uit hoog risicogebieden met het vliegtuig of boot een termijn van maximaal 4 uur voor boarden. 

In de praktijk worden problemen ervaren met het binnen 4 uur voor boarden halen van een negatieve antigeensneltestuitslag, zo staat in deze kamerbrief (PDF).

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft in haar 100e advies (van 12 februari) aangegeven dat een negatieve antigeensneltest een geldigheidsduur heeft van 24 uur. 

Gezien het OMT-advies en de problemen in de huidige praktijk voor passagiers, kiest het Nederlandse kabinet ervoor dat de test voortaan moet zijn afgenomen maximaal 24 uur voor het aan boord gaan van het vlieg- of vaartuig.

In de praktijk komt het er dus nu op neer dat het volgende geldig is om vanuit bv. Spanje naar Nederland te reizen met het vlieg- of vaartuig:

Optie 1: Negatieve PCR-testuitslag maximaal 72 uur bij aankomst in Nederland + negatieve antigeentest uitslag maximaal 24 uur voor boarden.

Optie 2: Negatieve NAAT(PCR)-test maximaal 12 uur voor boarden (in de praktijk moeilijk). Toegestane testen: mPOCT, NAAT, RT PCR, LAMP en TMA.

De tweede optie is sinds 3 maart mogelijk zoals we HIER al schreven.

langeafstandsgeliefden etc.

De uitzonderingen op het Europees (EU) inreisverbod voor zakenreizigers, studenten (kort verblijf), kennismigranten (kort verblijf), professionals uit de culturele en creatieve sector en buitenlandse partners in het kader van de regeling langeafstandsgeliefden zijn sinds 23 januari jl. opgeschort. 

Dat deze reizigers niet kunnen worden toegelaten, veroorzaakt problemen in onder meer de culturele sector en andere economische sectoren. Daarnaast heeft deze opschorting grote impact op mensen met een langeafstandsrelatie. 

Het gaat hier om heel kleine aantallen reizigers, die moeten kunnen aantonen dat zij aan de voorwaarden voldoen en een noodzakelijke reis maken. Ook moeten zij, net als alle reizigers naar Nederland, voldoen aan de testverplichtingen Daarom kiest het Nederlandse kabinet ervoor om deze uitzonderingen niet langer op te schorten.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.