Search
menu
Search

Gemeenten provincie Girona vragen inwoners 21 dagen alleen Catalaans te spreken

Gemeenten provincie Girona vragen inwoners 21 dagen alleen Catalaans te spreken
Beeld: CPNL / web

Gemeenten provincie Girona vragen inwoners 21 dagen alleen Catalaans te spreken

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GIRONA – Het Consortium voor Taal Normalisatie (Consorcio Para la Normalización Lingüística, CPNL) in Girona promoot de campagne ‘21 dagen’ (21 dies) onder de gemeenten van de provincie. Het doel van deze campagne is om gedurende 21 dagen altijd en overal met iedereen in het Catalaans te spreken, in een poging om de vermeende ‘slechte gewoonte’ om over te schakelen naar het Castiliaans/Spaans te veranderen, zo schrijft de krant El Pais.

Volgens de campagneleiders is het automatisch overschakelen naar het Castiliaans/Spaans door Catalanen wanneer iemand tegen hen spreekt of wanneer ze iemand aanspreken die er niet uitziet als een ‘inheemse Catalaan’, een van de meest voorkomende gewoonten in Catalonië. Het doel van de campagne is om mensen aan het denken te zetten over dit taalgebruik, omdat ze het beschouwen als ‘dodelijk’ voor het voortbestaan van het Catalaans. Ze stellen echter dat dit niet betekent dat men nooit van taal moet veranderen, maar dat men dit alleen moet doen ‘wanneer men merkt dat iemand het niet begrijpt’.

CPNL wordt gesteund door de Generalitat de Catalunya en andere openbare entiteiten van Catalonië en het beweert dat deskundigen hebben vastgesteld dat ‘21 dagen de tijd is die nodig is om een gewoonte te veranderen’. Daarom stellen zij voor om gedurende drie weken een kleine en herhaalde handeling met het Catalaans te doen, zodat de hersenen deze handeling normaal gaan vinden en overnemen. In de documentatie van de campagne vergelijken ze deze actie met het veranderen van elke andere dagelijkse gewoonte, zoals stoppen met roken of nagelbijten.

Statistieken tonen aan dat 8 op de 10 Catalaans sprekenden overschakelen op het Castiliaans/Spaans wanneer iemand in die taal tegen hen spreekt. Dit gedrag wordt beschouwd als fataal voor het voortbestaan van het Catalaans, omdat het ervoor zorgt dat de taal verdwijnt uit alle ruimtes en het moeilijk maakt voor degenen die het nog niet spreken om het te leren en te oefenen. Daarom moet dit gedrag volgens CPNL veranderen. Door Catalaans te spreken met iedereen, kan men volgens hen degenen die het leren helpen en de taal nuttig en noodzakelijk maken. Zo krijgt de taal een kans om te blijven bestaan, omdat talen sterven als ze niet worden gesproken.

De campagne begon al in november 2022 in Santa Coloma de Farners en heeft dit jaar verschillende gemeenten in Girona bezocht, zoals Breda, Llagostera en Salt. Het zal doorgaan in Arbúcies, Blanes, Lloret de Mar, Roses, Figueres en La Bisbal d’Empordà. De campagne duurt tussen de drie weken en een maand en heeft als doel om iedereen te laten deelnemen om “deze slechte gewoonte” te veranderen. Na afloop van de campagne hoeft men alleen maar dezelfde houding aan te houden, maar dan zal het geen moeite meer kosten.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?