skip to Main Content
Er worden in Spanje steeds meer auto’s die op aardgas rijden verkocht

Er worden in Spanje steeds meer auto’s die op aardgas rijden verkocht

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Terwijl de verkopen van auto’s die op diesel rijden aan het dalen zijn, er steeds meer benzinemodellen verkocht worden en de verkoop van hybride- en elektrische auto’s maar niet van de grond wil komen in Spanje, lijkt dat in het geval van auto’s die op aardgas rijden heel anders te zijn.

Terwijl men in Nederland en België al jaren op LPG (Liquified Petroleum Gas) rijdt is het op gas rijden in Spanje iets van de laatste jaren. Daarbij wordt er geen gebruik gemaakt van LPG maar van CNG (Compressed Natural Gas) in het Spaans Gas Natural Comprimido (GNC). Aardgas of CNG is momenteel de meest schone fossiele brandstof en een milieuvriendelijk alternatief voor diesel, benzine of LPG.

De verkopen van auto’s die op aardgas of CNG/GNC rijden zijn in 2017 met 112% toegenomen naar zo’n 8.500 voertuigen aldus de gegevens van de vereniging Asociación Ibérica del Gas Natural para la Movilidad (Gasnam). Het op aardgas rijden is tot 50% goedkoper dan het rijden op benzine en 30% goedkoper dan het rijden op diesel, aldus een woordvoerder van Gas Natural Fenosa.

Volgens de aardgasleverancier is er duidelijk meer vraag naar het rijden op deze schonere auto’s maar het ontbreekt nog aan speciale gas-tankstations waarvan er op dit moment in heel Spanje slechts 57 te vinden zijn. Gas Natural Fenosa gaat in ieder geval dit jaar 18 miljoen euro investeren om nieuwe tankstations te openen in o.a. Bilbao, Valencia, Zaragoza, Sevilla, Málaga, Murcia, Alicante, Córdoba, Valladolid, Vigo, Gijón, A Coruña en Santander.

Het rijden op aardgas is volgens experts vele malen beter voor het milieu met een 85% minder uitstoot van stikstofoxiden en fijnstof. Ook de CO2-uitstoot is stukken minder waarbij dit met bijna een kwart (24%) verminderd wordt als men op aardgas rijdt. Daarnaast neemt ook de geluidsemissie met zo’n 50% af. Naast het normale CNG-gas bestaat er ook een Groengas ofwel BIO-CNG waarbij de C2-uitstoot nog minder (60% minder dan bij diesel en tot wel 90% minder bij benzine) is dan bij het normale CNG.

Naast het gebrek aan aardgastankstations in het land is er ook nog een gebrek aan automerken die aardgas reeds bij de bouw van de auto meesturen. Seat is zich bewust van de aardgas tendens en heeft in 2017 twee modellen (Seat León en Mii) uitgebracht welke TGI bi-fuel zijn, ofwel auto’s die kunnen rijden op benzine en aardgas. Er zullen meer merken volgen zoals Mercedes. Volkswagen, Fiat en Skoda die ook al aangepaste modellen hebben of dat binnenkort zullen krijgen.

Foto: 20Minutos

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. Voor alle duidelijkheid gas-installaties in voertuigen bestaat al lang ook in treinen en boten.
  Gas / benzine omschakelbaar ook dat is niets nieuws onder de zon. Wat regeringen doen is totaal zonder visie alles wat winst oplevert snel flink belasten. Men wordt om even wakker te blijven constant in de maling genomen. Er zijn vele voortstuwingstechnieken op verschillende brandstoffen mogelijk en ook veel schoner , maar helaas door verkeerd beleid wordt dat weer tegengehouden door belangen-verstrengelingen wereldwijd.

  Een kromme krankzinnige manier van denken en doen voor eigenbelangen. Erg ziekelijk en kortzichtelijk gedrag. Er wordt wat aan kartelvorming bedacht met allerlei vage en misleidende projecten. De achterkamer politiek weet ook waar er geld te halen valt. Een waardeloze situatie. Ik ben zelf een allround technicus / motorvoertuigen op vele gebieden en weet waar ik over praat en schrijf. Met de dieselmotoren is het imago flink ingedeukt door onkundigen. Geld is belangrijker dan kwaliteit. Ook de dieselmotor heeft nog innovatieve mogelijkheden in de kast staan. Of dat nog benut zal worden is nog maar de vraag het blijft een onderlinge concurrentie strijd .

  De macht beslist zo is het helaas. Als de top echt wil en de ruimte geeft is het vervuilingsprobleem snel veel minder als nu het geval is. Het is een groot probleem om deze rijke families die zich verweven rijkelijk bedienen te overtuigen van noodzakelijke toekomstige veranderingen. De aandelenmarkten is de strop om de nek van velen die anders willen , maar niet de ruimte krijgen. Geld stagneert in verkeerde handen wat eigenlijk niet echt beidehand is maar oerdom.

  1. Ultieme uitvindingen worden snel afgeblokt door de aller rijken. Jammer .

  2. Pedro, je moest zeker ff een ei uitpoepen. Wat een geraaskal.
   Ten eerste wordt er nergens gesteld ‘dat het iets nieuws’ is zoals jij wel denkt de begrijpen.
   Je tweede en derde alinea slaan echt nergens op. Slecht geschreven, slecht onderbouwd en het lezen niet waard want het voegt niets toe. Het enigste wat er duidelijk uit wordt is dat je ergens behoorlijk gefrustreerd over bent……

 2. Vraag is; waar komt dat aardgas vandaan?
  In Nederland wil de regering de aardgaskraan helemaal dicht draaien.
  Deze trend zal dus ook in Spanje opgeld gaan doen vanwege bodemverzakkingen wanneer het aardgas uit Spaanse bodem wordt gewonnen.
  Wat overblijft in de toekomst is de ‘trapauto’ want electriciteit gewonnen door fossiele brandstoffen en nucleaire oorsprong is uiteindelijk ook vervuilend.
  Alternatief voor Spanje is ……. de muilezel en het paard. Een goed oud en nog steeds gebezigd gebruik voor transport en alternatieve energie gebruik. Terug in de tijd Hoera!!!
  Jozef

  1. Jozef, Spanje heeft amper aardgas, dus het komt uit het buitenland. Waarschijnlijk uit Algerije. Die hebben er zat van. En van bodemverzakkingen hebben ze in de Sahara niet veel last hoor, daar woont toch amper iemand.
   Uiteraard had Spanje allang zijn kaarten op elektriciteit moeten inzetten, opgewekt door de zon en kernenergie (= milieu vriendelijk). Ze hadden allang de ‘Opec’ van de zon-energie kunnen zijn in Europa.

  2. Zo ver ik weet zijn het 2 verschillende producten.
   Het gas waar je auto op kan rijden is niet hetzelfde als het gas waar je thuis op koken kan, dat heeft ook met de veiligheid te maken uiteraard. Niet alleen vanwege brandgevaar maar ook vanwege de uitlaatgassen etc.

   Het in NL bekende LPG is een product wat gewonnen wordt uit aardgas en aardolie en niet alleen uit aardgas, daar waar het gas waar we op koken en ons water mee verwarmen wel uit de aardgas wordt gewonnen.

   Dus de term ¨aardgas¨ is hier enigszins misleidend als je verwijst naar het gas waarop de auto moet rijden. Ik weet het, het komt uit een vertaling van een Spaans artikel.

   Het enige dat ik maar wil zeggen is dat LPG een andere samenstelling heeft dan gas in de Butano flessen en het gas dat in veel landen wordt gebruikt voor de keuken, de verwarming etc.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken