skip to Main Content
Grootste cruiseschip ter wereld onder protest ontvangen in de haven van Mallorca

Grootste cruiseschip ter wereld onder protest ontvangen in de haven van Mallorca

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

PALMA – De Symphony of the Seas is het grootste cruiseschip ter wereld en zal deze zomer elke zondag de haven van Palma de Mallorca aandoen. Terwijl de winkeliers, bars, restaurants, taxibedrijven en busmaatschappijen in hun handen wrijven omdat de 6.360 passagiers hun kassa’s zullen gaan vullen zijn er ook inwoners die absoluut niet blij zijn met de komst van de Symphony.

Meer dan honderd personen hebben de Symphony of the Seas en de passagiers met spandoeken en veel lawaai ontvangen in de haven van Palma de Mallorca afgelopen zondag. Een van de grootste klachten over de komst van dit 72,5 meter hoge, 66 meter brede, 362 meter lange en 18 verdiepingen tellende schip is de milieuverontreiniging van de mega cruise.

Het doel van de manifestanten is om veel lawaai te maken, de pers te halen en aandacht te vragen voor “het probleem” van de cruises waarbij men tevens vraagt om acties van de autoriteiten die tot nu toe stil zijn. Deze zondag was het de eerste keer dat het platform GOB een actie heeft gehouden maar er zullen er meer volgen, net zolang totdat de cruises zullen verdwijnen uit de haven van Palma.

De Symphony of the Seas is eigendom van de rederij Royal Caribbean en is het grootste cruiseschip ter wereld met plaats voor 6.360 passagiers in 2.759 kamers en 2.200 bemanningsleden. Aan boord zijn 19 zwembaden waarvan sommigen met glijbanen, een surfbad, een ijshockeybaan, basketbalveld en twee klimwanden. Uiteraard zijn er ook vele bars, 22 restaurants, casino’s maar een mini central park met echte bomen en planten. Er is zelfs een bar waar een robot de drankjes maakt.

Tussen april en oktober dit jaar zal de Symphony of the Seas als thuishaven Barcelona hebben van waaruit de cruise 7-daagse reizen zal maken naar Palma de Mallorca, Frankrijk, Florence, Pisa, Rome (Civitavecchia) en Napels. Bezoekers en inwoners van Palma de Mallorca kunnen de Symphony dus heel vaak zien deze zomer.

Foto: Diario de Mallorca

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. Ik ga hier niet lopen zeggen dat een cruise schip niet vervuild. Maar het is natuurlijk niet helemaal zoals geschetst door sommigen.
  Ten eerste moet het schip inderdaad wel allerlei energie opwekken om in verwarming, verlichting e.d. te voorzien. Maar daar staat dan wel tegenover dat al die mensen niet thuis zijn en daar de kachel wel wat lager staat en het licht ook niet nodeloos aan is. En het verwarmen en verlichten voor grote groepen is wel per persoon heel wat economischer dan voor al die mensen (gezinnen) apart. En als al deze mensen in Hotels aan de wal zitten en met de auto of brommer de buurt gaan verkennen vervuilen ze ook. Daarnaast wordt het vele afval dat wij mensen produceren en waar een groot gedeelte van in de natuur terecht komt op een schip heel wat beter opgehaald en verwerkt.
  Het is dus niet zo zwart-wit als gesteld. Als we niet willen dat al die cruise passagiers vervuilen zullen we eens moeten nadenken of we met zijn allen maar helemaal niet meer op vakantie moeten gaan. Want pas dan is de natuur de echte winnaar…….

 2. Ja, typisch Amerikaans en geheel in Trump-stijl.” Er is geen klimaatprobleem en ga de boel maar lekker ergens anders vervuilen , want wij hebben geen probleem” . Hou die boot maar lekker in Florida en hier opzouten!

  1. Toch een kleine opmerking Rob, van de grootste maatschappijen zijn de meesten in handen van Amerikanen nu, maar 1 is toch zeker begonnen als een Nederlands bedrijf. Daarnaast is er ook nog 1 hele grote Duitse speler op de markt.
   En vergeet niet hoe enorm actief de cruises in Spanje zelf worden gepromoot.
   Grote call centers in diverse dorpen en steden en ook in de havens zelf.
   Of we het nu leuk vinden of niet, het is gewoon BIG business. Kijk bijvoorbeeld naar Malaga, jaren geleden de hele haven verbouwd en uitgebreid om toch vooral die schepen maar binnen te halen.
   En met succes, de middenstand ¨vaart¨ er wel bij.
   Ja, er zijn ook nadelen, maar zoals mensen in andere artikelen hier al vast stelden, overal zitten nadelen aan en voordelen en als men vind dat die nadelen niet meer opwegen tegen de voordelen, tja, dan kan er wat aan gedaan worden.

   De grootste vraag is wel, kunnen dit soort schepen niet met veel betere technieken worden uitgerust, en andere energie bronnen, waardoor er veel minder vervuiling door ze verspreid wordt? Dat zal vast kunnen, maar dan gaan de prijzen van de schepen en dus de reizen natuurlijk omhoog….maar er is veel meer mogelijk op alternatief energie gebied dan men ons wil doen geloven. De eerste rederij die de ballen heeft daar eens naar te kijken en het ook uit te voeren, zal denk ik een hele hoop nieuwe klanten kunnen trekken.

   Persoonlijk heb ik niet zoveel er mee met de cruises, met zulke grote groepen opgesloten zitten op een drijvende torenflat midden op zee, nee dank u. Anderen vinden het geweldig, iedereen zijn keuze. Ik sta liever met beide beentje op de grond hahaha.

 3. Oh wat is het onze Achterhoek dan toch nog heerlijk rustig.
  Als we in Spanje zijn genieten we van de rustige kustlijnen van Cap Salou.
  Daar zijn gelukkig geen cruiseschepen.

 4. Kan me er alles bij voorstellen. Toerisme begint een probleem te worden in heel veel binnensteden van populaire steden. Bij voorbeeld te beginnen bij Amsterdam, Rome, Parijs, Barcelona en ga zo maar door. Even in één klap 8.500 mensen op de stoep. De lokale bewoners in die centra hebben geen leven meer. Al jaren klagen ze steen en been. De prijzen van alles schiet omhoog, ook de gewone dagelijkse boodschappen. Voor de toeristen zelf wordt het ook steeds minder aantrekkelijk om met zulke massa’s mee te hobbelen.
  Het probleem is hoe dit op te lossen. Het probleem speelt al jaren en wordt steeds erger.
  Heb je wel eens een poging gedaan om het Anna Frankhuis te bezoeken? De Sixteinse kapel in Rome? Parque Guell in Barcelona of de Sagrada Familia?
  Ik zou niet weten wie en hoe dit op te lossen.

 5. De 362 meter lange Harmony of the Seas heeft zes grote dieselmotoren. Op vol vermogen verbranden de motoren per dag in totaal 250.000 liter zware stookolie van de meest vervuilende soort.
  Volgen de Britse krant The Guardian stoot een groot cruiseschip net zoveel CO2 uit als 84.000 auto’s, net zoveel stikstofoxide als ruim 400.000 auto’s, zoveel fijnstof als ruim 1 miljoen auto’s en zoveel zwaveldioxide als 376 miljoen auto’s.
  Ook als een schip ligt aangemeerd in de haven, stoot het vervuilende stoffen uit. Er moet voor de 8000 mensen aan boord wel elektriciteit worden opgewekt.
  In rust verstookt een groot cruiseschip zo’n 700 liter brandstof per uur, net zoveel als honderden vrachtwagens.
  De C02-uitstoot is zo’n 1300 kilo per persoon per week.
  Een cruisevakantie is wat betreft CO2 het ergste wat er is. De uitstoot is zo’n 1300 kilo per persoon per week. En daar is de vliegreis die veel mensen maken van en naar het cruiseschip toe nog niet bij opgeteld.” Bron: NOS

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken