menu: rubrieken, zoeken & meer

Amnesty International spreekt over schending mensenrechten in Spanje tijdens corona-crisis

Amnesty International spreekt over schending mensenrechten in Spanje tijdens corona-crisis
Beeld: 123rf

Amnesty International spreekt over schending mensenrechten in Spanje tijdens corona-crisis

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De corona-pandemie heeft wereldwijd tot meer verdeeldheid, discriminatie en onderdrukking geleid, concludeert Amnesty International bij de publicatie van het Amnesty Jaarboek 2020/2021. In dit jaarlijkse overzicht analyseert Amnesty International de wereldwijde stand van de mensenrechten en beschrijft de organisatie de mensenrechtensituatie in 149 landen. Ook Spanje komt ter sprake en het land komt er met name in de beginfase van de pandemie niet goed vanaf.

Ouderen, zorgpersoneel, personeel in de informele sector en hulpverleners kampten door de pandemie met verwaarloosde gezondheidszorgsystemen en werden door al bestaande ongelijkheden het hardst geraakt door de corona-pandemie, aldus Amnesty in het jaarboek ‘Amnesty International Report 2020/2021: The State of the World’s Human Rights ’. (download PDF )

Gezondheidswerkers

Sommige van deze wereldwijde mensenrechten-problemen die Amnesty International in het jaarboek aan de kaak stelt zijn ook te zien in Spanje. Gezondheidswerkers zijn blootgesteld aan de gevolgen van de pandemie en hebben maandenlang niet genoeg beschermende middelen gehad om hun belangrijke en gevaarlijke werk uit te voeren, vooral tijdens de eerste corona-golf. 

Het gebrek aan personeel, buitensporige werkuren en het ontbreken van geschikte beschermende uitrusting zijn constant geweest tijdens de eerste maanden van de pandemie. Daardoor werden gezondheidswerkers blootgesteld aan het besmettingsgevaar en werd opnieuw het recht op gezondheid van mensen verminderd.

In het jaarboek schrijft Amnesty dat eind 2020 er minstens 93.000 gezondheidswerkers besmet raakten met het coronavirus wat 5,1% is van het totaal aantal besmette personen. 

Daarnaast overleden er 89 gezondheidswerkers als gevolg of met Covid-19. In 78% van de besmette gevallen ging het over vrouwelijk gezondheidspersoneel.

Ouderen

Wat betreft de inwoners van Spanje zijn met name tienduizenden ouderen die in bejaardencentra wonen tijdens de moeilijkste maanden van de eerste noodtoestand aan hun lot overgelaten. Ze leden onder een gebrek aan medische zorg en isolement in de residenties. 

Als voorbeelden worden de autonome regio’s Catalonië en de Madrid regio aangehaald omdat daar veel oudere mensen die in eigen woningen woonden niet individueel werden verzorgd. Daarnaast werden ze niet overgebracht naar ziekenhuizen wanneer ze dat nodig hadden en konden ze hun familie lange tijd niet zien of werden ze dagen-, weken- of maandenlang opgesloten in hun kamer.

In het jaarboek staat vermeld dat er eind 2020 minstens 20.000 ouderen overleden zijn tijdens de corona-crisis, dat was toen bijna 50% van alle sterfgevallen in Spanje.

Thuisblijfplicht

Amnesty schrijft ook over de eerste noodtoestand op het hoogtepunt van de eerste corona-golf tussen 14 maart en 21 juni 2020. Volgens de mensenrechtenorganisatie heeft Spanje toendertijd met het ‘opsluiten’ van de mensen in hun woningen de monddood-wet die enkele jaren geleden werd ingevoerd in Spanje weer nieuw leven ingeblazen.

In het jaarboek wordt ook geschreven over machtsmisbruik van de ordehandhavers zoals politie. Er werden tussen 14 maart en 23 mei door de verschillende politiekorpsen meer dan één miljoen boetes en bekeuringen gegeven terwijl er 8.547 mensen werden gearresteerd vanwege hets schenden van de lockdown en thuisblijfplicht.