Geen corona-zelftest te koop in Spaanse supermarkten en winkels

Geen corona-zelftest te koop in Spaanse supermarkten en winkels
Beeld: Freepik

Geen corona-zelftest te koop in Spaanse supermarkten en winkels

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In Duitsland zijn de corona-zelftesten te koop bij de Aldi en Lidl supermarkten en ook in Nederland is men nu begonnen met de verkoop van de corona-zelftesten bij de apotheken, drogisterijen zoals de Etos en vanaf zaterdag ook de kruidvat en liggen ze bij diverse supermarkten in de schappen terwijl België is begonnen deze zelftests te verkopen bij de apotheken. Spanje is een van de weinige landen waar geen corona-zelftests te koop zijn vanwege het valse gevoel van veiligheid en onbetrouwbaarheid.

In Spanje begon men in december 2020 al met de verkoop van corona-zelftesten bij de apotheken maar dat is alleen toegankelijk met een doktersrecept en daarnaast vaak alleen voor bepaalde groepen personen zoals gezondheidszorg die preventief willen testen. 

Het gaat om kits van Primacovid die in het Spaans de naam ‘test rápido de anticuerpos del covid’ hebben gekregen en dus antilichamen tests zijn en niet antigenen tests. Dit soort covid-tests geeft echter niet aan of men op het moment van testen besmet is met het coronavirus maar geeft aan of je ooit blootgesteld bent geweest aan het virus.

Meteen na de start van de verkoop in Spanje waarschuwde het Ministerie van Volksgezondheid al voor een vals gevoel van veiligheid. Daarom is het volgens de gezondheidswet in Spanje niet toegestaan om in winkels en supermarkten corona-zelftests te verkopen. De autonome regio’s Madrid en Catalonië willen echter graag corona-zelftests verkopen maar mogen dat (nog) niet.

Landen

Ondertussen zijn er wel corona-zelftests verkrijgbaar in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Portugal, Verenigd Koninkrijk en binnenkort ook Frankrijk maar Spanje verzet zich voorlopig nog.

Op 6 maart gingen in Duitsland bij de Lidl en Aldi supermarkten corona-zelftests in de verkoop en was dat meteen een groot succes omdat ze al snel uitverkocht waren. Veel Nederlanders gingen ook de grens over om in Duitsland corona-zelftests te kopen.

Op 31 maart begonnen apotheken en drogisterijen in Portugal ook met de verkoop van corona-zelftests. Het gaat om de zelftests van Roche die btw-vrij voor 7 tot 10 euro verkocht worden.

In Nederland is men deze week begonnen met de verkoop van corona-zelftests bij de apotheken, Etos en diverse supermarkten en vanaf zaterdag ook het Kruidvat. Het gaat in alle gevallen om preventieve tests om te testen of iemand drager is van het coronavirus.

In Nederland gaat het ook om de corona-zelftests van Roche die verkocht worden met prijzen tussen de 5 euro bij Kruidvat en 8,95 bij de Apotheek.

Ook in België is men deze week begonnen met de verkoop van corona-zelftests bij de apotheken voor 7 tot 8 euro. Deze zullen in België niet in de schappen liggen van de supermarkten en ook niet bij de drogisterijen. In België waarschuwt men ook voor de corona-zelftests en het feit dat deze niet 100% betrouwbaar zijn.

Pas op

Zelftests zijn niet bedoeld als toegangstest, als je in de buurt bent geweest bij een besmet iemand of als je terugkeert van een hoog-risicogebied na een vakantie. Ook zijn ze niet geschikt voor mensen uit een risicogroep of voor mensen die werken met kwetsbare personen of mantelzorgers.

Verschil laboratoriumtests en zelftests

Geaccrediteerde laboratoria gebruiken tests die kunnen vaststellen of het coronavirus aanwezig is bij een patiënt. De zelftests die thuis gebruikt kunnen worden laten, via een andere methode, zien of iemand in aanraking is geweest met het virus. Deze zelftests kunnen echter niet bepalen of iemand op het moment van testen het virus bij zich draagt.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.