Search
menu
Search

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (3) 

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (3)
Beeld: Tom, Danielle en Donja

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (3) 

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In maart 2018 emigreren Tom en Danielle van Leeuwen samen met hun hond Donja naar Spanje. In oktober 2020 kopen zij in Rodriguillo, Alicante een prachtig oud herenhuis met twee bodega’s en een flinke tuin van meer dan 250 jaar oud. Voordat ze er kunnen wonen, heeft het huis eerst een grondige renovatie nodig. Ze combineren zoveel mogelijk oude materialen met hedendaags comfort. Casa Rodriquillo wordt een klimaatneutrale B&B. In één van de bodegas hebben ze een curiosawinkel gerealiseerd, genaamd La Bodega de los Recuerdos. Volg de belevenissen van dit stel in hun Spaanse leven, in tekst en VIDEO (onderaan artikel).

De verbouwing van Casa Rodriguillo is gestart met het vervangen van het dak. Dit leek ons een goede start, want deze was zo lek als een mandje. Begin mei zijn ze begonnen en 6 weken later hadden we een prachtig nieuw dak. In de tussentijd zijn wij gaan onderzoeken hoe en wat we precies wilden gaan verbouwen, want het huis was verre van bewoonbaar. Het elektra stamde bijvoorbeeld nog uit begin 1900 en voor de ramen zaten alleen luiken zonder glas. De laatste nieuwigheden zoals een echt binnen toilet met een wastafel met koud water kwamen uit de jaren 50. Niet echt de voorzieningen voor een comfortabel huis…

In eerst instantie wilde wij het huis met zo min mogelijk moeite en geld geschikt maken als woonhuis en dan vanuit dat startpunt stap voor stap diverse werkzaamheden laten uitvoeren. Maar tijdens onze zoektocht kregen wij via diverse ondernemers te horen dat er iets van subsidie te verkrijgen is, maar hoe en wat daar hadden ze dan niet echt een antwoord op.

Totdat we een bedrijf benaderde voor een offerte voor vloerverwarming. Deze meneer had contact met een architect die net zelf voor haar eigen huis het subsidie pad had bewandeld en zij bleek de geschikte persoon om ons te helpen. Ze had ook nog eens veel ervaring met het aanvragen van vergunningen en het klikte tussen ons. Heel veel vliegen in één klap dus.

Om in aanmerking te komen voor subsidie moest het huis wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Als eerste moest het oud genoeg zijn, nou daar kwam het huis ruim aan en als tweede moest het energielabel door de werkzaamheden met zeker twee stappen omhoog gaan. De architecte berekende en zocht voor ons uit wat er voor nodig is om het energielabel van G naar A te krijgen. Bijvoorbeeld welk glas in de nieuwe ramen en hoeveel isolatie in het dak, buitenmuren en vloeren nodig was.

Ook wordt er gekeken naar welk soort verwarming je neemt en hoe je het water opwarmt. Doe je dit bijvoorbeeld met een energiezuinige warmtepomp, dan is daar ook weer subsidie op te verkrijgen. Afhankelijk van hoe de werkzaamheden het huis energiezuiniger maken, kunnen we wel tot 85% van de kosten om dit te realiseren terugkrijgen. Omdat dit natuurlijk allemaal heel aantrekkelijk is, veranderde het ons verbouwingsplan drastisch. Van beetje bij beetje opknappen naar alles in één keer goed. De sluitingsdatum van deze vorm van subsidie was eind juli 2021. Gelukkig was dit niet de datum dat de verbouwing af moest zijn, maar wel de datum waarop alle offertes met de werkzaamheden ingeleverd moesten zijn en dan hebben we nog 18 maanden om de werkzaamheden te voltooien.

Het was toen dus zaak om zo snel mogelijk te bedenken wat we willen en hiervoor allerlei offertes op te vragen. Onze architect heeft vervolgens al deze offertes en natuurlijk weer een heel boekwerk aan documenten in orde gemaakt en ingeleverd bij de juiste instantie. De werkzaamheden voor het verkrijgen van de subsidies zijn hopelijk over 4 a 5 weken afgerond en dan is het afwachten hoeveel we precies terugkrijgen… Hasta pronto, Tom y Danielle

Tom, Danielle en Donja verbouwen sinds 2018 een oud herenhuis met bodega in de provincie Alicante tot een B&B met curiosawinkel en vertellen hier elke week hun avonturen maar ook op hun eigen website Casa Rodriguillo is veel informatie te vinden terwijl op het YouTube kanaal tientallen leuke en informatieve video’s te bekijken zijn of bezoek eens de Antiek & Vintage shop als je in de buurt bent.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?