Ferry’s varen weer tussen Marokko en Spanje na bezoek Spaanse premier aan Mohammed VI

Ferry's varen weer tussen Marokko en Spanje na bezoek Spaanse premier aan Mohammed VI
Beeld: @puertodealmeria / twitter

Ferry’s varen weer tussen Marokko en Spanje na bezoek Spaanse premier aan Mohammed VI

MADRID – De Spaanse premier is recent op bezoek geweest bij koning Mohammed VI in Marokko en dat heeft meteen resultaten opgeleverd. Weliswaar werd het bezoek door praktisch alle politieke partijen in Spanje bekritiseert en begrijpt niemand waarom Pedro Sánchez de Marokkaanse plannen met de Westelijke Sahara heeft geaccepteerd, maar de bootverbinding tussen Marokko en het Spaanse vasteland is twee dagen na het bezoek weer hersteld.

Marokko sloot op 13 maart 2020 de grenzen over land (Ceuta en Melilla) en via zee met Spanje. Dat gebeurde in het begin vanwege de corona-pandemie maar daarna ontstond een diplomatieke crisis tussen Spanje en Marokko vanwege de ziekenhuisopname van de leider van het Polisario-front, Brahim Ghali. Meteen daarna stormden zo’n 10.000 illegale migranten de Spaanse exclave Ceuta binnen, iets dat werd vergemakkelijkt door de passiviteit van de Marokkaanse veiligheidsdiensten.

In juni 2021 hervatte Marokko de maritieme verbindingen met Europa maar alleen met de havens van Sète in Frankrijk en Genua in Italië. De havens in Spanje werden vermeden tijdens de zomeroperatie Marhaba waardoor miljoenen Marokkanen geen gebruik konden maken van de havens van o.a. Algeciras, Tarifa, Málaga, Motril, Almería, Alicante en Valencia. 

De Marhaba of ‘Paso del Estrecho’ vindt normaal gesproken plaats tussen 15 juni en 15 september. In die vier maanden maken miljoenen Noord-Afrikanen de reis over de Spaanse wegen om daarna via de havens de oversteek van Europa naar Marokko en Algerije te maken om met vaak volgeladen auto’s de familieleden op te zoeken. Nu de Spaanse havens weer geopend zijn voor het bootverkeer met Marokko zal de Operatie Marhaba wel doorgang kunnen vinden.

Binnenkort zullen ook de landsgrenzen tussen Marokko en Ceuta en Melilla opengaan. Deze zijn ook al sinds 14 maart 2020 gesloten.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.