skip to Main Content
9 mei is de Dag van Europa, ook in Spanje
123rf

9 mei is de Dag van Europa, ook in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

9 mei is de Dag van Europa, ook in Spanje

123rf

MADRID – Spanje is sinds 1 januari 1986 lid van de Europese Unie en dat heeft het land sindsdien veel goeds gebracht al zeggen anderen natuurlijk het tegenovergestelde. In Spanje zou men vandaag, net zoals in de andere EU-landen, even stil moeten staan dat op 9 mei 1950 het idee van één Europa werd geboren, vlak na de Tweede Wereldoorlog dus.

Bijna niemand heeft ervan gehoord en zelfs politici weten het wellicht niet maar op 9 mei wordt elk jaar binnen de Europese Unie de Europadag of de Dag van Europa gevierd. Hiertoe werd besloten tijdens de eurotop in het Italiaanse Milaan in 1985, ongeveer een jaar voordat Spanje tot de EU toetrad in 1986.

Op 9 mei 1950 werd er door de toenmalige Franse minister van Buitenlandse Zaken een belangrijke mededeling gedaan. Er moest een Europese Gemeenschap voor kolen en staal komen en dat wordt gezien als de voorloper van de EU zoals we deze nu kennen. Deze internationale samenwerking was nodig om de vrede tussen verschillende landen waaronder Frankrijk en Duitsland te handhaven.

De samenwerking op vele vlakken tussen Frankrijk en Duitsland was in die tijd zeer uitzonderlijk te noemen omdat enkele jaren daarvoor beide landen elkaar de dood wensten vanwege de Tweede Wereldoorlog. Het gebaar van deze twee aartsvijanden om de handen ineen te slaan om tot vrede te komen wordt gezien als de belangrijkste grondlegger van de Europese Unie.

Dat gebeurde allemaal lang voordat Spanje in 1986 tot de EU toetrad. In de vijftiger jaren van de vorige eeuw was Spanje meer met zichzelf bezig en wilde niemand iets met de toenmalige leider Franco te maken hebben. Het zou na 1950 nog 36 jaar duren voordat Spanje zich op 1 januari 1986 bij de EU voegde en misschien zouden de Spanjaarden liever die datum vieren … of niet natuurlijk.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Het is alleen een bepaald gezelschap die deze dag kan vieren zoals bijvoorbeeld de grote groep zakkenvullers in Brussel, neem de divisie vertalers die nodig zijn en dan de parlementsleden die voor alles en nog wat een vergoeding krijgen (belastingvrij wel te verstaan). De europese bevolking merkt vrijwel nergens iets van hoe kunnen die dat dan vieren, ze zijn alleen maar armer geworden!

  2. Het blijft een rare gewaarwording dat precies op 9 mei de Europadag gevierd moet worden, terwijl een groot deel van de bevolking er niets van wil weten. Brexit maar ook Nederland soms voorop. De Spanjaarden die op 1 januari 1986 toetraden zouden er beter aan doen op 9 mei de herdenking en overwinning van het Fascisme te gedenken. Inclusief Franco natuurlijk. In veel landen van de Europese Unie maar ook in Oost-Europa is dit een belangrijke vrije dag waar de kinderen en kleinkinderen van het Fascisme gerust even stil bij mogen staan. Vrijheid komt niet vanzelf.

  3. Ook in Spanje heb je veel mensen die nog steeds het voordeel van de EU niet zien en niet voelen . Nog steeds zijn er mensen die de kosten in peseta’s noemen . Onlangs kreeg ik nog ergens een afrekening met de bedragen in euro´s met daar onder het bedrag in peseta´s . En ook in Spanje legt men sommige EU regels naast zich neer . Ja lang niet iedereen is blij , want hier hoor je ook dat de rijker er rijker door zijn geworden en de armen armer.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken