skip to Main Content
Dierproeven toegenomen in Nederland maar afgenomen in Spanje
123rf

Dierproeven toegenomen in Nederland maar afgenomen in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het aantal dieren dat gebruikt werd bij experimenten in laboratoria in Nederland was in 2017 met 80.694 (18%) toegenomen naar 530.568 proefdieren. Terwijl dit aantal is toegenomen in Nederland is dat in Spanje met 13% afgenomen maar is dit nog steeds meer dan in Nederland met 793.000 exemplaren.

De krant El Pais schrijft dat het aantal honden (canes) en katten (felinos) dat gebruikt werd in Nederland in 2017 is toegenomen van 656 honden in 2016 naar 909 honden in 2017 en bij de katten is toegenomen van 89 in 2016 naar 200 katten in 2017. 90% van de gebruikte dieren bij experimenten is overleden of werd opgeofferd na afloop.

In Spanje werden hetzelfde jaar 1.476 honden gebruikt bij dierproeven en 531 katten maar in tegenstelling tot Nederland is dit amper toegenomen in Spanje, met respectievelijk 0,18% en 0,07%. Het zijn echter nog wel meer honden en katten die in Spanje gebruikt worden voor experimenten dan in Nederland.

Volgens Animal Rights heeft de Nederlandse overheid toestemming gegeven om de komende vijf jaar 2.600 honden en 750 katten te gebruiken bij experimenten en proeven. De Nederlandse regering hoopt echter een einde te maken aan dierproeven in het jaar 2025 maar met deze aantallen zal dat nog lastig worden.

Het grootste deel van de dieren dat gebruikt wordt bij experimenten en proeven in zowel Nederland als Spanje zijn de muizen met 205.993 muizen in Nederland en 523.467 ‘ratones’ in Spanje.

De tweede grote groep in Nederland zijn de ratten met 91.537 exemplaren terwijl dat in Spanje 56.036 ‘ratas’ waren. De tweede grote groep in Spanje waren de ‘aves de corral’ met 82.107 exemplaren terwijl dat in Nederland 55.371 kippen en huishoenders waren.

Wat ook opvalt is de toename van proeven bij apen zoals de java-apen, resusapen en klauwaapjes waarbij dit aantal steeg van 120 in 2016 naar 317 apen in 2017. In Spanje werden er in 2017 geen apen gebruikt bij experimenten en proeven.

Andere veel gebruikte dieren bij experimenten zijn cavia’s (cobayas), konijnen (conejos), varkens (cerdos), fretten (hurones), verschillende vogelsoorten (aves) en zebravissen (peces cebra).

Bekijk de aantallen in Nederland HIER (PDF) en in Spanje HIER.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. Helemaal mee eens met de voorstaande brieven. Die proeven zijn vaak
  al heel vaak gedaan dus???? waar4om doorgaan??
  In vroegere tijden konden boeven strafvermindering krijgen, wel
  dat is een mooie optie NEEM moordenaars en terroristen . Er is veel te veel
  dierenleed.

 2. In ieder land, of het nu Spanje, Nederland of België is, moeten deze praktijken stoppen. Hoe meer Ik dierenleed lees, hoe minder vlees ik eet ( misschien zo nog 2x/week ). Sommigen zullen mijn uitspraak ” overdreven ” vinden, maar bij het eten van vlees vraag ik mij dan af wat voor leed het diertje heeft moeten doorstaan alvorens op mijn bord te belanden. Ik kan alle lezers garanderen dat je maag keert en je je bord opzij schuift.

 3. Het is niet te geloven, dat er in deze tijd nog steeds in Spanje en in Nederland zo verschrikkelijk veel dierproeven gedaan worden, vooral omdat er al zo vreselijk veel alternatieven zijn en wat nog erger is dat al deze proeven bijna allemaal NIET werken! Het gaat natuurlijk allemaal om geld! En geloof me, deze dieren lijden allemaal op een vreselijke manier. Wij proberen alles waar proeven voor gedaan zijn, maar het is bijna onmogelijk om erachter te komen waar wel en waar geen proeven voor gedaan worden. Eigenlijk zou er op ieder artikel geschreven moeten staan: Voor dit artikel hebben dieren vreselijk geleden. Misschien zou dat helpen om de aankoop te vermijden.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken