skip to Main Content
Eerste hittegolf op komst voor Canarische Eilanden
123rf

Eerste hittegolf op komst voor Canarische Eilanden

LAS PALMAS – In de regionale kranten voor de Canarische Eilanden wordt gesproken over een eerste hittegolf die de archipel in de Atlantische Oceaan zal treffen dit weekend. Volgens de Spaanse weerdienst Aemet zullen de temperaturen 10 tot 15 graden hoger zijn dan wat normaal is voor de tijd van het jaar.

De eerste waarschuwing voor een warme zomer komt eraan. Terwijl men in de provincie Málaga te maken heeft met de ‘terral’ en de warme wind met hoge temperaturen en in Extremadura en de Guadalquivir vallei (o.a. Sevilla) temperaturen die zondag kunnen oplopen tot 36 graden, krijgen de Canarische Eilanden te maken met de eerste hittegolf (ola de calor) van dit jaar.

De Spaanse archipel krijgt te maken met een warme Afrikaanse lucht waardoor de temperaturen 10 tot 15 graden hoger zullen zijn dan wat normaal is voor deze tijd van het jaar. Er wordt gesproken over temperaturen tussen de 30 en 34 graden gedurende enkele dagen.

Wat is een hittegolf

Volgens Spaanse maatstaven is er sprake van een hittegolf wanneer er gedurende 3 aaneengesloten dagen temperaturen gemeten worden van 33,3 graden Celsius of meer.

Dat is 2 dagen minder dan in Nederland en België waar men een periode als hittegolf aankaart wanneer er tenminste 5 aaneengesloten dagen zijn met temperaturen boven de 25 graden Celsius of tenminste 3 aaneengesloten dagen met temperaturen van tenminste 30 graden Celsius.

Temperaturen van 25 en/of 30 graden worden in Spanje in de zomer als normaal gezien aangezien deze veel vaker voorkomen dan in Nederland en België.

Er zijn veel meningen over wat een hittegolf is maar de Spaanse weerdienst Aemet (de enige officiële instantie) zegt letterlijk het volgende:

“Een episode van ten minste drie opeenvolgende dagen, waarin ten minste 10% van de meteorologische stations maxima registreren boven het percentiel van 95% van de reeks maximale dagelijkse temperaturen voor de maanden mei, juni, juli en augustus in de periode 1971-2000”.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. Wij wonen in Lanzarote en persoonlijk kunnen we dit alleen maar toejuichen want het echt mooie weer heeft zeer lang op zich laten wachten. Jammer genoeg komt samen met de warmte ook een ferme Calima mee. De meeste mensen hebben meer last van het zand in de lucht dan van de hitte.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken