Wat betekenen de symbolen in het wapen van Spanje

123rf
Beeld: 123rf

MADRID – De Spaanse rood-gele vlag mag bekend zijn bij de meeste Spanje fans maar wellicht kent men niet de betekenis van het wapen dat vaak (maar niet altijd) op de Spaanse vlag te vinden is. Daarbij moet men zich niet vergissen en menen dat de zwarte stier, die vaak op de Spaanse (toeristische) vlag te zien is het wapen van Spanje is.

De vlag

De vlag van Spanje bestaat uit twee rode horizontale banen en een gele, met in de gele baan het wapen van Spanje. De gele baan is tweemaal zo hoog als ieder van de rode banen. Hierin onderscheidt Spanje zich van veel andere Europese landen die vlaggen hebben waarin alle banen een even groot oppervlak innemen. De Spaanse vlag wordt ook wel “rojigualda” genoemd, afgeleid van “rojo” (rood) en “gualda” ofwel “amarillo” (geel).

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: De vlag van Spanje nader bekeken[/su_note]

De herkomst van de kleuren is niet duidelijk. Een veelgehoorde theorie stelt dat de kleuren afkomstig zijn van het Aragonese rood en geel. Anderen leggen de herkomst van de kleuren bij de vlag van Napels, aangezien Karel III voordat hij koning van Spanje was geworden koning van het Koninkrijk Napels was.

Wikimedia

Het wapen

De Spaanse vlag met wapen wordt als civiele vlag, staatsvlag en oorlogsvlag gebruikt en kan dus altijd als Spaanse nationale vlag dienst doen. De versie zonder wapen mag als alternatieve civiele vlag gebruikt worden. De huidige vlag (met wapen) werd officieel aangenomen op 19 december 1981, maar de kleurencombinatie rood-geel-rood wordt al sinds 1785 op Spaanse vlaggen gebruikt.

Het schild bestaat uit een aantal andere kleinere wapens die de belangrijkste voormalige koninkrijken en nu landsdelen moeten voorstellen (deze worden kwartieren genoemd):

  • Eerste kwartier (links boven): Castilië, een gele toren met drie kleine torentjes op een rood veld.
  • Tweede kwartier (rechts boven): León, een purperen klimmende gekroonde leeuw op een veld van zilver.
  • Derde kwartier (links beneden): Aragon, vier rode banen op een gouden veld. Dit patroon wordt de senyera genoemd.
  • Vierde kwartier (rechts beneden): Navarra, een gouden ketting op een rood veld, in het midden een smaragd.

Verder zijn op het wapen te zien:

  • Insteek onderaan (midden beneden): Granada, een granaatappel op een zilveren veld.
  • In het centrum: het huis Bourbon (het huidige Spaanse koningshuis) drie gele Franse lelies op een azuren veld omringd door rood.

Rondom het wapen zijn de volgende attributen te vinden:

  • Bekroning met een gouden koninklijke kroon, bestaande uit een cirkel versierd met edelstenen en daarop acht rozetten van acanthusbladeren afgewisseld met parels. Vanuit de rozetten lopen met parels bezette diademen die samenkomen in een blauwe wereldbol waarop zich een gouden kruis bevindt. De kroon is rood gevoerd.
  • Omlijsting, met aan beide zijden van het wapen een pilaar die samen de zogenaamde Zuilen van Hercules representeren, een oude naam voor de straat van Gibraltar. Het motto is: Plus Ultra (“steeds verder”). De linker pilaar is bekroond met de keizerlijke kroon, aan de rechter met een koninklijke kroon, omdat de pilaren voor het eerst werden gebruikt door koning Karel I van Spanje, die tegelijkertijd keizer Karel V van het Heilige Roomse Rijk was.

Het wapen van Spanje is meerdere keren veranderd tussen 1475 en 1981. Vanaf dat jaar wordt het huidige wapen gebruikt.

KLIK VOOR GROTERE FOTO / WikiMedia
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

3
Reageer op dit artikel

3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Ernest

Top leuk weetje!!

sonia.declercq@gmail.com

Zeer leerrijk artikel, waarvoor dank aan de redactie.

Tim

Interessant artikel Misschien ter aanvulling; ik heb ooit ergens gelezen dat de rode strepen op het geel van het wapen van Aragon de bloedstrepen in het zand waren van twee pretendenten voor de kroon van Aragon. Overigens stelt de ketting in het wapen van Navarra de ketenen voor, die Sancho VII “El Fuerte” met zijn kracht door sloeg tijdens de slag van Navas de la Tolosa (16-7-1212). Deze ketenen werden gedragen door Nubische slaven, die op die manier een veilige kring vormden voor de aanvoerder van de Moren, Mohammed al Nasir. Het heeft hem toch niet geholpen.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.