menu: rubrieken, zoeken & meer

Duizenden inwoners van Spanje na voormalige avondklok op straat om te feesten

Duizenden inwoners van Spanje na voormalige avondklok op straat om te feesten
Beeld: Twitter

Duizenden inwoners van Spanje na voormalige avondklok op straat om te feesten

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het was te verwachten en wellicht was een beëindiging van een noodtoestand met avondklok om middernacht 9 mei op zaterdagavond niet het slimste maar duizenden vaak jonge inwoners van Spanje hebben in ieder geval zonder pardon feest gevierd alsof er niets aan de hand is.

Op de Balearen, de Canarische Eilanden, de Valencia regio en Navarra na geldt er nergens meer een avondklok is en dat werd zaterdag op zondagnacht gevierd door duizenden veelal jongere inwoners van Spanje die zich niet aan de regels hielden. 

Ondanks dat de horeca nog steeds te maken heeft met speciale sluitingstijden ging men daarna vrolijk door met het feest op straat met geïmproviseerde ‘botellones’. Dat betekent dat men in groepen op straat flink aan de alcohol ging en er flink op los werd gefeest.

Dat gebeurde hoofdzakelijk in de grotere steden waaronder Madrid en Barcelona. In de hoofdstad van Spanje heeft de politie de Puerta del Sol moeten ontruimen omdat daar een geïmproviseerd oud en nieuw feest georganiseerd werd. Het was voor velen het afsluiten van een pandemie-jaar en overgang naar vrijheids-jaar.

In Barcelona moest de politie optreden op de Passeig Lluis Companys waar o.a. de Arco de Triunfo te vinden is. Daar waren duizenden inwoners bijeen gekomen om te drinken en feesten en vuurwerk af te steken. Verder was het ook druk in de wijk El Born en op de stranden van de Catalaanse hoofdstad en deed de politie tevergeefs een poging om de situatie onder controle te krijgen. 

In de meeste gevallen was er geen sprake van de verplichte mondkapjes en al helemaal niet van de verplichte anderhalve meter afstand. Ook het verbod op samenkomst van meer dan 6 personen op diverse plaatsen zoals Barcelona werd compleet genegeerd.

Zowel in Madrid als in Barcelona spreekt men over schande en over onverantwoordelijk gedrag waarbij duidelijk is gebleken dat men geen respect heeft voor de regels. Er waren overal voorzorgsmaatregelen genomen door extra veel politie in te zetten maar in de meeste gevallen maakte dat niets uit.