Search
menu
Search

Gebruik van Europese gezondheidskaart in Spanje

Europese gezondheidskaart tijdens de corona-pandemie in Spanje
Beeld: Freepik (aangepast)

Gebruik van Europese gezondheidskaart in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Europese gezondheidskaart, Europese Zorgpas of Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) is een persoonsgebonden kaart die ervoor zorgt dat inwoners van de Europese Economische Ruimte landen en Zwitserland gratis, of tegen gereduceerd tarief, noodzakelijke medische hulp krijgen in een andere lidstaat, als die behandeling nodig is tijdens het bezoek in dat land (bijvoorbeeld bij een ongeluk, of een (chronische) ziekte, zoals een nierdialyse).

De gedachte erachter is dat mensen hun verblijf in het land kunnen voortzetten en niet terug moeten naar hun eigen land voor behandeling. Het is niet bedoeld voor mensen die speciaal naar het buitenland gaan voor een behandeling. 

De kaart is geleidelijk ingevoerd vanaf 1 juni 2004. Andere voorkomende benamingen voor deze kaart zijn: Europese Zorgverzekeringskaart, Europese Zorgpas en Europese Verzekeringspas of in het Engels de European Health Insurance Card (EHIC) en in het Spaans Tarjeta Sanitaria Europea (TSE).

ATTENTIE: Sommige valse websites bieden u tegen betaling een zorgpas aan. Ga daar nooit op in! Neem gewoon rechtstreeks contact op met uw zorgverzekeraar of ga naar Deze officiële EU-website voor meer informatie.

In Spanje

De EZVK is ook geldig in Spanje en je hebt recht op gratis medische en ziekenhuiszorg. De zorg vindt na het tonen van de Europese gezondheidskaart plaats in de gezondheidscentra door een behandelend arts of op de plaats waar je verblijft indien je niet verplaatsbaar bent. 

Indien je een specialist of overbrenging naar het ziekenhuis nodig hebt, zal de arts je het juiste certificaat (of verwijsbriefje) overhandigen. De ziekenhuizen hebben ook eerstehulpafdelingen.

Met de Europese gezondheidskaart ontvang je de vereiste gezondheidszorg tijdens een tijdelijk verblijf, net als de Spaanse burgers. De geldigheidsduur staat op de kaart vermeld.

Private instellingen

De privé artsen en private ziekenhuizen accepteren de Europese gezondheidskaart niet. Indien je medische zorg in dit type centra wenst te ontvangen, dien je deze kosten zelf te betalen of een verzekering af te sluiten.

Europese gezondheidskaart vergeten?

Als je de EZVK bent vergeten dien je de ziekenhuis-, medische en farmaceutische kosten op voorhand te betalen, en aan de instelling waarvan je lid bent de terugbetaling aan te vragen. Daarbij moeten de facturen steeds worden getoond.

Vergeet niet dat, net als in de rest van de EU het geval is, de Europese gezondheidskaart niet geldt indien je naar Spanje reist om een specifieke medische behandeling te ontvangen.

Kenmerken

Dit is belangrijk om rekening mee te houden wat betreft de Europese ziekteverzekeringskaart:

  • De EZVK geeft recht op medisch noodzakelijke zorg bij tijdelijk verblijf in het buitenland.
  • De EZVK dekt geen ingeplande medische behandelingen, maar alleen medisch noodzakelijke zorg.
  • De EZVK biedt geen dekking voor private gezondheidszorg of repatriëring.
  • De EZVK geeft geen garantie dat je gratis wordt geholpen, aangezien er verschillen zijn in de zorgstelsels van Europese landen.
  • De EZVK is persoonlijk, ook kinderen moeten hun eigen EZVK hebben.

Aanvragen in Spanje

In Spanje kun je de Tarjeta Sanitaria Europea (TSE) (de Spaanse benaming) aanvragen via de website van de Instituto Nacional de la Seguridad Social door naar ‘Tu Seguridad Social’ te gaan. Om de volgende stappen te ondernemen heb je wel een Certificado Digital of Cl@ve nodig.

Vervolgens ga je naar ‘Solicitar Tarjeta’ en kies je voor de optie ‘Tarjeta Sanitaria Europea’. Daar kun je de gegevens controleren en een adres kiezen waar de kaart gratis naartoe wordt gestuurd. 

Heb je geen Certificado Digital of Cl@ve dan kun je de ‘tarjeta Sanitaria Europea’ ook op een andere manier aanvragen. Dat gebeurt door middel van SMS en naar alle waarschijnlijkheid wel een Spaans mobiel telefoonnummer. Een nederlands of Belgisch mobiel nummer werkt meestal niet, net zoals vaak bij officiële instanties in Nederland en België.

Om verder te kunnen gaan moet jouw mobiel telefoonnummer wel bekend zijn bij de Seguridad Social. Je kunt dat registreren via DEZE link en het inschrijfformulier. Daar moet je kiezen voor ‘Ciudadano/trabajado’ en ‘Comunicación y variación de datos de contacto/Domicilio’. Verder moet je jouw NIE-nummer en alle andere informatie die gevraagd wordt invullen. Als het goed is duurt dit aanmeldingsproces circa vijf dagen.

Particuliere verzekeringsmaatschappijen in Spanje voorzien hun klanten niet van de Europese Gezondheidskaart. In Spanje gaat dat alleen via de Seguridad Social ofwel de volksgezondheidsverzekering.

Aanvragen Nederland en België

Als je nog niet beschikt over een EZVK kun je deze gratis en eenvoudig aanvragen via je eigen zorgverzekeraar of ziekenfonds. Neem dan contact op via de website of telefonisch. Na aanvraag duurt het doorgaans 4 tot 6 dagen voordat je de gratis kaart ontvangt. 

De EZVK is daarna net zolang geldig als je zorgverzekering. In sommige gevallen staat er een begin- en einddatum op de EZVK-kaart. Als die datum verlopen is kun je gratis een nieuwe aanvragen.

Reactie lezer: Nederlanders die naar Spanje zijn geëmigreerd en hun AOW en pensioen uit Nederland krijgen kunnen de EHIC in Nederland aanvragen. CAK in Nederland houd automatisch de zorgkosten voor Spanje in. Zij maken de zorgkosten naar Spanje over. Dus de euro 25 voor Spanje en zij rekenen een Spanje toeslag van euro 40. Per land zijn het andere bedragen die ze rekenen. Dit omdat je in Nederland altijd verplicht verzekerd moet zijn als je inkomen uit nederland hebt.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?