menu: rubrieken, zoeken & meer

Noodtoestand Spanje is voorbij maar waar geldt nog wel een avondklok?

Noodtoestand Spanje is voorbij maar waar geldt nog wel een avondklok?
Beeld: 123rf

Noodtoestand Spanje is voorbij maar waar geldt nog wel een avondklok?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op 25 oktober 2020 werd in Spanje een tweede noodtoestand afgekondigd die deze zondag 9 mei 2021 na zes maanden is geëindigd. De ‘estado de alarma’ zorgde voor een juridische paraplu waaronder de regionale overheden hun corona-maatregelen konden invoeren. Maar wat gebeurt er nu in Spanje? Welke regels gelden nog wel en welke niet?

De noodtoestand is voorbij in Spanje maar dat betekent zeker niet dat er een einde is gekomen aan alle landelijke en regionale corona-maatregelen. Weliswaar zijn er twee maatregelen die in praktisch heel Spanje verdwijnen maar andere corona-maatregelen blijven nog wel bestaan want een einde van een noodtoestand betekent natuurlijk niet dat er geen coronavirus meer is.

De twee belangrijkste corona-maatregelen komen in bijna heel Spanje te vervallen: de avondklok (toque de queda) en regionale lockdown (cierre perimetral). Dat betekent dat de avondklokken in praktisch heel Spanje niet meer gelden en dat er weer in heel Spanje zonder problemen gereisd mag worden, er gelden immers geen in- en inreisverboden meer. 

Avondklok

Wat betreft de avondklok zijn er van de 17 autonome regio’s slechts 4 die van plan zijn om deze te blijven handhaven vanaf 9 mei. Dat zijn de Balearen, de Canarische Eilanden, de Valencia regio en Navarra. Alle overige autonome regio’s in Spanje hebben geen avondklok meer vanaf 9 mei.

Op de Balearen geldt, met goedkeuring van de rechter en tot 23 mei, een avondklok tussen 23 en 6 uur. De Valencia regio heeft (met goedkeuring van de rechter) een avondklok tussen 00 en 6 uur afgekondigd vanaf 9 mei. In Navarra geldt een avondklok tussen 23 en 6 uur.

De Canarische Eilanden hanteren een avondklok voor de eilanden Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, La Graciosa en El Hierro tussen 23 en 6 uur terwijl dat voor de eilanden Fuerteventura, La Palma en La Gomera tussen 00 en 6 uur is (net zoals op dit moment en altijd afhankelijk van het regionale corona-stoplicht wat elke week aangepast wordt).

UPDATE: De Canarische Eilanden hebben aan de Tribunal Superior de Justicia gevraagd om de avondklok te handhaven na 9 mei maar dat is afgewezen . De regionale overheid gaat in hoger beroep bij het Tribunal Supremo en in afwachting van die uitspraak blijft de avondklok gehandhaafd op de canarische Eilanden. Het Tribunal Superior de Justicia wil ook niet dat eilanden in verschillende fasen te maken krijgen met eiland lockdowns. (zondag 9 mei om 19.30 uur)

De regio’s Catalonië, Murcia regio, Aragón, Andalusië, Extremadura, Madrid regio, Castilla-La Mancha, Castilië en León, Galicië, Asturië, Cantabrië en La Rioja hebben vanaf 9 mei geen avondklok meer. Het Baskenland wilde dat wel maar de rechter heeft dat verzoek afgewezen waardoor ook het País Vasco geen avondklok heeft.

Regionale lockdown

Met de beëdiging van de noodtoestand op zondag 9 mei komt er ook een einde aan de juridische onderbouwing van de regionale lockdowns. Geen enkele autonome regio op het Spaanse vasteland heeft vanaf 9 mei nog een regionale lockdown wat betekent dat iedereen door heel Spanje mag en kan reizen zonder restricties.

Dat geldt ook voor de Balearen eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera waar geen regionale lockdown geldt maar waar wel is besloten dat, net zoals de buitenlandse reizigers, reizigers uit andere Spaanse gebieden ook corona-tests laten doen. Meer informatie lees je HIER.

Datzelfde geldt ook voor de Canarische Eilanden Gran Canaria, Tenerife, Fuerteventura, Lanzarote, La Graciosa, La Gomera, El Hierro en La Palma. Spaanse reizigers moeten net zoals buitenlandse reizigers de negatieve uitslag van een corona-test laten zien bij de corona-controles die bij vliegvelden en havens plaatsvinden.

Andere maatregelen

Terwijl in de meeste gevallen er geen sprake meer is van een avondklok en regionale lockdown blijven de meeste regionale overheden in de autonome regio’s wel andere corona-maatregelen hanteren.

Daarbij valt te denken aan de horeca en de sluitingstijden enof zowel binnen als buiten open mag zijn, maximale aantal klanten per tafel etc. Ook gelden nog steeds maximale capaciteiten voor winkels en speciale sluitingstijden in praktisch alle regio’s.

Verder zijn er regionale restricties voor het sporten, kerkbezoek, theaters en bioscopen etc. Ook hebben de regionale overheden de bevoegdheden om bepaalde gebieden zoals comarca’s (districten) of gemeenten een lockdown te geven met in- en uitreisverboden, zoals al gebeurt in Andalusië.