Regering Spanje wil ook de knop omzetten met landelijk energiebesparingsprogramma

Regering Spanje wil ook de knop omzetten met landelijk energiebesparingsprogramma
Beeld: Canva

Regering Spanje wil ook de knop omzetten met landelijk energiebesparingsprogramma

MADRID – Net zoals Nederland wil ook de Spaanse regering met een campagne of programma komen om energie te besparen, zowel bij de overheidsgebouwen en officiële instellingen als bij bedrijven, ondernemers en de mensen thuis. Daarbij gaat het onder andere om plannen door de verwarming een of twee standjes lager te zetten, minder de eigen auto te gebruiken en rijden met een lagere snelheid om niet alleen brandstof te besparen maar ook het milieu een handje te helpen.

Officieel zijn er nog geen landelijke plannen bekend gemaakt maar de derde vice-premier van de regering en minister van Ecologische Transitie en Demografische Uitdaging, Teresa Ribera , heeft maandag wel iets verteld over mogelijke aanbevelingen. In feite gaat het eerst om energiebesparende maatregelen bij de overheidsgebouwen en andere officiële instellingen waarbij ook gedacht wordt aan aanbevelingen voor bedrijven en de bevolking.

Met de oorlog van Rusland op Oekraïens grondgebied en de toekomstige Europese stop op import van Russische gas en brandstoffen, moeten de EU-landen maatregelen nemen om het energieverbruik te minderen. In Nederland startte het Kabinet al op 2 april met een landelijke energiebesparingscampagne om huishoudens en ondernemers met praktische besparingstips te stimuleren om op korte termijn energie te besparen.

In Spanje komt men de komende weken of maanden waarschijnlijk ook met een reeks van aanbevelingen voor ondernemers, bedrijven, de industrie en de inwoners van het land. Deze aanbevelingen kunnen helpen om het energieverbruik drastisch te verminderen in Spanje, beginnende bij de overheid en officiële instellingen.

De knop kan omgedraaid worden wat betreft de verwarming door deze enkele standjes lager te zetten (te beginnen bij winkels waar de verwarming vaak erg hoog staat in de winter), de airco iets minder te gebruiken of minder laag te zetten (ook weer de winkels waar het ijskoud kan zijn), het laten staan van de auto door deze minder te gebruiken of aan carpoolen te doen, meer het openbaar vervoer te nemen en aan thuiswerk te doen waardoor je geen gebruik hoeft te maken van een transportmiddel.

Er liggen bij het Ministerie van Ecologische Transitie en Demografische Uitdaging veel plannen en ideeën op tafel die onder andere zijn samengesteld door experts maar definitieve plannen en een lijst van aanbevelingen zijn er nog niet.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.