skip to Main Content
Geen olieboringen meer tussen de Costa Blanca en de Ibiza

Geen olieboringen meer tussen de Costa Blanca en de Ibiza

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

olieboring3ALICANTE – Het is gedaan met de boringen naar olie voor de kust van de Costa Blanca nu het Schotse bedrijf Cairn Energy aan de Valenciaanse regering gevraagd heeft om de vergunningen in te trekken. Hiermee komt een einde aan een jarenlange strijd van milieuactivisten uit de Comunidad Valenciana en de Balearen eilandengroep.

8 juli 2015 wordt door de milieu activisten Ecologistas en Acción del Pais Valenciano als een speciale dag gezien, niet alleen omdat dit de Internationale dag van de Oceanen was maar omdat het Schotse bedrijf Cairn Energy zich heeft teruggetrokken voor de olieboringen voor de kust van de Costa Blanca. Het Schotse bedrijf heeft gevraagd om de vergunningen in te trekken.

In 2011 verkreeg Cairn Energy via het Spaanse bedrijf Capricon Spain Limited van de regering Zapatero toestemming om naar olie te gaan zoeken voor de kust van de Costa Blanca. Op een oppervlakte van meer dan 2.500 vierkante kilometer, op slechts enkele kilometers van het natuurpark La Albufera, de eilanden Islas Columbretes en de badplaats Denia zou er geboord gaan worden naar olie.

Tussen oktober 2014 en maart 2015 vonden er enkele boringen plaats maar dat gebeurde op slechts zeer kleine schaal als onderdeel van een driestappen plan. In eerste instantie wilde het Schotse bedrijf geen milieu onderzoek laten uitvoeren maar onder druk van de Spaanse regering die weer onder druk lag van nationale en internationale milieu organisaties, werd dit uiteindelijk toch gedaan.

Uiteindelijk bleek dat het boren naar olie een grote invloed zou hebben op de natuur en het leven op en onder de zee waartoe men besloot, al maanden voordat deze uitslag bekend werd, de kantoren in Madrid te sluiten en uit Spanje te vertrekken. Uiteindelijk vraagt het Schotse Cairn Energy nu om de intrekking van de verkregen vergunningen om zo op kosten te besparen.

Uiteindelijk hebben de milieuactivisten en de inwoners van de Costa Blanca, regio Valencia en de Balearen de strijd weten te winnen – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken