skip to Main Content
Spaans Hooggerechtshof geeft verhuurder Airbnb gelijk in Madrid

Spaans Hooggerechtshof geeft verhuurder Airbnb gelijk in Madrid

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

airbnb5aMADRID – Het Spaans Hooggerechtshof in Madrid heeft de particuliere website verhuurder Airbnb gelijk gegeven in een rechtszaak. Het ging daarbij om de limiet van vijf dagen verblijf in een accommodatie. De gemeenteverordening van de Spaanse hoofdstad meldde dat er minimaal vijf dagen verhuurd moesten worden maar het Hooggerechtshof heeft dat nietig verklaard.

Dit houdt dus in dat vanaf nu eigenaren van appartementen en vakantiewoningen in Madrid en ook heel Spanje weer voor minder dan vijf dagen hun woningen mogen verhuren via de populaire website. De rechtszaak maakt het daarnaast makkelijker om voor de inwoners van Madrid in zee te gaan met Airbnb maar ook met andere verhuurbedrijven zoals Homeaway.

Alweer twee jaar geleden in 2014 werd er een regel ingevoerd waarbij de hotels van de Spaanse hoofdstad een soort van monopolypositie kregen voor kortstondige verblijven. Als men bijvoorbeeld maar 3 nachten in Madrid wilde verblijven dan kon dat alleen in hotels en niet in particuliere verblijfsobjecten vanwege de wet op minimaal vijf overnachtingen. Volgens het Hooggerechtshof is dat een aanval op andere verhuurmogelijkheden aangezien de meeste overnachtingen die geboekt worden juist 3 nachten zijn.

Dit is dus goed nieuws voor de particulieren verhuurders maar minder goed nieuws voor de hotelsector die daartoe de “oneerlijke” concurrentie zal zien toenemen. Overigens speelt er rond Airbnb en Homeway ook een rechtszaak in Barcelona waarbij beide bedrijven 60.000 euro boete kregen voor het aanbieden van niet geregistreerde accommodaties – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken