skip to Main Content
Milieu vervuilende auto’s mogen vanaf december niet meer op bepaalde dagen en tijden in Barcelona komen

Milieu vervuilende auto’s mogen vanaf december niet meer op bepaalde dagen en tijden in Barcelona komen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – In maart dit jaar werd het nieuws al bekend gemaakt dat met ingang van 1 december 2019 auto’s ouder dan 20 jaar het centrum van Barcelona niet meer in mogen rijden om de luchtverontreiniging te verminderen. Vanaf 1 december dit jaar zal de nieuwe regel in principe al in werking treden maar alleen op die dagen dat vanwege de hoge verontreiniging er restricties plaatsvinden en alleen tussen 7 en 20 uur op doordeweekse dagen.

Vanaf 1 december 2019 mogen auto’s die voor 1997 gebouwd zijn en bestelbussen die gebouwd zijn voor 1994 de stad Barcelona en 40 andere gemeenten in de provincie niet meer inrijden. Het is een van de vergaande nieuwe regels die de gemeente Barcelona en vertegenwoordigers van 40 gemeenten rondom de Catalaanse stad zullen gaan invoeren om de luchtverontreiniging terug te gaan dringen. Barcelona werd nog niet zo lang geleden samen met Madrid door de EU flink op de vingers getikt vanwege het veel te hoge stikstofdioxide gehalte in de lucht.

Volgens de berekeningen van de gemeente Barcelona zal de nieuwe regel inhouden dat er bij de auto’s die voor 1 januari 1997 ingeschreven werden in het register 106.018 voertuigen zijn die de stad niet meer in mogen rijden. Bij de bestelbussen zullen dat er 22.049 zijn die voor 1 oktober 1994 ingeschreven werden. Bij de auto’s gaat het om 7% van alle auto’s en bij de bestelbussen om 16% van alle bedrijfsvoertuigen die in de Catalaanse hoofdstad ingeschreven staan.

De vraag is natuurlijk, wat gebeurd er met die voertuigen die niet ingeschreven staan in de stad Barcelona of de ruim 40 randgemeenten van de Catalaanse hoofdstad. Mogen deze wel het centrum inrijden of niet. Als het om Spaanse auto’s gaat in principe niet want alle milieuverontreinigende auto’s zouden in principe een sticker van de Spaanse verkeersdienst (DGT) moeten hebben. In het geval van buitenlandse auto’s is dat een ander verhaal maar is niet helemaal duidelijk wat de regelgeving is.

De gemeente Barcelona zal de komende jaren minstens 46 miljoen euro gaan besteden om de infrastructuur te verbeteren en om op de een of andere manier de eigenaren van oude auto’s te helpen om deze weg te doen en nieuwe milieuvriendelijke voertuigen te kopen. Een van de maatregelen is tevens dat degene die de milieuverontreinigende auto’s weg doet gedurende drie jaar gratis kan genieten van het openbare vervoer in de stad.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. De kern van het probleem is o.a. Slecht onderhoud aan het voertuig , vooral in dit geval de motor , uitlaat / catalysator. De uitstoot van dieselmotoren. Dat geeft in kleine straatjes / centrum veel opgehoopte uitlaatgassen. Daar doen oude en nieuwe auto,s gezamelijk aan mee. Het vrachtverkeer en openbaar vervoer doen er nog een grote schep bovenop. De wegen zijn in Spanje niet altijd afgestemd op de hoeveelheid verkeer. De snelwegen / tolwegen zijn gelegen buiten het centrum. Deze wegen vindt men langs de kust-gebieden. De ITV keuring geeft een moment-opname weer hoe de staat van het voertuig op dat moment is. Controle op o.a. Speling op scharnierpunten , de remmentest , de verlichting , de auto gordels , de vering , stuurinrichting , deurpennen , stuurkogels , fusee kogels , overmatige lekkage,s , controle / meting uitstoot uitlaatgassen , de wiellagers , controle profiel / banden. De teller / kilometer digitaal / mechanisch moet duidelijk en goed functioneren. de handrem. Ook een visuele na-controle vindt plaats. Controle op de ruitenwisser bladen. met sproeiers. De voorruit geen beschadigingen in het gezichts-veld. Afstelling koplampen. Controle op speling aandrijfassen/ afdichting / rubbers. Dit keurings-verhaal is globaal samengevat. Om zo even een beeld te vormen wat er plaats vindt bij de genoemde keuring. Dus niet echt natte vinger werk. Recent heeft maar weer bewezen dat de sloemel- software in diverse automerken meer uitstoot veroorzaakt bij de nieuwe modellen en heel dicht in de buurt komen met in vergelijking de uitstoot van de oude merken. Soms er zelfs overheen bij metingen. Elektrisch rijden biedt waarschijnlijk de oplossing . Als de aanschaf-bedragen meer toegang gaan geven voor lagere inkomens. Niet iedereen heeft dit voorrecht. Wordt hoog tijd vindt ik voor verandering in het totale vervoer.

  2. In principe een rare maatregel. Waarom………elk voertuig wordt periodiek gekeurd door de ITV. Bij teveel uitstoot wordt het voertuig afgekeurd. Men dient dat dan binnen 10 dagen op te lossen. Zo niet geen sticker. De overheid (wie dat ook moge zijn) kan de ITV inschakelen om milieu vervuilende voertuigen definitief van de weg te halen. Dat scheelt mankracht voor andere controlerende instanties en geeft de ITV direkt een meer volwassener funktie. Dat zorgt er ook voor dat men niet alleen Barcelona meer vervuilt, maar ook de rest van Spanje.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken