skip to Main Content
EU tikt Spanje op de vingers vanwege het niet ontwikkelen van het eCall systeem
20 Minutos

EU tikt Spanje op de vingers vanwege het niet ontwikkelen van het eCall systeem

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Spanje voldoet niet aan het eCall systeem

20 Minutos

MADRID – De Europese Commissie in Brussel is een inbreukprocedure gestart tegen Spanje aangezien het land geen actie heeft ondernomen en onvoldoende heeft gedaan om een infrastructuur voor het eCall systeem te ontwikkelen. Dit automatische belsysteem plaatst oproepen naar het Europese alarmnummer 112 in geval van een ongeval met de auto.

Sinds 1 april 2018 kunnen auto’s binnen de EU automatisch verbonden worden via het eCall systeem wat staat voor Emergency Call. Dit veiligheidssysteem in auto’s neemt na een ongeluk automatisch contact op met de 112-centrale. En geeft daarbij onder meer de precieze plek en het aantal inzittenden door. Met deze informatie kunnen hulpdiensten zich beter voorbereiden en snel ter plaatse zijn.

De Europese Commissie heeft gemerkt dat Spanje te weinig heeft gedaan om een infrastructuur rondom het eCall systeem te ontwikkelen en heeft het land daarop aangesproken. Spanje heeft nu twee maanden de tijd om te reageren en veranderingen aan te brengen. Doet Spanje dat niet dan kan de Europese Commissie besluiten om nog een stap verder te gaan in de inbreukprocedure door een streng advies te sturen naar de Spaanse autoriteiten.

eCall kan overal in de Europese Unie (EU) gebruikt worden. Alle 112-centrales in de EU werken vanaf 1 april 2018 met eCall. Het gaat om de volgende landen: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Na een ongeluk stuurt eCall automatisch een melding naar de 112-centrale. eCall geeft hierbij door: de precieze plek van het ongeluk; de rijrichting; het aantal inzittenden; het type voertuig; het type brandstof.

eCall kan van levensbelang zijn als passagiers niet zelf 112 kunnen bellen. Men kan via eCall ook contact opnemen met 112 door op een knop in de auto te drukken (handmatige eCall).

Volgens schattingen van de Europese Commissie zal via de eCall “noodoproep” de responstijd tussen 40 en 50% verminderen waardoor op deze manier honderden levens per jaar worden bespaard.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Och , er zijn nog wel een paar dingen te noemen zoals zonbelasting, nietwaar.?
    Ze hebben er gewoon lak aan en trekken hun eigen pad.
    Behalve in subsidieland dan weten ze de weg.

  2. Erg leuk is alleen voor nieuwe autos die na 1 april 2018 zijn voorzien van dit systeem.
    Dus alle overige voertuigen/gebruikers hebben dubbelpech. Dus Eurocommissaris ga daar eerst iets aan doen voordat je iets oplegt.

    1. Zever. Andere landen hebben zich reeds aangepast, Spanje dus niet en was tevens net als de anderen voldoende op voorhand in kennis gesteld. Dat de EU nu Spanje op de vingertjes tikt is correct. Of is deze bijkomende veiligheid niet belangrijk voor jou?

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken