EU tikt Spanje op de vingers vanwege het niet ontwikkelen van het eCall systeem

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

EU tikt Spanje op de vingers vanwege het niet ontwikkelen van het eCall systeem

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Europese Commissie in Brussel is een inbreukprocedure gestart tegen Spanje aangezien het land geen actie heeft ondernomen en onvoldoende heeft gedaan om een infrastructuur voor het eCall systeem te ontwikkelen. Dit automatische belsysteem plaatst oproepen naar het Europese alarmnummer 112 in geval van een ongeval met de auto.

Sinds 1 april 2018 kunnen auto’s binnen de EU automatisch verbonden worden via het eCall systeem wat staat voor Emergency Call. Dit veiligheidssysteem in auto’s neemt na een ongeluk automatisch contact op met de 112-centrale. En geeft daarbij onder meer de precieze plek en het aantal inzittenden door. Met deze informatie kunnen hulpdiensten zich beter voorbereiden en snel ter plaatse zijn.

De Europese Commissie heeft gemerkt dat Spanje te weinig heeft gedaan om een infrastructuur rondom het eCall systeem te ontwikkelen en heeft het land daarop aangesproken. Spanje heeft nu twee maanden de tijd om te reageren en veranderingen aan te brengen. Doet Spanje dat niet dan kan de Europese Commissie besluiten om nog een stap verder te gaan in de inbreukprocedure door een streng advies te sturen naar de Spaanse autoriteiten.

eCall kan overal in de Europese Unie (EU) gebruikt worden. Alle 112-centrales in de EU werken vanaf 1 april 2018 met eCall. Het gaat om de volgende landen: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Na een ongeluk stuurt eCall automatisch een melding naar de 112-centrale. eCall geeft hierbij door: de precieze plek van het ongeluk; de rijrichting; het aantal inzittenden; het type voertuig; het type brandstof.

eCall kan van levensbelang zijn als passagiers niet zelf 112 kunnen bellen. Men kan via eCall ook contact opnemen met 112 door op een knop in de auto te drukken (handmatige eCall).

Volgens schattingen van de Europese Commissie zal via de eCall “noodoproep” de responstijd tussen 40 en 50% verminderen waardoor op deze manier honderden levens per jaar worden bespaard.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.