skip to Main Content
Gedetailleerde informatie over Belgische toeristen in Spanje (2018)
123RF

Gedetailleerde informatie over Belgische toeristen in Spanje (2018)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Gedetailleerde informatie over Belgische toeristen in Spanje

123RF

MADRID – De afdeling Turespaña van het Ministerio de energía, Turismo y Agenda Digital is een nieuwe service gestart waarbij men via PDF documenten met gedetailleerde informatie geeft met cijfers en diagrammen over de 18 meest voorkomende nationaliteiten bij de internationale vakantiegangers in Spanje.

We weten inmiddels allemaal wel dat de grootste groep buitenlandse toeristen die Spanje bezoekt de Britten zijn gevolgd door de Duitsers en Fransen maar wij hebben voor dit artikel alleen gekeken naar de informatie over de Belgische vakantiegangers die naar Spanje komen.

[su_note note_color=”#FFFF8D”]Leestip: Gedetailleerde informatie over Nederlandse toeristen in Spanje[/su_note]

Cijfers 2017

In 2017 zijn er in totaal 81.786.364 buitenlandse toeristen naar Spanje gekomen waarvan er 2.475.208 uit België kwamen, goed voor een marktaandeel van 3%. Gekeken naar de grafiek valt op dat er in 2017 meer Belgen naar Spanje kwamen dan in 2016 en dat ook 2018 in een stijgende lijn zit. De meest bezochte regio’s door de Belgen zijn Andalusië met 21%, Comunidad Valenciana met 19% en Catalonië met 18%.

In 2017 werd er door alle internationale vakantiegangers 86,8 miljard euro uitgegeven tijdens hun verblijf in Spanje waarvan 2.546.734.879 (2.546 miljard) werd besteed door de Belgische toeristen, goed voor een marktaandeel van 2,9%. Het meeste geld werd uitgegeven in Andalusië met 22%, Catalonië met 20% en op de Canarische Eilanden met 19%.

België staat met 2,5 miljoen toeristen op de zevende plaats wat betreft aantallen toeristen in 2017 en wat betreft de bestedingen met 2.547 miljard euro op de achtste plaats. Wat betreft de overnachtingen staat België op de lijst met 6,5 miljoen overnachtingen en een gemiddeld verblijf van 8,6 nachten.

2017 is afgesloten met een stijging van 7,5% aan Belgische toeristen, een stijging van 12,5% in bestedingen terwijl het aantal overnachtingen ongeveer gelijk bleef met 0,5% minder. Gemiddeld gaven Belgen per persoon 1.029 euro uit en per dag 120 euro.

De hoofdreden voor een bezoek aan Spanje voor de Belgen was vrijetijdsbesteding met 86% waarbij 56% verbleef in een hotel en 12% in een eigen woning waarmee België de tweede nationaliteit is na Noorwegen wat betreft verblijf in eigen woning. 77% van de Belgen reisde zonder pakketreis naar Spanje. 74% van de Belgische toeristen is hoogopgeleid en 61% midden/laag opgeleid waarbij 38% van het totaal in familie reisde en 36% met zijn tweeën (echtpaar/stelletje).

De hoofdactiviteiten van de Belgische toeristen waren het winkelen (63%), het bezoeken van een strand (60%) en het bezoeken van steden (57%). De gemiddelde leeftijd van de Belgische toeristen is 45 jaar.

Algemeen

Volgens de gegevens van Turespaña die zich weer baseren op de gegevens van het WES (West Vlaams Economisch Studie Bureau) over 2017, gaat 61,6% van de Belgen op vakantie naar het buitenland waarbij Spanje een marktaandeel heeft van 12,7% in de zomer en 9,1% in de winter. Als er alleen gekeken wordt naar de data over pakketreizen heeft Spanje in de zomer een marktaandeel van 25% en in de winter 29,4%. Voor de Belgen staat Spanje in de zomer als bestemming op de eerste plaats gevolgd door Griekenland, Turkije, Tunesië en Egypte.

De meest bezochte vakantiebestemming voor de Belgen was in 2017 Frankrijk met 28,3% gevolgd door Nederland met 13,3% en dan Spanje met een 11,2% aandeel. Duitsland staat voor de Belgen na Spanje op de lijst op een vierde plaats.

Motieven

De hoofdmotivatie voor de Belgen om naar Spanje op vakantie te gaan is het goede klimaat maar ook de stranden, de cultuur en natuur, de gastronomie, de reputatie van Spanje als vakantieland, comfortabele accommodaties en de mogelijkheden om te winkelen.

2018

Gedurende de eerste vier maanden van dit jaar is het aantal toeristen met 13,2% gestegen naar een aantal van 656.099, hebben de Belgen 9% meer uitgegeven en verbleef men 2% meer in hotels.

Download HIER de PDF over de Belgische toeristen (in het Spaans).

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Dit moet u me toch eens uitleggen: “74% van de Belgische toeristen is hoogopgeleid en 61% midden/laag opgeleid”

 2. Het zijn wel 2.547 MILLIOEN euro ipv miljard.
  Zóóóó rijk zijn de Belgen nu ook weer niet. 😉
  Spanje kent het woord “miljard” niet in hun taal

 3. Gezien de steeds stijgende aantallen motorhome reizigers , zou het misschien wel interessant kunnen zijn om ook over deze groeiende groep cijfers te hebben.
  Naar mijn gevoel zijn de Belgen hierin héél goed vertegenwoordigd .

 4. Gezien de steeds stijgende aantallen motorhome reizigers , zou het misschien wel interessant kunnen zijn om ook over deze groeiende groep cijfers te hebben.
  Naar mijn gevoel zijn de Belgen hierin héél goed vertegenwoordigd .

 5. Gezien de steeds stijgende aantallen motorhome reizigers , zou het misschien wel interessant kunnen zijn om ook over deze groeiende groep cijfers te hebben.
  Naar mijn gevoel zijn de Belgen hierin héél goed vertegenwoordigd .

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken