Van 2 naar 1,5 meter social distance in de ‘nieuwe normaliteit’ in Spanje

Freepik
Beeld: Freepik

Van 2 naar 1,5 meter social distance in de ‘nieuwe normaliteit’ in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op dinsdag heeft de Ministerraad het koninklijk besluit goedgekeurd met daarin de regels en maatregelen die gelden na 21 juni wanneer de noodtoestand in Spanje zal eindigen, het de-escalatieproces beëindigd is en Spanje beland is in het zogenaamde ‘nieuwe normaliteit’ ofwel de ‘nueva normalidad’. Een corona-maatregel valt echter op, de social distance in Spanje wordt in plaats van de huidige 2 meter naar 1,5 meter na 21 juni verlaagd.

Het definitieve plan moet nog worden goedgekeurd door het Congres en zal daarna als artikel in de Staatscourant BOE gepubliceerd worden. De zogenaamde ‘nueva normalidad’ zal net zolang duren totdat de gezondheidscrisis wat betreft het coronavirus en COVID-19 voorbij zal zijn en er een vaccin of een goede behandeling van SARSCov-2 gevonden is.

Mondkapjes verplicht

Wat we nu al weten (in afwachting van de definitieve en officiële bevestiging) is dat de mondkapjes ook na de noodtoestand en het de-escalatieproces nog verplicht zullen blijven in Spanje. Dat zal niet alleen gelden in het openbaar vervoer en vliegtuigen maar ook op straat, openbare plaatsen en gesloten ruimten waar de 1,5 meter afstand niet te handhaven is.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft recent nog aangeraden om mondkapjes (mascarillas) te dragen wanneer de social distance niet gehandhaafd kan worden zoals in gesloten openbare plaatsen en het openbaar vervoer. Het WHO raadt FFP2 of medische/chirurgische mondkapjes aan voor personen van 60 jaar en ouder en chronisch zieken die zich in gesloten openbare plaatsen bevinden of in het openbaar vervoer.

Meer interessante artikelen:
Mondmaskers sinds 21 mei verplicht in Spanje
De Social Distance: is het 1,5 of 2 meter in Spanje?
5,2% van de Spaanse bevolking heeft corona-immuniteit

Ook tijdens de vakantie in Spanje

Ook de toeristen die deze zomer naar Spanje komen zullen verplicht mondkapjes moeten dragen tijdens hun verblijf in Spanje. Doe je dat niet dan kan de boete oplopen tot 100 euro of meer. Mondkapjes zijn tegenwoordig in Spanje op veel plaatsen waaronder supermarkten te koop maar de meeste toeristen zullen al een mondkapje hebben omdat dit ook verplicht zal zijn in vliegtuigen.

Social distance van 1,5 meter

De social distance zal ook in Spanje nog verplicht zijn na de noodtoestand maar dat wordt niet meer de 2 meter zoals die tot nu toe geldt maar zal 1,5 meter gaan worden. De regering heeft een overeenkomst met de politieke partij Ciudadanos daarover bereikt waardoor er meer mensen in bars, restaurants en op terrassen aanwezig kunnen zijn en het direct een effect zal hebben op de economie wat betreft werken, aanwezige klanten etc.

Thuiswerken

Verder wil Ciudadanos, die samen met de Baskische partij PNV overeenkomsten heeft bereikt met de regering om de post-corona-maatregelen goed te keuren, dat er meer mogelijkheden komen voor de Spanjaarden om aan thuiswerken te doen. Daarbij moeten bedrijven voorbereid worden om het thuiswerken te promoten maar hebben de werknemers die thuiswerken altijd het recht op digitale ontkoppeling of deconnecteren.

Gezond verstand

De minister van Volksgezondheid zei dinsdag nog dat de inwoners van Spanje de komende maanden zullen moeten leren om met het coronavirus te leven. Het virus is niet weg, het is er nog steeds en de kans op besmetting en mogelijke nieuwe brandhaarden is altijd aanwezig. Daarbij doet de minister een beroep op de eigen verantwoordelijkheid en het gezond verstand van de inwoners van Spanje en de miljoenen bezoekers die de komende zomermaanden naar Spanje zullen komen.

Meer post-corona-maatregelen die zullen gelden in Spanje na 21 juni zullen we plaatsen zodra deze definitief en officieel bekend zijn gemaakt via een BOE in de staatscourant.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.