MADRID – Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de reisadviezen aangepast die op donderdag 10 juni van kracht worden. Er zijn zeven landen die van ORANJE naar GEEL gaan waardoor het reizen naar deze landen makkelijker is geworden. Ondanks de steeds beter wordende corona-situatie op het Spaanse vasteland zijn er nog steeds geen nieuwe wijzigingen doorgevoerd voor Spanje.
Zeven Europese landen krijgen in plaats van een ORANJE reisadvies nu een GEEL reisadvies. Dat geldt voor Duitsland, Italië, Oostenrijk, Polen, Slowakije, Tsjechië en Luxemburg. Voor deze landen geldt dat reizigers bij terugkomst in Nederland geen negatieve testuitslag hoeven te overhandigen en niet in quarantaine hoeven te gaan.
Maar voor Spanje staan op de recente kleurcode kaart alleen nog steeds de Balearen en Canarische Eilanden op kleurcode GEEL terwijl het Spaanse vasteland nog steeds kleurcode ORANJE heeft.
Oranje (vasteland)
Reizigers die naar het Spaanse vasteland reizen zoals naar de regio’s Catalonië, Aragón, Valencia regio, Murcia regio, Andalusië, Castilla-La Mancha, Castilië en León, Extremadura, Madrid regio, Navarra, La Rioja, Baskenland, Cantabrië, Asturië en Galicië en de autonome steden Ceuta en Melilla moeten om terug te reizen naar Nederland een negatieve PCR-test laten zien en worden geacht 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Op dag 5 van de quarantaine kun je jezelf bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode.
Geel (eilanden)
Reizigers die naar de Balearen eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera reizen of naar de Canarische Eilanden Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, La Graciosa, Fuerteventura, El Hierro, La Gomera of La Palma gaan hoeven om terug te reizen naar Nederland geen negatieve PCR-test te laten zien en hoeven ook niet in thuisquarantaine te gaan.
Waarom oranje?
Veel lezers vragen zich af waarom bv. een Valencia regio waar de laagste corona-incidentie van heel Spanje geregistreerd wordt niet door Nederland op GEEL is geplaatst. De Nederlandse Ambassadeur in Spanje heeft dat op Facebook uitgelegd:
“Het antwoord daarop is dat het RIVM zijn advies daarover niet alleen op de incidentie baseert. Er wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar het landelijk percentage positieve testen, en het aantal “geïmporteerde” besmettingen onder terugkerende toeristen in Nederland. Verder leidt een daling van de cijfers niet onmiddellijk tot een aanpassing van het advies. Het RIVM baseert zich op de cijfers van het Europese centrum ECDC en kijkt daarbij naar de gemiddelden van de voorliggende week. Voor uw beeldvorming: pas vorige week was in de ECDC-statistieken het weekgemiddelde van Spanje onder de 150. Daarnaast wil men stabiel lage, c.q. dalende cijfers zien, om te vermijden dat het advies de volgende week alweer verstrengd zou moeten worden” aldus Ambassadeur Jan Versteeg op Facebook .
België
België heeft op zondag 6 juni de kleurcodes voor wat betreft de reisadviezen aangepast voor twee autonome regio’s in Spanje. Sinds maandag 7 juni zijn er in plaats van 8 nu 10 regio’s die de ORANJE kleur hebben.
Galicië, Asturië, Cantabrië, Navarra, Extremadura, Valencia regio, Catalonië, Murcia regio, Balearen en de Canarische Eilanden hebben de ORANJE kleurcode.
De regio’s Aragón, Andalusië, Castilla-La Mancha, Castilië en León, Madrid regio, La Rioja, Baskenland, Ceuta en Melilla hebben op dit moment nog steeds kleurcode ROOD wat betreft het reisadvies. Dat geldt ook voor Andorra. De autonome stad Ceuta stond op oranje maar is sinds 9 juni weer op ROOD geplaatst.
België baseert zich met de kleurcodes op de informatie van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding en de gecombineerde indicator kaart van Europa met daarop de kleuren per gebied, regio en land. (zie kaart van Europa onderaan).
De kleurcodes hebben effect op de wijze hoe de inwoners van België op reis kunnen en meer nog aan welke eisen ze moeten voldoen na terugkomst in eigen land. Meer informatie daarover kun je HIER LEZEN in een eerder door ons gepubliceerde artikel.