skip to Main Content
Wist je dat de wegwerpspuit een uitvinding is van dezelfde man die ons de mop gaf
20 Minutos

Wist je dat de wegwerpspuit een uitvinding is van dezelfde man die ons de mop gaf

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Wegwerpspuit is Spaanse uitvinding

20 Minutos

MADRID – Wist je dat de wegwerpspuit een Spaanse uitvinding is? Veel mensen zullen dat waarschijnlijk niet weten. Ergens midden van de negentiende eeuw werd de spuit door de Schot Alexander Wood uitgevonden en werd deze gemaakt van diverse materialen zoals glazen en metalen onderdelen. Na gebruik van de spuit werd deze gewassen en gesteriliseerd voor nieuw gebruik. Dat ging zo door totdat de Spanjaard Manuel Jalon ergens eind jaren zeventig de wegwerpspuit uitvond.

Manuel Jalon, geboren in 1925 in Logroño (La Rioja) en overleden in 2011 in Zaragoza (Aragon), is in Spanje vooral bekend als de uitvinder van de mop/zwabber (fregona) die hij in 1964 op de markt bracht en waarvan er wereldwijd in slechts enkele jaren tientallen miljoenen verkocht werden maar de Spanjaard heeft meer gedaan.

Na de uitvinding van de mop (fregona) en de verkoop van zijn bedrijf Rodex S.A. aan het Nederlandse Curver BV, begon Manuel Jalon zijn andere uitvinding verder te ontwikkelen. Eind jaren zeventig wist de Spanjaard de wegwerpspuit uit te vinden die de normale herbruikbare spuit moest vervangen.

Het ging om een simpele plastic container waarmee een arts of verpleging vloeistof kon injecteren of bloed kon trekken voor analyse. Na gebruik werd de container weggegooid en bij een volgende handeling kon men simpelweg een nieuwe wegwerpspuit nemen om bloed te injecteren of trekken. Veel efficiënter, hygiënischer en veiliger in verband met besmetting.

Ondanks zijn uitvinding eind jaren zeventig werd de wegwerpspuit (jeringuilla desechable) pas eind jaren tachtig op de markt gebracht waarna deze werd verkocht in tachtig landen door middel van de door Manuel Jalon opgezette fabriek Fabersanitas. Deze werd later ook weer verkocht, dit keer aan de Becton Dickinson groep.

Dankzij de uitvinding van deze Spanjaard zijn waarschijnlijk miljoenen levens gered. Wereldwijd worden er nu jaarlijks 20 miljard wegwerpspuiten gemaakt en gebruikt, dat is uiteraard vele malen meer dan de mop die de Spanjaard ook wist uit te vinden en waarmee hij eigenlijk veel bekender werd.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. Lijkt me toch sterk dat die wegwerpspuit pas eind jaren 70 uitgevonden is en pas 10 jaar later op de markt is gebracht. In 1973 begon ik te werken in de verpleging en toen waren er al wegwerpspuiten.

    1. Tja, dan zal het bij de bron waar dit artikel vandaan is gehaald wel fout staan. Kan zijn dat ze de jaartallen door elkaar hebben gehaald maar op bijvoorbeeld Wikipedia (in het Spaans) staat toch echt 1989 (wat mij ook al verrassend leek).

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken