skip to Main Content
De Spaanse nummerborden en de leeftijd van een auto
Archieffoto

De Spaanse nummerborden en de leeftijd van een auto

MADRID – Sommige mensen maken er een hobby van, anderen willen gewoon graag weten wat de leeftijd van een auto is en weer anderen willen de leeftijd weten in verband met de aanschaf van een auto. De leeftijd of het jaar van inschrijving (año de matriculación) is te achterhalen door de Spaanse kentekenplaat of nummerbord op de juiste manier te lezen.

De Spaanse kentekens voor motorvoertuigen bestaan sinds 1910 en zijn altijd wit met zwarte letters geweest. Aanvankelijk bestonden de kentekens uit een provinciecode gevolgd door een volgnummer van maximaal 6 cijfers.

De provinciecodes waren bijvoorbeeld A van Alicante, AL van Almería, B van Barcelona, IB of PM voor de Balearen, M van Madrid, MA van Málaga,V voor Valencia en Z van Zaragoza. Deze kentekens zijn zeldzaam geworden en ziet men niet meer zo vaak op straat.

In 2000 werd het provinciale systeem afgeschaft. Sindsdien heeft een kenteken vier cijfers en drie letters en is niet meer te zien in welke provincie een voertuig geregistreerd is. Ook is sinds 2000 de E van España en de kleuren van de Europese Unie te zien aan de linkerkant van het nummerbord (in Catalonië willen ze de E (Spanje) nog wel eens vervangen door een CA (Catalonië) maar dat is illegaal en kan beboet worden). Detail is dat de klinkers A, E, I, O, U niet worden gebruikt in de Spaanse nummerborden.

De Spaanse nummerborden en de leeftijd van een auto

Acrhieffoto

Leeftijd

1. De eerste regel om de leeftijd van een voertuig te achterhalen is kijken naar de volgorde en combinatie van letters en cijfers om de periode te achterhalen. Deze zijn:

 • Van 1900 tot 7 september 1971: A – 123456
 • Van 8 september 1971 tot 16 september 2000: A 1234 BC
 • Van 17 september 2000 tot nu: 1234 ABC

2. In het eerste geval, dus als een kentekennummer vooraf wordt gegaan door een provinciecode (letter) dan weet men dus dat de auto van voor 7 september 1971 is en hoe lager het nummer hoe ouder de auto is. Dat geldt dan wel binnen elke provincie.

3. In het tweede geval verwijst de eerste letter ook naar de provincie maar zijn er vier nummers en twee letters te vinden. Hoe hoger deze cijfers zijn en de letters op alfabetische volgorde, hoe nieuwer een auto is. Ook dat geldt dan binnen de provincie.

4. In het derde en actuele systeem bestaat het kentekennummer uit 4 cijfers en drie letters. Daarbij geldt dezelfde regel als bij punt 2, hoe hoger de cijfers en letters hoe jonger de auto is.

5. Om het precieze jaartal en maand van een auto te weten bestaan er talloze applicaties en websites zoals deze of deze waar je een kentekennummer kunt invullen om de datum van inschrijving te achterhalen.

Let op: als men op bovenstaande websites om een kentekennummer te controleren een kenteken invoert dat toebehoort aan een in Spanje geimporteerde auto, dan zal het jaartal van inschrijving in Spanje verschijnen en niet het oorspronkelijke bouwjaar van een auto.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Heb toch een beetje weemoed naar de oude verse met stedenletter,zo kon men zien dat iemand die “zoekende” is niet uit die omgeving kwam en men daar rekening mee kon houden.
  Heb eens een nieuwe auto gekocht in Cadiz met kenteken: CA-4817-S en ruilde mijn ingevoerde Nederlandse auto van 10 jaar in met kenteken CA-3712-S,het personeel geloofde mij niet en dacht dat ik hen voor de gek hield: een nieuwe auto inruilen voor een nieuwe….lachen uiteraard!

 2. Van mij mag er ook vermeld worden welke auto’s van Spanjaarden zijn en welke van buitenlanders. Daar kun je in het verkeer tenminste rekening mee houden. Zo veel buitenlanders die moeite hebben met het Spaans rijmanier. Rijscholen doen dat ook. Lekker veilig zo

  1. Zo moeilijk is de Spaanse manier van rijden niet.
   Als de zon schijnt rij je als een slak en gebruik je geen knipperlichten bij het afslaan.
   Als de zon onder is rij je rond als max verstappen.

  2. Ik denk dat de gemiddelde toerist veiliger rijdt dan de gemiddelde Spanjaard. De gemiddelde Spaanse weggebruiker is wel zeer consequent…Zo zal hij consequent geen richtingaanwijzer gebruiken, uitgebreid telefoneren, goede gesprekken met de medepassagiers voeren, en plotseling midden op de weg stil gaan staan omdat de buurvrouw gecomplimenteerd moet worden met haar mooie benen in het kokette korte rokje. Heb ik nog maar niet over de nodige caragias die al vanaf een uur of 7 in de ochtend genuttigd worden. Wielrenfanaten zullen we het helemaal maar niet over hebben, want die hoeven zich klaarblijkelijk helemaal nergens aan te houden.

 3. Je kunt elk jaar wel een nieuw nummerbord aanvragen . Kennis van mij koopt regelmatig een gebruikte auto van soms meer dan 10 jaar . En vraagt een nieuw nummerbord aan . Hij doet het zelf dus gaar zelf naar trafico want via een administratie kantoor is dubbel zo duur.
  Maar wel staat ergens op de papieren dat het duidelijk wanneer het eerste kenteken is uitgegeven .

 4. Het is niet altijd de leeftijd van de wagen die je kan zien. Wij schreven in januari onze 8 jaar oude Belgische wagen in in Spanje en kregen een Spaanse nummerplaat. Ik heb die ingetikt op één van de links hierboven en onze auto is pas 5 1/2 maand oud.

  1. Ja Katrien, dit is normaal, uw spaanse nummerplaat is van het moment van inschrijving in Spanje, dus 5 1/2 maand lijkt te kloppen, heeft niets te maken met de eerste inschrijving in België

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken