skip to Main Content
Een dode en evacuees door overstromingen Navarra en Galicië
Twitter

Een dode en evacuees door overstromingen Navarra en Galicië

PAMPLONA – Terwijl men volop aan het feesten is tijdens San Fermín in Pamplona hebben de inwoners van deze autonome regio te maken gehad met noodweer. Door de enorme storm en regenval raakten rivieren buiten hun oevers en stonden straten blank. Tenminste één persoon is om het leven gekomen terwijl tientallen mensen geëvacueerd moesten worden.

Nadat de regio Navarra nog niet zo lang geleden tijdens de hittegolf te maken had met enorm hoge temperaturen, is dat nu volledig anders met storm, regen en hagel. Er is maandagmiddag zoveel neerslag geweest dat rivieren buiten hun oevers traden en er veel schade ontstond door het wassende water.

Het plotseling snel stijgen van het water in de rivier Cidacos zorgde voor veel schade aan wegen en bruggen in Olite, Tafalla en Pueyo. Dichtbij Moriones op 14 km afstand van de stad Sangüesa werd in een rivier het levenloze lichaam gevonden van een man wiens auto niet veel verder in de rivier werd aangetroffen. Waarschijnlijk probeerde de man de rivier over te steken maar werd hij verrast door het snel stijgende water.

Naast de regio Navarra had ook Galicië te maken met problemen door de storm. Er werden maandagmiddag in korte tijd meer dan 400 blikseminslagen gemeten en het hagelde op verschillende punten in de provincie Ourense. Ook hier had men te maken met enorme regenval en gold een oranje weeralarm.

In de dorpen O Barco, Verín en Monterrei moesten diverse inwoners en huisdieren uit hun huizen gered worden omdat de straten blank stonden en woningen vol liepen met water. Op veel plaatsen viel de stroom uit en raakten druivenvelden beschadigd.

De Spaanse weerdienst Aemet heeft sinds maandagmiddag voor 13 provincies diverse weeralarmen uitgegeven voor regen, storm en extreem hoge temperaturen. De provincies Ourense in Galicië, Castilla-La Mancha, Castilla y León, Navarra en La Rioja hebben weeralarmen gekregen vanwege de regen die gepaard gingen met zware stormen en eventueel hagel.

Datzelfde geldt ook voor de regio’s Valencia, Catalonië, Aragon, Murcia, Cantabrië en Baskenland waar het kan regenen en hagelen. Voor de Balearen eilanden is er een weeralarm vanwege storm en bij Menorca kans op de ‘rissaga’ waardoor de zee in korte tijd snel stijgt, iets dat op maandag ook al gebeurde met een stijging van het zeewater van meer dan een meter.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Ik heb dit jaren geleden ook zo’n noodweer meegemaakt,wij woonden
    toen in Urcal.Huizen en wegen totaal verdwenen,ik ben nu 83 jaar maar
    hoop dit nooit meer mee te malen.Ook toen verschillende mensen verdronken.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken