menu: rubrieken, zoeken & meer

Na Catalonië ook mondkapjesplicht op de Balearen eilanden

Na Catalonië ook mondkapjesplicht op de Balearen eilanden
Beeld: 123rf

Na Catalonië ook mondkapjesplicht op de Balearen eilanden

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – Vanaf deze donderdag 9 juli is het dragen van mondkapjes in de autonome regio Catalonië altijd verplicht, ook wanneer er sprake is van een social distance van 1,5 meter. Maar Catalonië is vanaf dit weekend waarschijnlijk niet de enige Spaanse regio met deze mondkapjesplicht want ook de regioregering van de Balearen eilanden gaat het altijd dragen van ‘mascarillas’ verplichten.

De bewoners en bezoekers van de Balearen eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera zullen vanaf dit weekend verplicht mondkapjes moeten dragen. Die verplichting geldt altijd, ook als men de anderhalve social distance kan handhaven. De Balearen regioregering neemt deze beslissing in navolging van Catalonië.

Waarschijnlijk gaat deze verplichting op de Balearen op zaterdag in voor alle bewoners en bezoekers (waaronder dus ook toeristen) ouder dan 6 jaar. De reden daarvoor is dat ook op de Balearen nieuwe corona-uitbraken zijn gemeld en om een controle te krijgen op de relaxte houding van veel mensen bij illegale feesten en zogenaamde botellones.

Iedereen ouder dan 6 jaar moet verplicht medische/chirurgische of stoffen mondkapjes dragen, ongeacht of er een social distance mogelijk is. Net zoals in Catalonië zullen er boetes van 100 euro gegeven worden aan die personen die zonder een geldige reden geen mondkapje dragen.

Het dragen van mondkapjes is niet verplicht tijdens het sporten of als men naar het strand gaat en gaat zwemmen of op een terras iets drinkt of eet. Ook personen die vanwege medische of andere geldige reden geen mondkapje kunnen dragen hoeven dat niet te doen.

Deze mondkapjesplicht geldt sinds 21 juni in principe voor heel Spanje maar niet als men de anderhalve meter afstand kan aanhouden. Maar in Catalonië en op de Balearen eilanden geldt deze verplichting voor het dragen van mondkapjes dus altijd, ook als de 1,5 meter afstand mogelijk is.

Op dit moment zijn er negen corona-uitbraken actief op Mallorca en Ibiza. Het is niet bekendgemaakt om welke gemeenten het gaat maar wel dat er 75 besmette personen zijn en er nog eens 140 mensen gevolgd worden vanwege contact met besmette personen. De meeste van deze uitbraken vonden plaats bij families.