menu: rubrieken, zoeken & meer

Frankrijk raadt inwoners aan niet naar Spanje of Portugal op vakantie te gaan (UPDATE)

Frankrijk raadt inwoners aan niet naar Spanje of Portugal op vakantie te gaan
Beeld: 123rf

Frankrijk raadt inwoners aan niet naar Spanje of Portugal op vakantie te gaan (UPDATE)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Slecht nieuws voor Spanje en het toerisme. In Frankrijk raadt de Staatssecretaris voor Europese Zaken aan om niet naar Spanje of Portugal op vakantie te gaan vanwege de snel stijgende besmettingsgevallen en hoge corona-incidentie. Verder neemt Clément Beaune het Spanje kwalijk dat toeristen uit niet-EU-landen toelaten met vaccinatiebewijzen van vaccins die niet geautoriseerd zijn door het Europees Geneesmiddelenbureau (maar wel door de Wereldgezondheidsorganisatie).

UPDATE vrijdag: De Volksgezondheid minister Olivier Véran heeft tot kalmte opgeroepen nadat zijn collega op donderdag aangaf dat de Fransen beter niet naar Spanje en Portugal konden reizen. Er werd zelfs gesproken over een verbod maar Véran zegt dat daar geen sprake van is. Gevaccineerde Fransen kunnen zonder problemen naar Spanje reizen deze zomer, iets wat mogelijks is dankzij het EU-Digital COVID-certificaat (EUDCC). Er moet geen paniek onder de Fransen zijn die hun vakantie in Spanje, Portugal of elders hebben geboekt. Vanaf het moment dat ze het Europese gezondheidscertificaat hebben mogen ze reizen naar een ander EU-land.

De Franse regering ontmoedigt haar inwoners om vakanties te boeken in Spanje en Portugal vanwege de explosie van corona-besmettingen in deze twee landen die tot de belangrijkste toeristische bestemmingen behoren. De regering bestudeert komende maandag de toepassing van verdere reisbeperkingen. 

Staatssecretaris voor Europese Zaken Clément Beaune raadt alle Fransen die nog geen reisplannen hebben gemaakt of een reis naar Spanje of Portugal hebben geboekt niet naar deze twee landen te reizen. De situatie is volgens hem “bijzonder zorgwekkend” en voegde eraan toe dat “de komende dagen er een versterking van de beperkende maatregelen zou kunnen komen”. Het is beter om in Frankrijk te blijven of naar een ander land te reizen deze zomer, aldus Staatssecretaris Beaune.

Verder zegt de Staatssecretaris dat hij meent dat Spanje te snel is begonnen met de opening van het land ter bevordering van het toerisme. Hij vraagt om voorzichtigheid van de Fransen die naar Spanje gaan deze zomer, met name de autonome regio Catalonië waar veel Fransen zomervakantie vieren en waar de corona-incidentie en het aantal besmettingen enorm is gestegen. 

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Yves Le Drian, reist deze vrijdag naar Madrid voor een ontmoeting met zijn Spaanse collega, minister Arancha González Laya, met wie hij onder meer het beheer van de pandemie zal bespreken.

Op maandag 12 juli komt in Frankrijk de defensieraad, voorgezeten door Emmanuel Macron, bijeen waarin het de aanpassing van de toegangsregels uit landen waar de epidemische situatie aanzienlijk is veranderd zal onderzoeken.

De vraag is als er verdere corona-maatregelen en reisbeperkingen komen van de Franse kant wat daarvan het effect zal zijn op de reizigers uit Nederland en België die met eigen vervoer door Frankrijk naar Spanje reizen of terugkeren vanuit Spanje naar Nederlands of België.