Search
menu
Search

‘Minder vlees meer leven’ campagne zorgt voor politieke spanningen in Spanje

‘Minder vlees meer leven’ campagne zorgt voor politieke spanningen in Spanje
Beeld: 123rf

‘Minder vlees meer leven’ campagne zorgt voor politieke spanningen in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De minister van Consumptie Alberto Garzón heeft voor aardig wat commotie en ook ongeloof gezorgd in Spanje, een traditioneel land van vleeseters. Want het Ministerio de Consumo van de Spaanse regering is een campagne gestart om inwoners van Spanje aan te moedigen minder vlees te eten want dat is beter voor het milieu en het waterverbruik. Maar die #MenosCarneMasVida campagne is bij veel mensen in het verkeerde keelgat geschoten.

14,5 procent van de uitstoot van broeikasgassen is afkomstig van vee, vooral macro-boerderijen, terwijl om 1 kilo rundvlees te hebben 15.000 liter water nodig is. Dat is wat de minister van Consumptie Alberto Garzón als boodschap wil vertellen aan de inwoners van Spanje. Op zich is de gedachte achter deze campagne niet verkeerd en deze wordt dat ook gesteund door internationale organisaties zoals de Verenigde Naties (VN) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maar veel politici en ook de veeboeren in Spanje zijn niet blij met de boodschap.

Spanje is het Europese land waar het meeste vlees per persoon wordt gegeten volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). In Spanje wordt gemiddeld per persoon per jaar 50 kilo vlees gegeten volgens de informatie van het Spaanse Ministerie van Landbouw maar het FAO verhoogt dat zelfs naar 100 kilo per persoon. In beide gevallen zit de gemiddelde Spanjaard ver boven het door de Wereldgezondheidsorganisatie aangeraden gemiddelde van 21 kilo per persoon/jaar. Aangeraden wordt twee tot drie porties vlees van 100 tot 120 gram maar in Spanje is dat gemiddeld één kilo per week.

De winderigheid van koeien, de uitwerpselen van varkens en hun voer zorgen al voor meer vervuiling dan die van auto’s want één kilo rundvlees staat wat betreft broeikasgas-uitstoot gelijk aan 180 kilometer autorijden. Vleesconsumptie is een van de vele bronnen van CO2-uitstoot, naast bijvoorbeeld vliegen, autorijden en verwarmen.

De overmatige consumptie van vlees schaadt de gezondheid en de planeet. Dat is de krachtige boodschap waarmee minister van Consumptie Alberto Garzón de controverse met de veeboeren heeft geopend. De minister heeft het niet alleen over rood vlees, maar ook over ham of kip. De overheid stelt dus een doel: de consumptie van alle soorten vlees verminderen omdat vlees milieubelastend is.

De WHO heeft al vaker gewaarschuwd voor het risico van overmatige consumptie van rood vlees, wat kan zorgen voor hartaanvallen, diabetes en andere soorten ziekten. De wetenschap heeft ook ontdekt dat diëten met veel vet meer doden veroorzaken dan doden door alcohol, tabak en drugs.

Maar zoals te verwachten as kreeg de minister veel kritiek van alle kanten, ook uit zijn eigen regering en zelfs een cynische opmerking van de Spaanse premier Pedro Sánchez die, toen hem daarna gevraagd werd bij een persconferentie, zei “A mí, donde me pongan un chuletón al punto, eso es imbatible” wat zoiets betekent als “het eten van een steak is onverslaanbaar”.

De minister van Landbouw wist niets van deze campagne en is het er uiteraard ook niet mee eens terwijl de oppositiepartijen PP, VOX en Ciudadanos de gelegenheid aangrijpen om opnieuw de coalitieregering aan te vallen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?