menu: rubrieken, zoeken & meer

Regionale overheid Canarische Eilanden vraagt avondklok aan voor Tenerife (UPDATE)

Regionale overheid Canarische Eilanden vraagt avondklok aan voor Tenerife
Beeld: 123rf /aangepast)

Regionale overheid Canarische Eilanden vraagt avondklok aan voor Tenerife (UPDATE)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – De regionale overheid van de Canarische Eilanden heeft vrijdag aan het regionale Hooggerechtshof toestemming gevraagd om de avondklok opnieuw in te voeren . Dat zou dan alleen moeten gaan gelden voor het eiland Tenerife want dat eiland bevindt zich in alarmniveau 3 ofwel kleur rood op het regionale corona-stoplicht. De avondklok die nog goedgekeurd moet worden zou dan gelden tussen 00.30 en 6.00 uur.

UPDATE (woensdag 14 juli): Het regionale Hooggerechtshof leurt een avondklok niet goed en dus komt er voorlopig geen avondklok (toque de queda) op het eiland Tenerife of elk ander Canarische Eiland.

Omdat Spanje geen noodtoestand meer hoeft moeten regionale overheden eerst toestemming vragen aan de regionale Tribunal Superior de Justicia als het gaat om de invoering van een avondklok (of lokale/regionale lockdown). Die beslist dan of er op grond van epidemiologische omstandigheden in uitzonderlijke gevallen sprake kan zijn van een ‘toque de queda’ ofwel avondklok.

In het geval van de Canarische Eilanden zou de avondklok alleen gelden voor die eilanden die zich in alarmniveau 3 ofwel corona-stoplicht kleur rood bevinden. Op dit moment is dat van de acht Canarische Eilanden alleen Tenerife. Daar kan dus eventueel binnenkort een avondklok gaan gelden tussen 00.30 en 6.00 uur.

Er zijn door de regionale overheid ook andere maatregelen genomen voor die eilanden die zich in alarmniveau 3 en 4 of corona-stoplicht rood bevinden zoals het sluiten van bepaalde openbare plaatsen zoals parken en stranden vanaf 20.00 uur om zo bijeenkomsten van jongeren tijdens de zogenaamde ‘botellones’ te voorkomen. Verder is er een verkoopverbod vanaf 20.00 uur voor alcohol.

Ook wordt de capaciteit in het openbaar vervoer teruggebracht naar 33 procent en mag er nog maar 25 procent aan toegestane capaciteit klanten per verdieping in winkelcentra aanwezig zijn. Aangeraden wordt om geen grote evenementen te organiseren van meer dan 750 personen wat nu al niet is toegestaan. 

Verder wordt het thuiswerken weer aangeraden als middel om de besmettingen tegen te gaan. Ook raadt de regionale overheid aan (dus niet verplicht) om altijd het mondkapje te dragen, ook in de buitenlucht wanneer de anderhalve meter afstand gehandhaafd kan worden.

Op dit moment is Tenerife het enige eiland dat de kleur rood heeft gekregen op het regionale corona-stoplicht wat gelijk staat aan alarmniveau 3. Gran Canaria en Fuerteventura bevinden zich nu in alarmniveau 2, ofwel corona-stoplicht kleur geel en La Palma, La Gomera, El Hierro, Lanzarote en La Graciosa bevinden zich in alarmniveau 1 ofwel corona-stoplicht kleur groen.