skip to Main Content
Islamitische Staat (IS) laat weer van zich horen met een oproep tot aanslagen in Spanje

Islamitische Staat (IS) laat weer van zich horen met een oproep tot aanslagen in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

is3aMADRID – Het is niet de eerste keer en zal ook zeker niet de laatste keer zijn dat IS haar volgers oproept om allesvernietigende aanslagen te plegen in Spanje of tegen Spaanse bedrijven in het buitenland. Dit keer werd er bij een van de IS gelinkte mediabedrijven Al-Wafa een artikel geplaatst door de schrijver Abu Marya Al-Aseef. Hierin roept hij op tot aanslagen in discotheken, bars, restaurants, winkelcentra en zelfs de Sagrada Familia in Barcelona die ook naast de Big Ben en het Colosseum van Rome staat op een foto.

Met deze oproep van vorig week geeft de Islamitische Staat aan dat ze Spanje niet vergeten zijn in hun toekomstige aanslagen. Tot nu toe hebben deze oproepen, het zijn er inmiddels al tientallen, tot niets geleid en hebben Spaanse veiligheidsdiensten het land terreur-vrij weten te houden. Volgers van de IS worden echter nu opgeroepen om met explosieven, vuurwapens, zwaarden en ook vrachtwagens aanslagen te plegen in Spanje.

Afrika

Naast een oproep aan de IS fanatiekelingen in Spanje deed men ook een oproep in Marokko, Libië, Tunesië en diverse andere Afrikaanse landen om daar Spaanse doelwitten aan te vallen door Spanjaarden gevangen te nemen en uit te wisselen met gevangen genomen terroristen. De nieuwste oproepen komen slechts enkele weken na de aanslagen in Frankrijk en Duitsland en zijn onderdeel van tientallen video- en tekstboodschappen die de media kanalen van IS hebben gelanceerd de laatste maanden.

Sagrada Familia

Op een afbeelding bij het nieuwsbericht zijn internationale monumenten zoals de Big Ben en het Westminster Paleis in Londen, het Colosseum in Rome en de Toren van Pisa, het Vrijheidsbeeld van New York en de Opera in Sydney te zien. Op de foto staat ook een afbeelding van de Sagrada Familia in Barcelona als mogelijk doelwit. Boven de gebouwen staat een commercieel vliegtuig afgebeeld en onder de gebouwen diverse militairen en in het midden een Arabische tekst.

In de Britse krant Express wordt ook geschreven over aanslagen bij discotheken, bars, restaurants, winkelcentra en cruiseschepen in Spanje waarbij ook duidelijk de aandacht gevestigd wordt op het toerisme. Volgens het artikel is Spanje al sinds het jaar 1212 bezig met het uitmoorden van moslims en dat moet gewreekt worden door dood en verderf te zaaien in het land.

is2

Aanslagen Madrid

De laatste keer dat Spanje getroffen werd door een terroristische aanslag was in 2004 toen Al Qaeda bommen tot ontploffing bracht in treinen waarbij 192 personen het leven lieten. Die aanslag werd toen gezien als wraak voor de Spaanse bemoeienissen bij de oorlog in Irak door de toenmalige premier Aznar en zijn regering.

De Spaanse politie zit echter bovenop de reeds bekende individuen die een gevaar kunnen zijn voor de veiligheid in Spanje. Er worden dan ook regelmatig mogelijke terroristen of mensen die met IS gelinkt worden aangehouden in het land. Volgens de politie zijn diverse Spanjaarden er toch in geslaagd om naar Syrië of Irak te reizen om zich aan te sluiten bij IS – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken