skip to Main Content
De duurste en goedkoopste tolwegen van Spanje
La Sexta

De duurste en goedkoopste tolwegen van Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

De duurste en goedkoopste tolwegen van Spanje

La Sexta

MADRID – Zoals elke automobilist in Spanje inmiddels weet zijn er wegen waar men een tol moet betalen in Spanje maar elke tolweg heeft eigen tarieven waarbij het kan voorkomen dat een bepaalde tolweg tot wel 8 keer duurder kan zijn dan een andere tolweg. De prijzen die men dient te betalen voor het gebruik van een deel van een snelweg of tunnel variëren daarnaast per seizoen en zelfs per uur of dag.

De prijzen die men hanteert op de tolwegen worden bepaald door de beheerder van deze snelwegen of tunnels. In Spanje ligt de gemiddelde prijs per kilometer op 0,14 euro, aldus Automovilistas Europeos Asociados (AEA). Maar wat zijn nu de duurste en wat zijn de goedkoopste tolwegen/tunnels (peajes) van Spanje?

10 duurste “peajes”

 1. Cadi tunnel (Lerida) 0,39 euro/km
 2. Vallvidrera tunnel (Barcelona) 0,25 euro/km
 3. Sant Cugat-Manresa (Barcelona) 0,24 euro/km
 4. Artxanda tunnel (Bilbao) 0,23 euro/km
 5. VLiegveld Barajas (Madrid) 0,21 euro/km
 6. Castelldefels-El Vendrell (Catalonië) 0,21 euro/km
 7. Alto Pedrizas-Málaga (Málaga) 0,18 euro/km
 8. Villalba-Adanero (Madrid) 0,17 euro/km
 9. Campomanes-León (Castilla y León) 0,16 euro/km
 10. Madrid-Navalcarnero (Madrid) 0,16 euro/km

10 goedkoopste “peajes”

 1. Puxeiros-Baiona (Galicië) 0,05 euro/km
 2. Larraskitu-Santurtzi (Bilbao) 0,07 euro/km
 3. A Carolla-Carballo 0,07 euro/km
 4. Sevilla-Cádiz (Andalusië) 0,07 euro/km
 5. Ocaña-La Roda (castilla-La Mancha) 0,08 euro/km
 6. Ferrol-Tuy (Galicië) 0,09 euro/km
 7. Barcelona-La Jonquera (Catalonië) 0,09 euro/km
 8. Mongat-Palafolls (Catalonië) 0,09 euro/km
 9. Alicante-Cartagena (Valencia/Murcia) 0,10 euro/km
 10. Tudela-Iruzun (Navarra) 0,10 euro/km

Tolwegen Spanje

Het hoofdwegennet in Spanje bestaat uit autopistas (autosnelwegen, meestal tol en aangeduid met AP) en autovías (tolvrije autowegen aangeduid met A). De autonome deelstaat waar de meeste tolwegen te vinden zijn is Catalonië met een totaal van 633 km gevolgd door de Comunidad Valenciana met 367 km, Galicië met 327 km, Castilla y León met 277 km en als vijfde País Vasco met 254 km.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 19 reacties
 1. Zover mij bekend is zijn de meeste wegen aangelegd met het geld vd Europeese Gemeenschap. Dacht dat het juist voor het milieu was die tolwegen. Zodat de steden ontlast werden. Doe het gewoon voor een prikkie zodat vrachtverkeer, werkverkeer hier gebruik van kan maken.

 2. laZenia is het duurste tolweg van Spanje, je bent nog niet eens aan de oprit van van de ap7 en je betaald 3,85eur je hebt van de rotonde hooguit 150m gereden tot tolpoortje, daarna kies je welke kant je opgaat en voor torrevieja heb je het weer aan je been weer 3,85 van de week even op en neer Benijofar – la zenia en dus 4*3,85 te betalen voor 36km dat is 0,43/km

 3. De nummer 6 op de lijst, Castelldefels-El Vendrell (Catalonië) 0,21 euro/km, is volgens mij niet echt correct. Die paar stukjes tunnel zijn bij elkaar zo’n 12 kilometer lang en een enkele rit kost maar liefst 6,78 Euro! Vandaar dat de meeste Spanjaarden weigeren dit stuk tolweg te nemen en nog steeds liever de kustweg rijden, alwaar zij zich verbaal kunnen uitleven op de wielrenners, die deze weg een echte uitdaging vinden.
  Kortom, deze tolweg hoort met stip op 1!

 4. Wat ik vooral heb onthouden is dat de Catalanen twee keer zoveel in de buidel moeten tasten als alle anderen … +/- 50% (300km) meer dan de eerstvolgende provincie!
  Drie van tien duurste tolwegen liggen eveneens op Catalaans grondgebied!
  Btw tot diep in de jaren 90′ lagen 80% van alle tolwegen (in km) op Catalaans grondgebied …

 5. Tolwegen kennen een winter- en een zomertarief. In de zomer is het vaak 2x zo duur.
  Over welke tarieven hebben we het hier? Waarom zijn ze beide niet vermeldt?

 6. Ach, volgens eerdere topics van SV zouden binnen enkele jaren vele AP tolvrij worden en zijn die badges – voor Spanje althans – overbodig geworden

 7. Dalebout, in aanvulling op Harrie (je vraagt ook hoe), klik even op: https://www.anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/tolbadge/frankrijk-spanje-portugal
  Ben al 52 jaar lid en deze zaken en ook de milieustickers voor Duitsland en Frankrijk enz. zijn voor mij automatisch een ANWB aangelegenheid.
  Heb ook al eerder in Spanje een tolbadge willen aanvragen, een drama. Je betaalt je scheel aan bankkosten, extra jaarpremie, enz, gewoon schandalig, NIET doen, gewoon via de ANWB: 3 euro per land per maand, verder alleen de badge eenmalig.

 8. Ik heb de tolbadge via de ANWB die werkt voor Frankrijk Spanje en Portugal, recentelijk is die uitgebreid met Italië, je betaald alleen voor de maanden dat keer gebruik van maakt.

 9. Remco Sevilla Cadiz het stuk AP4 mag dan wel 100km zijn maar de 30 Km cadiz tot afslag vliegveld Jerez de la Frontera wordt volgens mij al 10 jaar geen tol meer betaald. En zolang zijn de tolpoortjes ook al weg. Het stuk tolweg is maar ongeveer 70 Km en de laatste keer betaalde ik €7,20 . Wat dus neer komt op 0,10 euro per Km . Het stuk tolweg loopt van Noord Jerez de la Frontera tot zuid Dos Hermanas .

 10. Kunt u laten weten waar of hoe tolbadges te verkrijgen zijn?? Volgens mij is er ook een badge voor Frankrijk en Spanje!!

  1. Die van Spanje kan je enkel bekomen bij de bank waar je een rekening hebt. Kost ong 35€/jr voor de badge.
   Dat van Frankrijk kan je aanvragen via de site van bvb APRR (even googelen. Kost 10€ voor de badge en er wordt 1€ afgehouden per maand dat je het gebruikt, dus de maanden dat je het niet gebruikt moet je ook niet betalen
   De afrekening vd tol komt bij beide ong 1 maand later

   1. Sorry John. Ik heb zowel de via t als di vd aprr. De Spaanse serkt zeer zeker niet in Frankrijk en de Franse niet in Spanje. Ik weet dit omdat ik beide aan de ruit heb kleven en ik krijg zeer zeker geen dubbele facturen + ik heb de vraag gesteld aan de bureels aanbde poorten (wel 2j geleden) en die zeiden net hetzelfde

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken