skip to Main Content
Records thermische zonne-energie in de maand juli in Spanje
123rf

Records thermische zonne-energie in de maand juli in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Records thermische zonne-energie in juli in Spanje

123rf

MADRID – De thermische zonne-energie heeft een record gevestigd wat betreft de maandelijkse elektriciteitsopwekking en bereikte 899 GWh in juli. De Spaanse vereniging voor de promotie van de thermische zonne-energiesector Protermosolar geeft aan dat de opwekking van elektriciteit door zonne-energie 4,1% van de totale elektriciteitsopwekking in juli in Spanje vertegenwoordigt.

Buiten het feit dat er een nieuw record werd gezet heeft de thermische zonne-energie ook gedurende 30 dagen in juli 24 uur per dag elektriciteit opgewekt met een nieuw record van meer dan 100 MW per 723 uur wat gelijk staat aan 30 dagen. Daarnaast werd er in juli nog een record gehaald door de continue opwekking van meer dan 100 MW gedurende 16 opeenvolgende dagen.

Wat de maandelijkse productie in juli betreft vertegenwoordigt de 899 GWh thermosolaire generatie een belastingsfactor van 53%, rekening houdend met het feit dat het geïnstalleerde vermogen in Spanje 2300 MW is, wat ongeveer 2% van het totale geïnstalleerde vermogen van het Spaanse elektrische systeem is.

Het vorige record werd geregistreerd in juli 2015 met 889 GWh. Protermosolar zegt dat slechts eenderde van de energiecentrales in Spanje een opslagcapaciteit heeft en tweederde daar niet over beschikt, iets wat te maken heeft met de bouw van de oude centrales maar wat in de toekomst gaat veranderen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Er moet toch een mogelijkheid bestaan om zonnepanelen niet te belasten!!! Bijvoorbeeld: door de teveelproductie via het openbare -netwerk terug te nemen en te schenken aan minder begoeden.
  Alzo kan Spanje zeker, (met zeer veel zon) zonder er zelf onder te lijden eigen bevolking een prachtig geschenk geven.!!

  Frans en Nicole (BE) Govaerts – Ingeberts, Dolores-Alicante.

 2. Zolang er in Spanje geen financiële prikkel, zoals subsidie of saladeringsregeling opgezet wordt, zal het aantal particuliere installaties beperkt blijven. Zonder zulke regelingen zou het aantal particuliere installaties in Nederland waarschijnlijk ook veel lager zijn. Lang niet iedereen is bereid of in staat om uit ideologische gronden zonnepanelen aan te schaffen.
  Dit geldt zowel voor overheid als bedrijven en particulieren, m.n. in Spanje, waar de financiële middelen nu eenmaal beperkter zijn.

  Gelukkig neemt het aantal panelen de laatste jaren sterk toe. Het bewustzijn groeit, de wil is er, maar de middelen zijn helaas vaak beperkt, zeker bij gebrek aan stimulatie door de overheid / Endesa.

  Toch zijn inmiddels op veel huizen zonneboilers geplaatst en worden de pompen van steeds meer zwembaden door zonnestroom gevoed, m.n. bij nieuwe installaties. Indien men daadwerkelijk milieubewust bezig is en bereid is om de middelen ervoor uit te trekken, kan men ook in Spanje prima op zonne-energie overschakelen. Plaats zonnepanelen naar mogelijkheid en behoefte, produceer overdag voor eigen gebruik en sla op in batterijen voor de donkere uren, behoud je aansluiting op het openbare netwerk maar verlaag je aansluitwaarde tot het minimum dat je eventueel tekort zou kunnen komen of simpelweg voor extra backup, zet je contract over op nachttarief en zorg dat je installatie GEEN stroom aan het net kan terugleveren. Op die manier werkt het perfect, omzeil je de eventuele belemmeringen en is je huis of bedrijf vrijwel energieneutraal. Bijkomstig voordeel: hoewel dat geen prioriteit zou moeten zijn, lijkt de terugverdientijd bovendien enorm mee te vallen, zelfs zonder subsidies, dus dubbel voordeel!!!

  Hopelijk stimuleert deze reactie u tot nadenken en tot het aanleggen van méér zonne-energie installaties. Het is een kwestie van willen!

  PS ik vermoed dat er in Spanje heel wat min of meer soortgelijke particuliere installaties zullen zijn en dat de opbrengst daarvan niet in bovenstaand artikel meegenomen is, waardoor het totale plaatje er voor Spanje gunstiger uit ziet.

 3. Het blijft mij nog steeds verbazen dat ondanks Eurpeser Unie instructies, de Spaanse overheid de aanschaf van zonnecollectoren door particulieren dwarsboomt terwijl het een land is in Europa met een enorm aantal zonne uren per jaar. Het hemd is bij de Spaanse overheid nader dan de rok. Men is angstig voor verlies van belastinginkomsten als particulieren eigen energie voor hun woningen gaan opwekken. Duurzaamheid is in Spanje vaak nog ver te zoeken.

  1. Je loopt achter de feiten aan
   Spanje moet in de pas gaan lopen van de EU, vanaf volgend jaar en zal gaan gebeuren ook

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken