Search
menu
Search

Eerste echte hittegolf op komst in Spanje met temperaturen tot 46 graden

Eerste echte hittegolf op komst in Spanje met temperaturen tot 46 graden
Beeld: eltiempo.es

Eerste echte hittegolf op komst in Spanje met temperaturen tot 46 graden

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Zoals altijd gaat het om voorspellingen die de weerexeprts doen maar feit is dat het zomer is in Spanje en dat het zoals altijd warm is. Terwijl men in Nederland en België eigenlijk nog steeds wacht op de zomer en men meer te maken heeft met wind, regen en lage temperaturen, is dat in Spanje heel anders. Het is al langer warm in het land maar daar komt vanaf dinsdag/woensdag de eerste echte hittegolf bij met temperaturen die kunnen stijgen tot 46 graden.

Het begin van deze week is zoals de overige dagen/weken, warm met op sommige plaatsen kans op neerslag maar dat hoort bij een augustusmaand. Vanaf dinsdag/woensdag gaat het weer echter veranderen en krijgt men in het overgrote deel van het land te maken met een ‘ola de calor’ ofwel hittegolf met als climax het weekend met de hoogste temperaturen.

Voor woensdag voorspelt de Spaanse weerdienst Aemet dat het kwik in de provincies Jaén, Granada, Córdoba, Toledo, Ciudad Real, Badajoz en Zaragoza kan stijgen tot boven de 40 graden. Op sommige plaatsen heeft men dan ook nog te maken met zeer warme nachten met temperaturen die niet onder de 30 graden kunnen komen.

Naarmate men het weekend van 14 en 15 augustus nadert, wordt het ook steeds warmer in delen van Spanje. Daarbij wordt gesproken over temperaturen van 40 graden in het centrum en noorden van Spanje zoals in Madrid en Valladolid. Maar er wordt ook gesproken over temperaturen tussen de 42 en 46 graden in o.a. Sevilla, Córdoba en Zaragoza. Alleen het extreme noorden, met de regio’s Asturië, Cantabrië en Baskenland, ontsnapt aan de hittegolf.

Die hoge temperaturen gelden niet alleen voor het Spaanse vasteland maar ook voor de Canarische Eilanden (zeer verschillend per eiland) en voor de Balearen waarbij men voor zaterdag 14 augustus 40 graden of meer voorspelt op Mallorca.

Vanwege de aanhoudende temperaturen gedurende meerdere dagen wordt er gesproken over de eerste echte hittegolf van deze zomer. Volgens Spaanse maatstaven is er sprake van een hittegolf wanneer er gedurende 3 aaneengesloten dagen temperaturen gemeten worden van 33,3 graden Celsius of meer. Dat is 2 dagen minder dan in Nederland en België waar men een periode als hittegolf aankaart wanneer er tenminste 5 aaneengesloten dagen zijn met temperaturen boven de 25 graden Celsius of tenminste 3 aaneengesloten dagen met temperaturen van tenminste 30 graden Celsius. Maar er zijn ook andere regels, zoals HIER te lezen is.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?