Search
menu
Search

80 procent woningen in Spanje zijn niet energie-efficiënt vanwege de leeftijd

80 procent woningen in Spanje zijn niet energie-efficiënt vanwege de leeftijd
Beeld: Freepik

80 procent woningen in Spanje zijn niet energie-efficiënt vanwege de leeftijd

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er is op dit moment veel te doen over energiebesparing vanwege de hoge energiekosten als gevolg van de Oekraïne-oorlog en inflatie. Recent kwam de Spaanse regering met een energiebesparend plan voor bedrijven en overheidsgebouwen maar er zijn nog geen maatregelen genomen voor particulieren. Maar het blijkt dat het overgrote merendeel van de woningen in Spanje daar ook grote problemen mee zou hebben omdat ze niet energie-efficiënt zijn.

Als gekeken wordt naar de verplichte energielabels voor woningen dan komen de meeste huizen er niet goed vanaf met de klassen E, F en G door gebrek aan thermische isolatie die 40% van het energieverbruik veroorzaakt. De reden daarvoor is dat meer dan de helft van de woningen in Spanje vóór 1980 is gebouwd.

Volgens de laatste gegevens zijn er in Spanje 25.208.623 woningen te vinden terwijl er meer dan 47 miljoen mensen wonen. Er zijn volgens de gegevens van het Spaanse Instituut voor de Statistiek (INE) 9.814.785 gebouwen (zoals appartementencomplexen) met in totaal 25.208.623 woningen (inclusief huizen). Daarvan staan er 3,4 miljoen leeg terwijl in de overige woningen 18 miljoen huishoudens wonen. Dit zijn gegevens over het jaar 2011. De nieuwe gegevens worden elke tien jaar, dus in 2021, verzameld en binnenkort bekend gemaakt.

Het overgrote merendeel van de woningen in Spanje stamt uit de jaren voor 1980 en dat maakt deze woningen vaak niet energie-efficiënt. Als gekeken wordt naar deze cijfers dan kunnen we zien dat bijvoorbeeld van het totaal 8,4 miljoen woningen een eigen verwarming heeft en 1,9 miljoen woningen een centrale verwarming. Er zijn echter 5,3 miljoen woningen die geen vaste verwarming hebben en hun woningen verwarmen met elektrische kachels of andere verwarmingssystemen die vaak niet energie-efficiënt zijn. Er zijn daarnaast ook 2,5 miljoen woningen die geen verwarming hebben.

Het probleem in Spanje is dus dat er veel niet energie-efficiënte woningen te vinden zijn en deze ook moeilijk energie-efficiënt te maken zijn. Volgens experts is de beste manier om deze woningen compleet te verbouwen en energie-efficiënt te maken maar dat kost heel veel geld. Het voordeel is echter weer dat deze verbouwde woningen meer geld waard zullen zijn en dat deze dus minder energie zullen verbruiken en dus goedkoper in gebruik zijn. Het energie-efficiënt maken van een woning kan tussen de 10 en 50 duizend euro kosten, afhankelijk van de staat en grootte van een woning.

De specialisten wijzen op het verbeteren van van de gevels en daken, het heroverwegen van de verlichting, het veranderen van ramen, deuren of het vervangen van de ketels, wat slechts enkele van de voorgestelde ideeën zijn om energieverlies te voorkomen. Verder raadt men het gebruik van hernieuwbare energiebronnen in de woningen aan, met technologieën voor elektriciteitsopwekking zoals zonne- of fotovoltaïsche panelen en geothermische of aerothermische technologieën voor het benutten van energie voor airconditioning, koeling en verwarming.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?